Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

QWERTY mobil

QWERTY är vad man kallar standard-layouten på ett tangentbord med tangenterna enligt det vanligaste upplägget idag. Namnet kommer helt enkelt ifrån bokstäverna Q, W, E etc som alla ligger bredvid varandra i översta vänstra hörnet av bokstäverna på ett tangentbord. De flesta datorerna har idag ett QWERTY tangentbord och det är vad de flesta av oss använder när vi skriver saker.

En QWERTY mobil är alltså en mobiltelefon som har ett vanligt tangentbord så att man kan skriva på det precis som man skriver på ett tangentbord till en dator. Ett sådant gör det enklare att skriva snabbt och ifall man skriver mycket på sin mobil kan det vara en bra idé med QWERTY på sin telefon. Det finns en del mobiltelefoner som har "riktiga" QWERTY tangentbord men de är självklart mycket mindre än ett vanligt tangentbord. Vanligast är då att man kan fälla ut tangentbordet från baksidan av mobilen om man vänder den på sidan.

Mobiler med stora pekskärmar har ofta ett virtuellt QWERTY tangentbord så att du helt enkelt ser knapparna i QWERTY upplägg direkt på skärmen och kan skriva genom att trycka på skärmen. Är du flink i fingrarna kan du på detta vis skriva riktigt snabbt och eftersom många är vana vid denna typ av tangentbord från datorn är det lätt att komma igång.

Fördelar med QWERTY mobil

Den största fördelen är att det går snabbare att skriva på ett sådant tangentbord jämfört med att skriva med hjälp av de vanliga nummerknapparna som finns på en mobiltelefon. Ifall man skriver mycket på mobilen kan man spara en hel del tid genom att skaffa en QWERTY mobil eftersom det underlättar en hel del. Det är bra om man skriver mycket SMS eller om man gillar att skriva andra saker på mobilen.

Nackdelar med QWERTY mobil

Det finns huvudsakligen två nackdelar med ett QWERTY tangentbord på mobilen. Den första nackdelen är att tangentbordet föga oväntat blir ganska litet jämfört med ett vanligt tangentbord. Skriver man på datorn har man rejält med utrymme för fingrarna men på en mobil som ska få plats i fickan finns det ju inte alls lika mycket utrymme. Därför har en QWERTY mobil ett väldigt slimmat och litet tangentbord med små knappar, vilket gör att det är klart klurigare att skriva på det jämfört med att skriva på ett vanligt tangentbord. Detta hindrar ju dock inte de flesta användarna.

Den andra nackdelen rör endast dem som har en telefon med ett "riktigt" inbyggt tangentbord. Här krävs det ganska mycket utrymme för att få plats med ett vanligt tangentbord i en mobiltelefon. Det krävs ett helt gäng tangenter och det gör att själva mobilen blir ganska stor om det innehåller ett utfällbart QWERTY tangentbord. De mobiltelefoner som innehåller ett sådant är alltså normalt av den lite större storleken. Detta gäller självklart inte om tangentbordet är virtuellt på en smartphone med pekskärm (där knapparna visas på skärmen).

Följ oss på Facebook