Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hastighet bredband

Det finns flera olika hastigheter för bredband och det kostar självklart nästan alltid mer ju snabbare bredband du har. Därför är det viktigt att fundera lite på hur snabbt bredband man verkligen behöver och välja en hastighet som är lagom för de egna behoven. Samtidigt ska man även veta vilka möjligheter man har och vilka begränsningar som olika tekniker etc har, så att man kan göra ett så bra val som möjligt. I den här artikeln går vi igenom olika typer av bredband och hastigheter för att få en bra överblick och kunna göra rätt val.

Typer av bredband

Olika typer av bredband har olika begränsningar när det gäller hastighet, så det kan vara en god idé att ha koll på vad som gäller. Nedan går vi snabbt igenom hastighet för bredband av olika slag.

ADSL - Detta är i princip den mest grundläggande varianten av bredband som använder sig av telefonnätet för att skicka och ta emot data. Principen med ADSL är att man har en högre hastighet ner än man har upp, vilket gör att man t ex alltid har 10 mbit ner och 1 mbit upp etc. Maxhastighet ligger på ca 24 mbit/s som det är nu och då har du som sagt som mest ett par mbit i uppladdningshastighet på grund av asymmetrin.

DSL - Det här är i grund och botten samma som ADSL när det gäller vilka hastigheter man kan komma upp i och så vidare men det går i princip att ha lika stor hastighet upp som ner. Det är alltså vanligt med t ex 10 mbit upp och 10 mbit ner eller liknande. Även denna teknik använder sig av telefonnätet vilket innebär att du kan få DSL ifall du har en telefon och bor rimligt nära en basstation.

Fiber - Det här kallas även ofta för stadsnät och är ett nät av fiberkablar, som är kapabla av klart högre hastigheter än om man använder sig av telefonnätet. Med fiber kan du få upp till 100 mbit bredband och detta gäller både upp och ner. Vanligt är dock även att man har 100 mbit upp och 10 mbit ner, vilket brukar vara mer än tillräckligt för allt man vill göra på nätet. Ditt hus / byggnad måste dock vara uppkopplad på stadsnätet för att du ska kunna få detta.

Mobilt bredband - Här kan man få väldigt olika hastigheter beroende på vad man väljer för abonnemang. Det finns normalt många alternativ som börjar på ganska mesiga hastigheter runt 2 mbit och går upp till 16 mbit. Detta är dock det vanliga 3G-nätet och det finns även delvis utbyggt med bättre hastighet där du kan komma upp i 32 mbit. Dessutom finns nu även det nya 4G som är nästa generations mobila bredband, där du kommer upp i ca 80 mbit.

Vilken hastighet ska jag ha på mitt bredband?

När det sedan gäller att välja vad man ska ha för bredband och vilken hastighet man ska satsa på gäller det att fundera på vad man egentligen gör på sin dator. Ifall man huvudsakligen använder Internet för att kolla mailen, uppdatera Facebook och kanske leta lite information och läsa nyheter så behöver man inte speciellt hög hastighet. Du kan normalt göra allt detta med endast några få mbit/s och därför är det ingen större vits att skaffa onödigt dyrt bredband.

Ifall du är lite mer aktiv på Internet och gör de sakerna som nämndes ovan men även titta lite på Youtube, laddar hem lite saker och eventuellt spelar nåt spel kan du behöva lite bättre bredband men ofta klarar du dig ändå med mellanhög hastighet. I detta fallet kanske du bör ha upp mot 6 - 10 mbit. Ofta kommer man inte riktigt upp i maxhastigheten för sitt bredband så det är bra att ha lite marginal.

Är du en av dem som spenderar mycket tid online med att spela, kolla webb-tv, ladda hem saker etc är det inte fel med snabbt bredband. Exakt hur hög hastighet du behöver är svårt att säga men ifall du kan få fiber så är det inte dumt alls. Det kostar normalt inte direkt mer än DSL och du får upp mot 100 mbit bredband. Ifall du inte kan få fiber är ett bra DSL nog ett vettigt val för dig.

Följ oss på Facebook