Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Jämför elavtal / elpriser

Av alla utgifter man har är vissa svåra att spara pengar på medan andra kan räknas som lättare. En av utgifterna i din privatekonomi som du har möjlighet att faktiskt göra något åt och spara en hel del pengar på är just elen. En del är givetvis att dra ner på elförbrukningen och spara på det viset men det är ännu viktigare att du går igenom ditt elavtal och ser till att du har ett bra pris.

Det finns väldigt många elbolag (över 100 stycken) och de har olika priser, så det finns ganska mycket att jämföra. Det finns många fel man kan göra, som innebär onödigt höga priser. Att bara ta första bästa elbolag som dyker upp, att automatiskt välja det lokala bolaget, att stanna kvar hos det bolag som man automatiskt får när man flyttar in i en ny hyresrätt osv.

Det går att spara riktigt mycekt pengar årligen på att jämföra elavtal. Kan du hitta ett billigt elavtal så brukar besparingarna öka på ganska mycket under året och för varje år som sedan går, där du har bättre elpris, blir besparingen bara större och större. Hur mycket man kan spara beror givetvis på flera faktorer - hur mycket el du förbrukar årligen, hur dyrt ditt befintliga elavtal är och lite sådant. Det är dock möjligt att spara mer än 5 000 kr per år om man bor i en normalstor villa, om man lyckas gå från en mindre billig leverantör till en av de billigaste.

Det kan givetvis tänkas att du redan ligger på ett billigt elavtal och då kan du givetvis inte spara in så mycket, men du vet inte med säkerhet hur det ser ut förrän du tar tag i det och faktiskt jämför elpriser. Det är först då du kan se om du ligger på ett bra pris eller om det finns alternativ för dig som kan spara pengar. Det tar inte lång tid att göra den här jämförelsen, speciellt med tanke på att det finns olika sidor som helt gratis kan göra jobbet åt dig och det är heller inte svårt att byta elbolag.

Jämförelsesidor

Att själv gå in på var och en av alla landets elhandelsbolag och kolla upp deras priser, för att sedan välja det bästa, är givetvis inte helt hållbart. Det skulle ta för lång tid och vara onödigt jobbigt. Tuligt nog behöver man inte göra detta jobb på egen hand då det finns flera olika tjänster som låter dig jämföra elpriser. De flesta av dem är gratis dessutom. Jämförelsesidorna tjänar oftast sina pengar på provisioner till valda elbolag och inte på dig som kund.

Det finns även en helt oberoende jämförelsesida från Energimarknadsinspektionen som heter Elpriskollen.se, som funkar utmärkt om man vill jämföra priser. Där kan du se priser för alla olika bindningstider, bundet på 1-5 år eller rörligt pris osv.

Att jämföra elpriser via en sådan sidan är mycket smidigt och tar inte många minuter. Du kan alltså i princip spara många tusenlappar på några minuters jobb framför datorn eller mobiltelefonen. Det är sedan normalt också riktigt smidigt att byta elbolag och elavtal. Många gånger kan du få hjälp med det via den sida du är inne på.

Att byta elbolag

Många tror säkert att det är svårt eller jobbigt att byta elbolag och struntar därför i att jämföra elpriser. För det är ju meningslöst att jämföra priserna om man sedan ändå inte tänker byta till det billigare alternativet, om man hittar det. Det är dock sällan jobbigt alls. Du kan som sagt många gånger få hjälp av den jämförelsesida du har använt. Om du byter via dem så behöver du bara fylla i lite information och så hanterar de kontakten med elbolagen i fråga.

Det är dock inte direkt svårt att byta själv heller. Om du går in på webbsidan tillhörande det elbolag du vill använda och anmäler dig så kan de normalt hjälpa dig att genomföra bytet på samma vis. Du behöver alltså sällan gå in på många olika ställen och krångla. Att byta tar således också inte mer än några minuter och sen är det klart. Lite senare får du hem papper på det hela i brevlådan och räkningarna kommer från ett annat elbolag, med lägre priser.

Det du behöver för att byta elbolag är på sin höjd din personliga information och sedan en gammal avi från ditt nuvarande elbolag så att du har din kundinformation tillgänglig om du behöver skriva in kundnummer eller liknande. Det som du behöver veta finns ganska säkert på fakturan, så du slipper leta efter info på annat håll.

När du ska byta elbolag eller elavtal är det i princip bara en sak du ska ha koll på och det är vilken uppsägningstid du har på avtalet. En del har en månads uppsägningstid men om du har ett avtal med fastpris i t ex 1 år så kan det tänkas att uppsägningstiden är längre just eftersom du har bundit upp priset. Detta får du kolla upp innan du går vidare med bytet.