Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Tips för minskad elförbrukning

Vissa utgifter i månadsbudgeten är fasta och svåra att ändra på utan att göra större förändringar, t ex hyra, bolån, försäkringar osv. Elförbrukningen är dock en av de saker som man verkligen har möjlighet att jobba med och det går att spara mycket pengar. Det finns också många små saker man kan göra för att spara in elektricitet och dra ner på sin förbrukning, så att man får en lägre elkostnad. Dessa saker ska vi gå igenom nedan.

Värme inomhus

Att värma upp sin bostad kostar en hel del och oavsett om man använder el till detta eller ej så finns det pengar att spara om man "tar hand om" värmen och maximerar den. All värme som försvinner måste systemet ersätta med ny värme och det drar el. För mycket värme kostar givetvis också onödiga pengar. Det finns flera bra saker man kan göra.

Täta dörrar och fönster - Se till att dörrar och fönster är täta och att värmen inte försvinner ut denna väg. Gamla fönster, speciellt de som har enkelglas, släpper ut mycket värme. Kolla så att dina fönster är bra och håller värmen inne. Om värmen smiter ut så behöver den ersättas för att hålla temperaturen på samma nivå inomhus. Även dålig isolering i väggar osv kan ge sådana problem.

Utnyttja värmen från element - Se till att dina element funkar och att de fritt kan värma upp respektive rum. Om man placerar möbler så som en soffa framför elementet så kan inte värmen spridas på ett bra sätt, vilket gör rummet onödigt kallt. Detta kan innebära att man måste dra upp värmen mer än nödvändigt för att nå önskad effekt i ett rum och det kan även skapa problem med termostater osv.

Dra ner temperaturen när du kan - När du är i ett rum vill du givetvis att det ska vara lagom varmt där inne. Däremot finns det tillfällen då du har möjlighet att dra ner temperaturen hemma för att spara pengar på elen. Ett bra exempel är att helt enkelt ha några grader kallare på natten eftersom man ändå bara ligger och sover och spenderar hela tiden i samma rum, under ett varmt täcke. Du kan spara 5 % av uppvärmningskostnaden bara genom att sänka temperaturen en enda grad. Sänker du mer på natten kan du komma upp i en besparing på 10 %, vilket faktiskt kan bli mellan 1 000 och 2 000 kr per år.

Behöver du golvvärme? - Golvvärme är skönt i t ex badrummet men också relativt dyrt. Det går att spara mycket pengar på att skippa golvvärmen. Det kostar faktiskt runt 3 000 kr om året att värma upp ett 10 kvadratmeter stort badrumsgolv. Om man inte vill ge upp den helt kan man också dra ner på sin kostnad om man bara använder golvvärmen när den verkligen behövs. Att ha en timer till golvvärmen gör att du kan ställa in den att sätta igång på morgonen innan du går upp, stängas av på dagen när alla ändå jobbar och är i skolan osv och sen att vara på ett tag på kvällen igen. Då kan man säkerligen dra ner användningen till t ex 30 %.

Byt ut el-element - Gamla el-element är inte speciellt energisnåla och det blir dyrt att värma upp huset med sådana. Att helt och hållet byta ut sitt uppvärmningssystem från element som drivs av el till något vattenburet eller liknande är givetvis ett stort projekt så det kanske inte är något man gör i en handvändning. Om du känner att det jobbet är först stort för tillfället, så se åtminstone till att du har nyare el-element som är mer energisnåla och bättre. Man kan spara upp till 20 % att uppgradera elementen.

Belysning

Släck lamporna du inte använder - Ett enkelt och klassiskt tips för att spara lite el är att helt enkelt släcka lamporna i rummet om du inte är där inne eller om de inte behövs. Du behöver inte ha tänt i ett rum där ingen vistas. Det kan vara lätt att glömma att släcka när man lämnar ett rum, speciellt barn kan glömma det. Försök få in rutin på det och lär ut det till barnen så att de tänker i rätt banor. Du kan också överväga om det ens behöver vara tänt inne när det är ljust ute. När går gränsen för att tända lamporna? Tänd bara om du behöver dem för att se, så kan du spara en slant.

Byt till energisnåla lampor - Nu för tiden har de gamla glödlamporna i princip försvunnit och ersatts av andra typer av lampor som LED-lampor, halogenlampor och lågenergilampor av olika slag. Om du har några gamla glödlampor kvar kan det vara dags att byta ut dem mot energisnåla lampor. Dessa kan vara lite dyrare att köpa in men sparar pengar i längden. Bäst skulle jag säga att LED-lampor är då de är energisnåla men dessutom har en väldigt lång livslängd (ca 50 000 timmar) och den blir dessutom inte speciellt varm när den lyser, vilket är bra för brandsäkerheten.

Hushållsmaskiner och apparater

Stäng av allt som kan stängas av - Att stänga av saker som drar ström är ett uppenbart sätt att spara pengar. T ex kan du se till att tv:n är avstängd istället för att gå i bakgrunden när du inte tittar. Likadant med dator osv. Tv:n sätter man dessutom ofta på Standby istället för att stänga av helt. Det är smidigt när man ska kolla nästa gång men den drar då alltid lite ström, som kostar dig pengar.

Maximera användning av spisen - När man lagar mat finns ett antal tips för att spara energi. Du bör se till att du har bra kastruller med jämn botten då de blir varma snabbare, vilket sparar energi men även tid. Du bör ha lock på när du vill koka eller laga mat där det är möjligt att ha lock. Det håller värmen inne och ger samma effekt. Använd inte heller en platta som är onödigt stor. Ta en som har samma storlek som kastrullen så slösar du ingen värme. Ska du bara koka vatten kan du med fördel använda en vattenkokare istället för att koka upp det på spisen då den är mer energisnål och effektiv.

Diska och tvätta smart - När du kör tvättmaskin och diskmaskin kan du fundera på om du kan köra program som är mer energisnåla. Det handlar framför allt om program som använder lite mindre värme men kan även vara lite kortare program. Kör inte ett program för grytdisk om du bara har lätt smutsig disk som är lätt att få ren. Anpassa efter behovet så sparar du pengar. Här kan du med fördel också se till att diskmaskingen är full och undvika att köra halvfulla maskiner. Nya och moderna tvättmaskiner osv är också ofta mer energisnåla plus att du kan välja en maskin som har bra energimärkning och alltså drar lite el. Dessa kan använda mindre vatten osv.