Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Gratis webbhotell

Det finns möjligen lite olika alternativ för dig som letar efter helt gratis webbhotell men jag skulle nog vilja börja med att säga att det faktiskt finns ett antal riktigt bra webbhotell som har så pass låga priser på sina paket att de faktiskt är klart bättre än ett gratis alternativ. Normalt när någonting är gratis så får du en del mindre attraktiva villkor på köpet.

För det första är det troligen så att du kommer tvingas ha reklam på din webbsida och för det andra kommer du inte få några speciellt bra specifikationer när det gäller utrymme eller bandbredd. Du kommer kanske inte heller ha så bra kontroll över ditt webbkonto som du skulle vilja. För en väldigt blygsam månadskostnad kan du nu för tiden få ett klart vettigt webbhotell som troligen har allt du kan tänkas vilja ha för en vanlig enkelt webbsida eller blogg.

Satsa på ett bra billigt webbhotell istället

Det kanske är lite knäppt att ha en artikel som handlar om gratis webbhotell och sen börja med att säga att det är bättre att satsa på ett webbhotell som kostar pengar. Dock är jag faktiskt övertygad om att det faktiskt är så.

Fördelarna med ett webbhotell som kostar pengar är många. Till att börja med kan du ju faktiskt ställa vissa krav på ditt webbhotell eftersom du betalar för en tjänst. Allting ska fungera ordentligt och ifall det inte gör det kan du kontakta kundtjänst för att få hjälp eller klaga. Du får även betydligt bättre specifikationer och verktyg. Du får större utrymme att lägga dina filer på och mer bandbredd för dina besökare. Du kan koppla domännamn och epostadresser till din webbsida och lägga till databaser eller installera en blogg. Möjligheterna är många.

Eftersom många privatpersoner och små företag vill ha egna webbsidor finns det nu för tiden ett stort antal webbhotell och många av dem satsar på att erbjuda enklare webblösningar till dem som inte är sugna på att betala så mycket. De allra enklaste paketen har ofta en del begränsningar och lite mindre bandbredd osv men för den som bara tänkt driva en blogg eller en enklare webbsida räcker detta normalt hur bra som helst.

Du kan hitta ett bra webbhotell från så lite som 12 till 19 kronor i månaden och det är nog inte många som tycker att det är för dyrt. Hoppar man över en påse godis då och då har man redan där sparat in kostnaden för ett webbhotell som kommer vara grymt mycket bättre än ett gratis alternativ. Titta på vår jämförelse av priser på webbhotell för att hitta några riktigt prisvärda paket.

Varför inte satsa på gratis webbhotell?

När man väljer ett gratis webbhotell får man egentligen inte är ett riktigt webbhotell utan snarare ett simpelt konto och en litet utrymme. Dina alternativ är väldigt begränsade och du kan normalt inte koppla ett eget domännamn till en sån här hemsida, utan får nöja dig med en konstig adress eller subdomän. Du kan inte använda databaser och kanske inte heller mer avancerad kodning så som PHP eller ASP. Du kan troligen inte göra mycket mer än att ladda upp dina filer.

Ett av de största skälen till att undvika olika gratis alternativ för webbhosting är att man ofta få dras med reklam på sin webbsida om man använder ett sådant webbhotell. De måste tjäna ihop sina pengar på något sätt och de försöker inkassera pengar genom att visa reklam på din sida. Den här reklamen kan du inte ta bort, ifall du inte väljer ett paket som kostar pengar så klart, och det ser normalt ganska fult och störande ut. Ett annan variant är att du har extremt få alternativ när det är gratis och vill du t ex ha en blogg eller använda en databas eller liknande så får du betala för detta, ungefär som tilläggstjänster. Det kan bli dyrare totalt än att köra på ett allmänt billigt webbhotell från början.