Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sökoptimering - Intro

Sökoptimering handlar om att aktivt arbeta för att få sin hemsida att placera sig bra i sökresultaten i olika sökmotorer så som Google eller Bing. Majoriteten av dina besökare kommer troligen att hitta till din sida via just en sökmotor och därför är det av stor vikt att jobba med att förbättra sina positioner i sökresultaten.

Visste du att nästan alla som sökt i t ex Google klickar på det översta resultatet i listan? Även nummer två och tre i listan får många klick men inte alls lika många som första länken. Efter de tre första blir det drastiskt sämre och är du inte med på den första sidan i sökresultaten kommer du få enormt mycket färre klick. Att hamna högt upp eller helst högst upp i sökresultaten på relevanta sökord är väldigt viktigt och det är därför som det finns en hel vetenskap som handlar om hur man får sökmotorer att gilla en webbsida. Denna så kallade vetenskap heter sökmotoroptimering eller SEO som förkortning för Search Engine Optimization. Alla webbsidor som vill få in fler besökare bör ägna sig åt sökoptimering.

Att ägna sig åt sökoptimering är en viktig del för alla webmasters men det tar en del tid att göra det ordentligt och det är ofta så att man hoppar över mycket av jobbet för att man prioriterar andra saker eller för att man inte har tid helt enkelt. Dock ska man veta att SEO är del av jobbet med webbsidan som spelar allra störst roll, speciellt om man vill få in så många besökare som möjligt. Kanske har du gjort en del sökoptimering utan att du egentligen har tänkt på det, kanske finns det några små och enkla saker du kan förbättra som kommer ha stor effekt på din webbsida.

Grundläggande bra sökoptimering

Man brukar säga att det finns "on site" SEO och "off site" SEO. Det första är helt enkelt arbete som man gör på sin egen hemsida för att förbättra den och göra den mer sökmotorvänlig. Off site handlar istället om att försöka göra sin hemsida känd runt om på Internet och framför allt om att samla på sig så många inlänkar som möjligt. Inlänkar är länkar från andra webbsidor till ens egen sida. Sökmotorer brukar använda inlänkar som ett av de viktigare måtten när de bedömer hur bra och viktig en webbsida är (och i förlängning hur högt den ska komma i sökresultaten). Varje länk till din sida är som en röst på din sida som säger att den har bra innehåll och är värd att länka till.