Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Internetmarknadsföring

Internetmarknadsföring kan vara en väldig massa olika saker. Något som är säkert är att marknadsföring på Internet har blivit en väldigt stor och viktig del av marknadsföring rent allmänt och företag lägger mängder med pengar för att synas på nätet och för att kunna ta del av alla de användare som dagligen använder Internet.

Internetmarknadsföring kan innebära många olika saker. Gör man reklam på exempelvis TV eller via reklampelare på stan har man en ganska begränsad typ av marknadsföring. Du har ett budskap som du förmedlar till folk och de ser förhoppningsvis det budskapet, och sen är det slut. Det är envägskommunikation i de flesta fall. Givetvis kan sådan reklam försöka slussa folk vidare genom att hänvisa till företagets webbsida eller till en app som du kan köra i mobiltelefonen etc, men det är fortfarande en väldigt begränsad typ av reklam.

Internetmarknadsföring ger
interaktivitet / återkoppling

På Internet har du möjlighet att göra mer av reklamen. Du kan skapa interaktivitet på ett helt annat sätt och du kan även variera dig bättre i förhållande till olika målgrupper. Du kan ha en typ av reklam på en webbsida som handlar om en viss sak och en helt annan typ av reklam på en webbsida om något annat. På det här viset når du inte bara ut till väldigt många människor utan du kan dessutom ta din marknadsföring ett steg längre.

Interaktivitet och återkoppling är viktiga delar av marknadsföring. Du kan ge folk möjligheten att inte bara se ditt företag eller din produkt utan även att prova på, utforska och skapa en relation. Detta kan ske på många olika sätt, t ex genom tävlingar, spel, appar och liknande. Du bör på något vis finnas tillgänglig på Internet, t ex med en webbsida. Det är inte fel att ha en specifik webbsida för en specifik reklamkampanj, så länge det finns något av värde att hämta där.

Bloggar och sociala medier

Bloggar och sociala medier är viktiga delar av Internet och av människors liv, vilket gör att de även är viktiga för företag som vill göra bra reklam. Ifall du kan utnyttja dessa kanaler för din marknadsföring kan du vinna mycket. Kan du skapa buzz kan din produkt eller ditt budskap spridas som en löpeld över nätet, men man måste tänka på att bloggar och sociala medier så som Facebook och Twitter etc även fungerar på andra hållet. Även negativa saker sprids snabbt.

Tanken med att använda sociala medier för att marknadsföra sig är att man använder människor för att sprida budskapet vidare. Ifall en person pratar om din produkt kommer kanske ytterligare fem uppmärksamma den och sedan prata om den i sin tur. Många Internetfenomen börjar som en liten grej som några få pratar om och sprids sedan överallt och alla pratar om det. Det man måste klura ut är dock hur man ska få folk intresserade från början. Både Facebook och Twitter och andra sociala medier innebär dock en väg in till människor som tidigare inte fanns.

Säljer du saker på nätet?

För dig som säljer saker direkt på nätet via en webbshop är det kanske ännu mer logiskt att också göra reklam via nätet. När du har en webbsida dit du vill skicka in folk är Internetmarknadsföring bra även på ett annat plan. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att du säljer någonting, du kan även erbjuda en tjänst av något slag. Eller helt enkelt vara ute efter att få in så många besökare som möjligt. I detta fall har du även fördelen att du på ett väldigt bra sätt kan se hur effektiv din marknadsföring är. Du kan hålla koll på statistik över hur många som klickar på dina banners eller reklamlänkar, eller hur många som kommer in till din webbsida från reklamen.

Du kan även se hur många försäljningar eller prenumerationer eller medlemmar etc som blir resultatet av din marknadsföring. Det är lättare att dra konkreta slutsatser och bedöma hur lyckad en kampanj är på detta vis. Detta öppnar även upp för den typ av reklam där du endast betalar pengar per "sale" eller "lead" som genereras. Detta fungerar alltså så att ifall någon klickar på en reklambanner på en annan webbsida och den besökaren sedan köper din produkt, så betalar du ut en provision för detta. Ifall besökaren inte köper något så betalar du ingenting. På det här viset kan du ha reklam som du vet att du tjänar på, eftersom du vet att varje krona du betalar ut har inneburit en försäljning.

Affiliatemarknadsföring är en väldigt intressant variant av detta.