Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Öppna en webbshop

Ett sätt att tjäna pengar på nätet är att helt enkelt öppna sin egen webbshop. Det går att sälja massor av olika saker på nätet så det gäller helt enkelt att välja något som man tror kommer sälja bra och sen sätta igång. Äga en egen butik är det nog många som skulle vilja men det är inte helt lätt. Det är dock ganska mycket lättare att öppna en virtuell butik eftersom man ofta slipper krångla med lokaler och dyr personal etc. Har du en bra idé kan du definitivt prova lyckan.

Hitta rätt nisch för sin webbshop

Det finns redan nu mängder av shoppar på Internet och konkurrensen är hård. Det ska man veta redan från början. Vill man ge sig in i leken måste man försöka hitta en unik vinkel eller helt enkelt erbjuda bättre priser, service eller utbud än konkurrenterna. Det gäller att sticka ut på ett eller annat sätt och detta gäller speciellt ifall man väljer att ge sig in i ett område där det redan finns många andra butiker.

Att välja vad man ska sälja i sin webbshop är självklart ett viktigt första steg. Helst bör du välja en produkt som du själv vill sälja och som du tror på, eller som du har erfarenhet av sedan tidigare. Att jobba med någonting som man själv är intresserad av gör jobbet roligare och det är lättare att lägga ner mycket tid på jobbet (vilket ofta krävs). Sen vill man ju gärna ha en produkt som ligger i tiden och som är lätt att sälja etc.

Kan man hitta en produkt man tror kommer sälja bra men som knappt någon annan säljer i dagsläget så är detta givetvis ett alternativ att överväga. Efterfrågan är ju alltid en väldigt viktig aspekt att väga in när man vill sälja saker.

Fixa det praktiska

För att öppna en webbshop behöver man fixa en del tekniska aspekter så som domännamn, webbserver och en plattform för en nätbutik. Detta är huvudsakligen enkelt men kan kräva att du har lite koll på hur webbsidor fungerar. Vill du ha en egen webbshop är det ju dock bra om du kan sådant eller om du har någon som kan hjälpa dig med det tekniska.

Domännamnet är viktigt eftersom det är adressen till din virtuella butik. Precis som en gatuadress hjälper den dina besökare att hitta in till butiken när de funderar på vart de ska gå. En bra domän är viktig då den hjälper besökarna att enkelt hitta till dig och förhoppningsvis kommer de ihåg ditt domännamn om de vill komma tillbaka senare. Ett domännamn registrerar man / köper av en godkänd registrar vilket ofta brukar vara webbhotell. Du kopplar sedan domänen till din webbserver.

En webbserver / webbhotell behövs eftersom du behöver lägga filerna för din webbsida någonstans. Det finns olika typer av lösningar från enklare webbhotell till dedikerade servrar etc. Vad du väljer beror på hur mycket trafik du räknar med att få etc. Ju fler besökare du har till din webbshop och ju mer bandbredd de gör av med ju bättre hosting krävs. Jämför webbhotell här.

Plattform för Webbshop

För att kunna driva en webbshop krävs någon slags plattform / teknisk lösning för detta. Det ska helst vara en lösning där produkter kan kategoriseras och där varje artikel har en egen artikelsida där man kan läsa information och se en bild etc. Normalt görs detta med hjälp av databaser och exempelvis PHP eller ASP.net och så vidare. Det ska dessutom finnas möjlighet att köpa produkten så det behövs en varukorg och en kassa där man kan betala för varan.

Vanligast är att man köper en komplett lösning för en webbshop. Normalt finns det då en ”front-end” och en ”back-end” där det förstnämnda är hur själva sidan ser ut för besökarna och det sistnämnda är en administrationsdel där webbmastern kan logga in för att administrera butiken genom att lägga till nya produkter, hantera kategorier och se köp etc. Det finns många företag som erbjuder den här typen av färdiga plattformer som man enkelt installerar på sin webbserver.

Priserna för dessa är väldigt olika och det kan kosta en bra slant. Dock är detta normalt en engångskostnad (ifall man inte väljer ett alternativ med någon slags abonnemang eller kundservice). För dig som har en väldigt tight budget finns det också några gratis alternativ man kan testa. Givetvis är dessa kanske inte alltid lika bra eller kräver mer eget jobb, men det kan vara något att titta på för att spara en del pengar. Exempel på gratis alternativ är Joomla, som är ett CMS (Content Management System), men då måste man även ladda ner och installera en extra komponent för just webbshop. Denna komponent kan vara gratis också eller eventuellt kosta en liten slant.

Följ oss på Facebook