Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Få folk att klicka på reklam

När du vill tjäna pengar på reklam på din webbsida behöver du först och främst få in besökare på sidan. Utan besökare är det väldigt svårt att tjäna pengar. Vanligtvis brukar det fungera så enkelt att ju fler besökare man har ju mer pengar tjänar man. Om vi förutsätter att du har en del besökare på din webbsida varje dag så är nästa steg att få dem att klicka på din reklam och på så vis ge dig lite pengar exempelvis per klick eller om de köper någonting från företaget du gör reklam för.

Click Through Rate - CTR

Det som kallas för Click Through Rate eller som vi kommer att kalla det i resten av artikeln CTR, är ett mått på hur många av dina besökare som klickar på reklamen. CTR är helt enkelt hur många procent av dina besökare på en viss sida som klickar på någon reklam. Om du exempelvis har 100 besökare varje dag och 10 av dessa klickar på en annons eller banner så har du en CTR på 10 %. Vad som är en normal CTR är inte helt lätt att säga eftersom det beror på vilken slags webbsida du har och vilken slags besökare som kommer in till sidan. En del kanske bara har en CTR på 0,1 % medan andra har 5 % eller mer.

Det är dock klart möjligt att påverka hur många besökare som klickar på reklamen.  Genom att jobba lite och tänka smart kan du öka din CTR och få betydligt fler klick. Det gäller bara att veta lite vad som gäller och hur man ska tänka. CTR är ett väldigt bra mått på hur lyckad din reklam är och om du kan övervaka den på något sätt så kan du även prova olika saker för att se om den går upp eller ner. Ifall du använder dig av Google Adsense kan du se en hel del statistik där, inklusive CTR, och får då en bra överblick som visar vilken reklam som går bra.

Kvaliteten på besökarna

Något som är viktigt för att få besökarna att klicka på reklamen är att kvaliteten på besökarna är hög. Detta låter kanske lite konstigt men det handlar om att besökarna måste vara på din webbsida av rätt skäl. En besökare som är av hög kvalitet är någon som aktivt har sökt efter just den informationen som du har på din webbsida och frivilligt klickat sig in till sidan. Om du skriver om Apples iPhone så vill du ha besökare som letar efter sådant som har med iPhone att göra, och gärna besökare som har kommit in direkt via en sökmotor, och gjort ett aktivt val att besöka din webbsida.

En besökare av låg kvalitet är istället någon som råkat komma in på din sida utan att egentligen vara direkt intresserad av det du skriver om. Om du exempelvis har missledande reklam eller länkar till din sida kan du få in många besökare som tror att det finns nåt annat än vad som verkligen finns. Dessa kommer att bli besvikna och är dessutom inte lika benägna att klicka på reklamen. När du får in besökare som verkligen är ute efter just din sida, och vill ha den info eller de tjänster som du erbjuder, så vet du på ett ungefär vad de är ute efter. Det är då klart mycket lättare att få dem att stanna på din sida och att klicka på reklamen. Ett bra sätt att få in besökare av hög kvalitet är alltid att fylla din sida med bra, unikt och kvalitativt innehåll.

Välj rätt reklam

När du har besökare och gärna då besökare av hög kvalitet så är nästa steg att anpassa reklamen efter dem. Du vill hitta reklam som de kan tänkas vara intresserade av, som erbjuder dem någonting de vill ha eller behöver och där chansen är klart större att de klickar. Ibland kan det vara riktigt svårt att hitta rätt typ av reklam, speciellt om du har en webbsida som lockar alla möjliga människor. Ju bredare målgrupp din webbsida har ju svårare är det att anpassa reklamen på ett perfekt sätt. Ifall du vet eller tror att dina besökare är av alla åldrar, både män och kvinnor och med olika intressen så får du försöka prova dig fram och hitta lite blandad reklam som kan locka dem.

Det är klart lättare ifall du har en webbsida som är kopplad till ett specifikt ämne. Ifall du skriver en blogg om iPhone t ex så vet du ju att de flesta som kommer in på sidan är intresserade av iPhones och sådant som hör till. Det är då ett bra förslag att försöka ha reklam för iPhone och kanske för andra produkter från Apple. Du kan även ha annan reklam för t ex mobiltelefoner, mobilabonnemang och lite av varje som du tror att folk som gillar iPhone kan tänkas vara intresserade av. Anpassa reklamen till ditt innehåll så mycket du kan och om du har någon som helst information om vilka dina besökare är, använd denna information för att anpassa reklamen till deras intressen. På detta vis får du klart många fler att klicka på reklamen.

Placeringen är viktig

Slutligen måste du även tänka på hur du placerar din reklam. Ifall du bygger en webbsida från grunden ska du redan innan du börjar koda och sätta ihop en design tänka på hur du skulle vilja ha reklamen. Placeringen av reklam är alltid viktig, det gäller att på ett tydligt sätt visa upp annonser så att de syns tydligt och inte blir förbisedda, men samtidigt ska du inte tvinga dem på dina besökare så att reklamen blir för störande. Placering av reklam är lite av en vetenskap i sig, så läs gärna vår artikel om detta.

Läs mer om placering av reklam >>