Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Registrera domän

När man skaffar en webbsida vill man ofta att den ska ha en adress som är lätt att komma ihåg. Därför skaffar man ett domännamn till webbsidan, som gör att den är lätt att hitta till och lätt att minnas. Att registrera en domän är i princip samma sak som att köpa en domän. Man kan säga att när du har registrerat ditt domännamn så äger du det, men samtidigt måste du betala en avgift för den varje år.

Normalt kan du registrera din domän hos ett webbhotell eller hos något annat företag som erbjuder denna tjänst. Det är vanligt att man registrerar domännamnet hos ett webbhotell men det finns även tjänster som bara fokuserar på domännamn och möjligheten att administrera dem.

Ditt domännamn måste vara ledigt

För att du ska kunna registrera / köpa en domän måste den vara ledig. Du kan söka efter det namn du vill använda t ex hos webbhotellet och se om det är ledigt. Det finns många olika så kallade toppdomäner t ex .com, .se, .nu och så vidare. Det är bland dessa du kan välja när du skaffar din domän. Om du exempelvis är ute efter domännamnet bilskolan kan du välja ifall du vill registrera bilskolan.se eller bilskolan.com och så vidare.

Det är inte säkert att alla varianter är lediga. Vanliga eller populära ord kan redan vara upptagna och det finns bara möjlighet till ett domännamn per toppdomän. Om bilskolan.se är upptagen kan du dock titta efter ifall bilskolan.com eller bilskolan.nu är ledig istället. Ifall någon av dessa finns och du tycker att det är ok kan du registrera dem istället. När du har registrerat ett specifikt domännamn kan ingen annan välja exakt samma

Köpa en domän som är upptagen

Ifall du verkligen vill ha just bilskolan.se trots att den redan har registrerats av någon annan finns möjligheten att köpa den. Då får du kontakta personen eller företaget som äger domänen och fråga ifall de vill sälja och hur mycket det kan tänkas kosta. Ifall det redan finns en webbsida upplagd under det domännamnet är risken stor att det kan bli dyrt att köpa. Detta speciellt ifall du är ute efter något namn som är väldigt populärt eller bra på något vis.

Ifall du lyckas köpa en domän så måste den nuvarande ägaren överföra domänen på dig. Efter detta är gjort är du sedan registrerad på den. Det kan tänkas att det kostar pengar att överföra en domän och därför bör man alltid avtala om vem som ska stå för den kostnaden. Efter att du äger den får du sedan betala årskostnaden.

Kostnaden för ett domännamn

Ett domännamn äger man men samtidigt kan man säga att det är lite som att man hyr det också. Man kanske kan se det som en bostadsrätt, du äger den men har fortfarande en fast avgift som ska betalas. I vissa fall sköts faktureringen direkt av den organisation som har hand om ett domännamn, t ex har organisationen .SE hand om .se domänen. I andra fall sköts faktureringen av webbhotellet eller det företag som du registrerat domänen via. Har du flera domännamn kanske du har en depå av något slag hos ett webbhotell där du kan administrera dem.

En domän kostar inte lika mycket hos alla olika domäntjänster. De tar ut olika mycket beroende på hur mycket vinst de vill göra. Du kan alltså spara en slant genom att leta reda på t ex ett webbhotell som har bra priser på domännamn. Ibland ingår ett domännamn när man köper ett paket med webbhosting, men då får man normalt bara ett år gratis och får sedan betala.

Priserna kan variera lite men rent allmänt kan man säga att det är ganska billigt att registrera domän. Du får betala runt 50 - 150 kr om året för en domän. Olika toppdomäner kostar olika mycket. En .se domän är normalt dyrare än en .com och en .nu är ännu dyrare. Lite mer udda toppdomäner som .net, .org eller .info är billigare.