Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bloggarkivet - Bostad

Här kan du hitta alla blogginlägg från kategorin "Bostad" vilket är inlägg som handlar om allting som rör din bostad, från bostadspriser till heminredning och hushållsnära tjänster och mycket mer än så. Du kan enkelt söka på inläggens namn genom att skriva in sökord i filtret.

Är räntetoppen äntligen här?

Det har varit lite tuffare för de flesta den senaste tiden. Räntan har gått uppåt, matpriserna har stigit, inflationen har varit högre osv. Samtidigt har bostadsmarkanden varit ganska kall och aktiemarknaden har varit lite upp och ner. Vi har helt enkelt haft en tid med mer ekonomisk press.

Läs mer: Är räntetoppen äntligen här?

Så påverkas ditt bolån av världsutvecklingen

Det kan kanske kännas lite konstigt att ditt bolån ska påverkas av vad som händer i helt andra delar av världen, men det gör faktiskt det trots allt. Hur funkar den här påverkan då? Och på vilket sätt blir ditt bolån slutligen påverkat? Det ska vi titta lite på nu.

Läs mer: Så påverkas ditt bolån av världsutvecklingen

Glöm inte att slänga ett öga på din boränta med jämna mellanrum

Bolånet är det största lånet du någonsin kommer att ha och även om räntan är bland de lägsta man kan få (är kanske bara studielån och några andra saker som har lägre ränta) så blir det ändå en hel del pengar just eftersom lånebeloppet är stort.

Läs mer: Glöm inte att slänga ett öga på din boränta med jämna mellanrum

Billigt att köpa bostad enligt ekonomer

Såg en artikel på SvD idag som hade rubriken “Ekonom: Har aldrig varit så billigt att köpa bostad”. Tyckte det kändes skumt / fel så ville titta lite närmare. Insåg att han bara pratade om att räntan är så låg, vilket jag vill säga är något helt annat än att det är billigt att köpa bostad.

Läs mer: Billigt att köpa bostad enligt ekonomer

Reporäntan fortfarande på 0 procent

Den 12 februari hölls ytterligare ett penningpolitiskt möte med avsikt att bestämma reporäntan framöver. Förra gången, i slutet på förra året, höjdes den med 0,25 procentenheter och hamnade därmed på noll för första gången på riktigt länge. Nu har Riksbanken bestämt att behålla räntan på samma nivå.

Läs mer: Reporäntan fortfarande på 0 procent

Vad händer med reporäntan och bolånen?

För inte så länge sedan hade Riksbanken ännu ett penningpolitiskt möte där de bestämde att reporäntan skulle lämnas oförändrad på -0,25 procent. De sa dock i samband med detta att de fortfarande siktar på en höjning av räntan i december, så att den hamnar på nollan. Kommer denna höjning alls och vad kan det innebära för bolåneräntan osv?

Läs mer: Vad händer med reporäntan och bolånen?

När är det läge att sälja / köpa bostad?

Som du kanske har märkt är bostadsmarknaden lite svajig just nu. Ena stunden varnar man för att det går dåligt och det finns många nyproducerade lägenheter ute men färre köpare och andra stunden rapporteras att bostadspriserna och försäljningen är uppåt. Sanningen är att det inte är bästa läget på bostadsmarknaden och det gör att man kanske frågar sig när det egentligen är bra läge att köpa respektive sälja sin bostad.

Läs mer: När är det läge att sälja / köpa bostad?

Riksbanken lämnar räntan oförändrad igen

Riksbanken har idag haft presskonferens för att meddela att de har beslutat att behålla reporäntan på -0,50 procent, så som den har varit ett tag nu. De säger sig vilja börja höja räntan i långsam takt under året samtidigt som de värnar om inflationsnivån och försöker vara försiktiga i sitt agerande.

Läs mer: Riksbanken lämnar räntan oförändrad igen

Bankens krav på bolån i praktiken

Det pratas väldigt mycket om bolåneräntor, amorteringskrav, svenskarnas skuldsättning och bostadsbubblor etc men allt det där kan vara låta lite luddigt och avlägset för den enskilde. Därför tänkte jag försöka gå igenom vad som gäller lite mer exakt för just dig och din ekonomi, så att du kan förstå vad som egentligen gäller för bolån och bostadsköp. alla.

Läs mer: Bankens krav på bolån i praktiken

Köpa färdigfixat eller renoveringsobjekt

När man letar ny bostad har man två vägar att gå. Man kan antingen köpa en bostad som är renoverad, eller åtminstone så pass fräsch att den inte behöver fixas, eller så köper man en bostad som kräver en del arbete för att den ska hamna på den nivå man vill ha. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, så det gäller att känna efter vad som passar dig. Här går vi igenom lite saker att tänka på inför ett sådant val.

Läs mer: Köpa färdigfixat eller renoveringsobjekt

Följ oss på Facebook