Bästa sätten att spara pengar när maten är dyr
- Kategori: Spara pengar
- Publicerat den 28 mars 2023
En av de saker som det pratas mest om just nu är matpriserna och hur höga de är. Det är något som de flesta troligen också har märk själva i matbutiken. Vi kan fundera hit och dit på varför priserna är höga - inflationen, höga priser hos leverantörer och producenter pga dyra råvaror, matjättarna som har höjt priserna för att tjäna mer pengar eller något annat.
Det spelar dock inte så stor roll när man står i mataffären och ska handla. Det som spelar roll just då är hur man ska gå tillväga för att kunna köpa mat utan att det blir allt för dyrt. Att kunna få ihop det inom sin matbudget.
Vi ska därför ta ett blogginlägg här och skriva ihop en del riktigt bra tips för hur man kan spara pengar på mat och hitta en bra nivå på sina matkostnader. Värt att tänka på är att en del av tipsen är sådana man kan nyttja direkt idag och en del handlar mer om planering och långsiktigt tänkande, så det kanske behöver lite mer tid.
Bra tips på hur du kan spara in pengar på maten
Kampanjer och extrapriser
Detta är en av de mer uppenbara tipsen men ändå värt att nämna. Varför betala fullpris på saker om man kan få dem till lägre pris? Passa på att köpa saker som är på kampanj för att spara pengar. Du kan anpassa ditt ätande efter vilka matvaror som är extra billiga just nu och skapa lite maträtter runt billigare varor.
Se till att du handlar saker du faktiskt behöver så att du inte kommer hem med en massa saker som du egentligen inte hade tänkt köpa eller är i behov av bara för att de råkade vara billiga. Sådant som håller länge kan man köpa nu, om priset är bra, och spara till senare eller köpa extra mycket av och ha ett lager under lång tid.
Storhandla och planera din mat
Att handla en gång i veckan eller en gång varannan vecka eller vad som nu är lagom, är vanligen bättre än att hålla på och småhandla. Om du storhandlar så gör du normalt en lista över vad du behöver och ser till att köpa all mat du behöver för att klara dig en längre period. Då köper man sällan en massa onödiga saker eller sådant man är sugen på för stunden bara.
En del av att storhandla är att planera sin mat. Det går inte så bra att storhandla om man inte funderat ut i förväg vad man behöver och för att kunna veta det måste man göra upp en hyfsad plan för vad man ska äta tiden fram till nästa handlingstillfälle.
När planerar sin mat kan man enklare styra över hur priser då man kan välja att planera in lite billigare maträtter och dessutom kan man snegla på vad som är på kampanj just nu när man gör sin matsedel. Laga mat utifrån vad som är billigt just och se till att handla bara det som du behöver.
Att småhandla är nästan alltid dyrare totalt än att storhandla. Man handlar mer onyttiga saker och småsaker som man bara vill ha för stunden och man gör oplanerade köp utifrån vad man är sugen på istället för att köpa sådan mat som är billig. Det leder till högre matkostnader.
Billigare märken när det går
När du är i butiken kan du ofta välja mellan olika varumärken och olika typer av förpackningar. Vissa av dessa är klart dyrare än andra. Vissa varumärken är helt klart dyrare och där har man ett uppenbart sätt att spara pengar. Välj ett billigare varumärke - t ex matbutikernas egna lågprismärken. Ica har Ica Basic, Willys har Eldorado och Coop har Xtra.
Ibland är dessa lågprisvaror inte lika goda eller bra som andra märken, t ex inte lika god smak osv. Det är något man får räkna med och då får man helt enkelt prova sig fram. I vissa fall kommer man till att det inte är värt det att köra på de billigaste alternativen och i andra fall kommer man inse att det smakar och känns i princip likadant som dyrare alternativ.
Det går ganska snabbt att lära sig vad som är vettigt att köpa som lågprisvara och var man kanske ändå vill lägga några extra kronor. Men man måste testa sig fram och inte bara rata lågprismärken just för att de är lågprismärken. I vissa fall kan man också få offra smaklökarna aningen för att klara av sin matbudget. Kanske är ett fint märke godare men ändå inte värt de extra pengarna!
Storpack och förpackningar
När det gäller förpackningar är huvudregeln att stora paket normalt är billigare än små paket. Jag menar givetvis inte att kostnaden för paketet i sig är lägre för ett stort utan jag pratar om kilopris eller motsvarande. Om man köper t ex havregryn kan en förpackning ha kilopris på 14,5 kr och en annan kan ligga på 24 kr.
Det kan vara lurigt ibland att tänka sig vad som faktiskt är billigast. Du kanske har ett paket havregryn på 750 gram som kostar 17,95 kr och ett på 1,5 kg som kostar 21,95 kr. Vi vet ju att 17,95 kr är mindre än 21,95 men det är dock så att det större paketet är klart mer prisvärt. Där är kilopriset 14,63 kr medan det som sagt är hela 23,93 kr för det mindre paketet.
Det man måste inse är att det enda som egentligen är viktigt är kilopriset. Det är också jämförelsepris och något som alltid måste skrivas ut på prislappen i mataffären. Ibland kan det vara annat än kilopris som står, t ex pris per liter eller för ägg är det pris per ägg osv.
Det är oavsett ett superbra pris att kolla på då det används för att jämföra liknande matvaror med varandra. Och för att se vad något faktiskt kostar, vilket kan vara lite lurigare att veta när det finns 8 olika alternativ och de alla har olika priser och olika mycket i paketen.
Dra ner på onödiga köp samt matsvinn
Det kan vara tråkigt att inte unna sig lite godsaker och sådant som man gillar, som kanske inte är så billigt alltid (en del gillar ost, en del chark eller godis / snacks, snus eller varför inte skaldjur etc). Har man en god ekonomi och anser att det är värt pengarna att få det man är sugen på även om det kostar en del extra så för all del, kör på.
Men om du har en begränsad budget och tycker att det går för mycket pengar på mat så får du nog ta och se över vilka onödiga köp du gör och dra ner på det. Det finns ganska mycket att dra ner på om man så vill. Här hemma går det t ex ganska mycket godis och snacks och jag är själv en god Pepsi-drickare. Sådant kan man så klart minska ner rejält för att spara pengar i tuffare tider.
En annan del av detta är matsvinn och att slänga mat. Det är superviktigt att inte köpa mat som sedan inte äts upp utan slängs istället. Det är väldigt mycket mat som slängs varje månad i Sverige och det är inte bara ett stort slöseri av mat i sig utan också massvis med pengar som bara slängs bort. Man betalar för något som man sedan inte utnyttjar / äter utan bara kastar direkt i soptunnan.
Det är därför viktigt att planera och köpa lagom mycket av saker och ting och att kanske inte köpa saker alls om man inte vet med säkerhet att man kommer att använda dem. Det är lätt hänt att köpa på sig någon fläskytterfilé eller grönsaker eller vad som för att det känns som ett allmänt bra köp eller för att priset är bra - men om man inte har nån plan på hur dessa saker ska användas i matlagningen hemma och bli till middagar så är risken att det bara blir liggande och slutligen slängs.
Välj en billig mataffär
Detta är kanske ett uppenbart tips men också ett tips som många nog kan behöva fundera på lite. I de flesta fall går man till den butik man alltid har gått till. Folk har en favoritkedja de handlar i allra mest, sen om det beror på att den mataffären ligger närmast hemmet eller om det beror på att man bara “gillar” den bäst kan nog variera.
Det är dock klart att det inte är lika billigt i alla matbutiker. De små butikerna är dyrare än de stora till att börja med. Handla hellre på Ica Maxi eller Stora Coop än på Ica Supermarket och liknande mindre butiker. Sen är det nog också så att Willys oftare är billigare än t ex Ica och Coop och Lidl är helt klart snäppet billigare ovanpå det.
Kanske man måste se över var man handlar när det är lite tuffare tider och plånboken kvider. Så att man handlar på Willys oftare och sparar några extra hundralappar, när det finns en sådan butik att tillgå. Det kan tänkas att man kan handla en del varor i en butik och andra varor i en annan butik också för den delen, om man har problem med utbudet eller liknande.