Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kreditkort

Ett kreditkort kan vara ett bra sätt att får lite frihet när man är ute och handlar. Sen finns det lite olika typer av kort för just detta. På denna del av sajten kommer du därför att hitta mycket information som kan hjälpa dig som funderar på att skaffa ett kreditkort eller som bara letar efter någon form av information om det. Ordet kreditkort är ett av de där orden som ibland missbrukas lite i det svenska språket. Vi använder det ofta för att beskriva alla typer av kort vi använder vid betalning när faktiskt inte riktigt är så enkelt. Det finns tre olika huvudtyper av kort som är bankkort, betalkort och kreditkort. Dessa skiljer sig sedan lite åt. Vi tar upp skillnaden lite här i denna artikel men vi har även andra artiklar här på sajten som tar upp skillnaderna ett exempel på en sådan är Skillnad betal-, bank- o kreditkort. Denna artikel kan vara värd ett besök ifall du vill ha en snabb förklaring på skillnaderna.

Kort historia

Lite snabbt kan man iaf berätta det 1950 var en amerikan som hade glömt sin plånbok när han var och handlade. Han kom då på att det var en bra idé att skapa ett system där man inte behöver ha med sig kontanter överallt. Därför grundade hans Diners Club som därmed blev först med kreditkort. Dessa kort utvecklade sig sedan till det vi har numera. Idag är Visa och Mastercard de vanligaste korten här i Sverige.

Kredit

Ska man vara lite noga så är ett kreditkort ett kort där man egentligen lånar pengar från en bank. Ordet kredit betyder helt enkelt lån i detta sammanhang. Dock är det så att man ofta använder ordet kreditkort för även andra typer av kort som inte har någon form av kredit kopplad till sig. Dessa kort dras istället pengarna direkt ifrån och man kan därmed inte skapa sig några stora skulder då det bara går att handla för pengar som redan finns på kontot.

Här ska vi dock koncentrera oss på de kort som verkligen är kreditkort. Vill du läsa om kort som pengar enbart direkt dras ifrån kan du istället läsa om det på avdelningen för bankkort.

Hur betalar man krediten?

Väljer du kreditalternativet så är det ditt kortföretag som betalar pengar till handlaren för varorna som du köpt. Sedan kommer du att få en faktura från kortföretaget på detta.

Fakturan kommer sedan till dig på månadsbasis och då väljer du hur du ska göra med betalningen. Betalar du allt direkt brukar det inte kosta något extra. Väljer du istället att dela upp kostnaden på längre tid då får du betala en ränta på pengarna som du är skyldig banken. Hur stor denna ränta är varierar från bank till bank, men du får räkna med att det är en ganska hög ränta.

Ditt kort har även en kreditgräns kopplad till sig. Denna gräns är hur mycket pengar du maximalt kan låna genom ditt kort. För vanligt handlande är det normalt inga bekymmer med denna gräns då den ofta kan ligger på över 100 000 kr.

Hitta ditt Kreditkort

Du kan jämföra effektiv ränta på krediten och årsavgift för kortet och även se antal räntefria dagar för din kredit. Jämför kreditkort nedan eller kolla i vår stora jämförelse av kreditkort och betalkort.

Utgivare / KreditkortÅrsavgiftEff. räntaKreditgränsRäntefritt
Swedbank - GuldSwedbank - Guld495 kr10.19 %100000 kr55 dagar
SwedbankSwedbank195 kr10.88 %60000 kr55 dagar
ICAICA324 kr11.24 %100000 kr60 dagar
SEBSEB195 kr11.32 %150000 kr60 dagar
Nordea - Guld MasterCardNordea - Guld MasterCard470 kr12.1 %100000 kr55 dagar
Handelsbanken - AllkortHandelsbanken - Allkort250 kr14.3 %100000 kr45 dagar
Nordea - CreditNordea - Credit160 kr15.52 %50000 kr55 dagar
MoreGolf - MasterCardMoreGolf - MasterCard295 kr16.04 %?55 dagar

Kolla in vår stora jämförelse av kreditkort

Följ oss på Facebook