Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Lite blandade spartips

Att köpa snabbmat

Visst kan det vara trevligt att slippa laga mat ibland när man kommer hem trött från jobbet. Självklart ska man heller inte sluta att äta denna typ av mat helt och hållet. Men det är iaf bra att veta att kostnaden för att köpa snabbmat är minst det dubbla mot vad det kostar att laga den själv hemma.

Vänta med att förnya prenumeration

När en prenumeration är på väg att gå ut får man brev om att förnya den. Har man då lite kyla i magen ska man vänta lite så är det inte alls ovanligt att man får ett bättre erbjudande. Det är bättre för dem att tjäna lite mindre pengar på dig men att iaf tjäna pengar.

Får du inget erbjudande kan du även låta prenumerationen löpa ut och sedan istället starta en ny. Det finns nämligen nästan alltid erbjudanden som är billigare för nya kunder.

Dyrare att köpa begagnat

Innan du köper något på t ex Blocket eller Tradera är det en bra idé att kolla upp de andra alternativen. Det är nämligen inte alls säkert att det är billigare att köpa begagnade prylar. Tar du t ex möbler har IKEA många bra möbler som är mycket billigare än de begagnade som privatpersoner säljer. Se därför till att kolla upp dina alternativ innan du köper något.

Kolla priserna innan rean

Planerar du att köpa något på t ex mellandagsrean är ett tips att du kollar upp vad priserna är ett tag innan rean början. Detta för att se att varorna verkligen är billigare när rean startar.

Tänk även på att inte lockas till att köpa saker du egentligen inte behöver bara för att det var billigt. En onödig sak är aldrig billig.

Kvällstidningar

Att köpa en kvällstidning varje dag som kostar 10 kr blir totalt 3 650 kr per år. Lägger man även till bilagor och liknande går priset upp ännu mer. Frågan då är ifall det är värt detta pris eller ej? Det går ju t ex att läsa nätupplagorna gratis istället.

Reservdelar till bilen

En bil är inte billig i drift och den har även en förmåga att gå sönder lite då och då. När man behöver köpa reservdelar är det en idé att kolla på ställen som Biltema och Micro. Det är nämligen oftast mycket billigare att köpa grejerna där än vad det är att göra det på en mack eller bilverkstad.

Ska du köpa däck bör du först kolla på nätet. Finns sidor här som man kan använda för att jämföra priser.

Dela trädgårdsmaskinerna med grannarna

Detta är något som självklart förutsätter att du har bra kontakt med dina grannar. Är det så kan det vara en bra idé att gå ihop och köpa in trädgårdsmaskiner tillsammans. För hur ofta är det egentligen man använder en häcksax? De flesta maskinerna ligger ju och samlar damm stora delar av tiden samtidigt som de kostar flera tusen kronor.

Ytterligare en fördel är att man om man går ihop kan köpa bättre maskiner för samma pris per person. Har man och grannarna t ex en gräsmatta av modell större så är det ju trevligt med en åkgräsklippare.  Delar man på kostnaden blir den inte speciellt dyr.

Byt till ett vattensnålt duschmunstycke

En familj på fyra personer där varje person duschar i snitt 5 minuter varje dag kommer att använda cirka 88 kubikmeter vatten per år. Då man gärna duschar i varmvatten är det en stor mängd vatten som ska värmas upp varje år.

För att spara pengar kan man därför sätta in ett duschmunstycke som är vattensnålt. Ett sådant kan göra att vattenförbrukningen går ner till strax över 58 kubikmeter vatten per år. Gör man detta går det att spara ungefär 1 300 kr per år för en familj på fyra.

Gillar du att bada

Om du tillhör dem som gillar att bada är det negativt om du även gillar att spara pengar. Ett normalstort badkar rymmer nämligen ca 160 liter vatten. Ska detta fyllas med varmt vatten kostar det ungefär 7 kr. Jämför man detta med en dusch på 5 minuter blir kostnaden strax under 3 kr. Har man även installerat sparmunstycken i duschen blir kostnaden lite under 2 kr per dusch. Något som klart är värt att fundera på. 

Skaffa en buffert

Man vet aldrig någonsin vad som händer i framtiden. Det man dock kan veta är att alla prylar man har i sitt hem har en levnadslängd, hur lång denna är går inte att veta. Detta gör att man kan räkna med att någon sak då och då kommer  att gå sönder som man behöver. För att klara av sådana här oförutsedda utgifter är det viktigt att man har sparat ihop en buffert.

Går TVn sönder vill man ju t ex snabbt ha en ny. Finns det då inte pengar till att betala en sådan kontant är risken stor att man behöver köpa den på avbetalning vilket totalt kommer att bli mycket dyrare. Se därför till att spara ihop en budget så att det finns pengar för att ta hand om oförutsedda utgifter.

Köpa saker på Internet

Att handla saker i vanliga butiker är ofta mycket dyrare än att göra detta online. Ta t ex kontaktlinser som exempel där det ofta är 20 - 50 % billigare att köpa dem online. Samma sak gäller för väldigt många andra varor också. Du kan ju t ex fundera på vilka skillnader det är i priser på böcker i en bokhandel och online. Och då ska man även komma ihåg att utbudet på nätet är ofantligt mycket större.

Kolla därför upp vad saken du planerat att köpa kostar på nätet innan du köper. Det kan här finnas mycket pengar att spara.

Handla från utlandet online

Det fina med att handla online är att man inte är begränsad till att köpa varorna lokalt. Kollar man i onlinebutiker från andra länder går det ofta att hitta saker till mycket lägre priser och detta är även om man räknar in frakten. Frakten som inte alls med säkerhet är dyrare bara för att prylen kommer från ett annat land.

Ett bra ställe att kolla på är t ex Ebay. Här säljer massor av företag nya saker. Har själv köpt massor av saker på detta vis och sparat pengar på det. Ta t ex nätverks- eller hdmikabel så kan de kosta så lite som 20 % av priset i en svenska fysisk butik och detta är med frakten inräknad. Kolla därför upp dina alternativ innan du bestämmer dig.

Undvik påminnelser

Att betala räkningar i tid är viktigt för dig som vill spara pengar. Om det skickas ut en påminnelse kommer den normalt med en extra avgift på 50 kr. Går det så långt att du får ett inkassokrav har denna avgift ökat ännu mer. Se därför alltid till att betala räkningar i tid för att spara pengar. Har du inte tillräckligt med pengar för tillfället ta då direkt kontakt med den du är skyldig och försök få till en uppgörelse.

Sälj saker du inte behöver

Nästan alla har en massa saker undanstoppade i garderober, på vinden eller i källaren. Av dessa brukar det vara mycket som man aldrig använder. Kan man då istället sälja av dessa och få in lite pengar kan man använda dessa till mycket annat bra. Har man t ex skulder är detta ett ypperligt sätt att bli av med en del av dessa. Då har ju försäljningen t o m givit mer pengar än vad försäljningskostnaden var då man slipper att betala ränta på skulderna.

Knytkalas

Det är trevligt att träffa nära och kära men det kan också kosta mycket pengar att göra detta. Ett förslag då är att istället för att träffas på en restaurang så har man istället ett knytkalas. Tar alla med sin något gott blir det både trevligt och mycket billigare.

Vit köpmånad

Bestäm dig för en månad varje år då du inte köper något utan det allra viktigaste som mat osv. Pengarna som blir över denna månad kan sedan användas till en massa andra bra saker. Kanske behöver de investeras i något viktigt för huset eller går de att spara.

Va försiktig med reor

Det är självklart mycket trevligare att köpa prylar när det är rea. Men samtidigt gäller det att man inte köper en massa onödiga saker bara för att det är billigt. För om du köper en sak som du inte alls behöver kommer denna ju att kosta pengar även om det är en mindre summa än om den köps utanför rean. Köp därför bara det du verkligen hade planerat att införskaffa på reorna.

Spara automatiskt

Detta är ett väldigt bra sätt för dig som verkligen vill spara pengar. Har man inte ett system där pengar förs över automatiskt till sparkontot är risken stor att man antingen glömmer bort det eller inte tycker sig ha tillräckligt mycket pengar för att ha råd att spara. För därför istället över pengar automatiskt när lönen kommer. Då kommer pengarna säkert in på kontot och man kan planera levnadskostnaderna efter det som är kvar på kontot.