Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Temperaturen i bostaden

Vanligtvis räknar man så att 1 grad motsvarar cirka 5 % av uppvärmningskostnaden. I många bostäder håller man en för hög temperatur, undersökningar visar på att snittet i en villa är cirka 22 grader när man egentligen bara behöver 20 grader varmt.

Kan man då sänka värmen 2 grader har man alltså sparat in upp mot 10 % i uppvärmningskostnad. 1/10 av kostnaden ska absolut inte föraktas då det är en ansenlig summa per år.

Andra sätt att dra ner på värmekostnaden

Det finns flera sätt som du kan spara in på uppvärmningskostnaden i din bostad utan någon direkt stor insats från din egen sida. Med bara lite tanke kan man ofta få ner värmekostnaden ungefär 15 %. Här kommer lite goda tips som kan hjälpa dig.

Natten - Att sova i ett rum som är lite svalare är dels nyttigt och väldigt skönt. Det är även betydligt bättre ur det ekonomiska perspektivet. Försök därför att ändra så att temperaturen i din bostad är lägre den tiden på dygnet som du sover.

Mindre använda rum - Har du rum som du inte är så ofta i? Är detta fallet kan det vara smart att sänka temperaturen i dessa rum. Gäller bara att ha värmen så pass hög att det inte skapar några andra problem. Men ett par grader ska man kunna sänka utan problem.

Bortrest - Åker man iväg på semester eller någon annan resa som för med sig att man inte är hemma på ett antal dagar kan man dra ner temperaturen kraftigt. Drar man ner den till ca 10 grader kommer detta att innebära en sänkning på uppvärmningskostnaden under denna period på cirka 50 %.

Dagstid - Är det ingen hemma på dagen går det då också att sänka temperaturen i bostaden. Sänker du till 15 grader under de 40 timmarna som en arbetsvecka är kommer du att spara närmare 10 % i uppvärmningskostnad.

Dessa små olika tips kan ge upp mot 5 000 kr per år i besparingar. Besparingarna är ju även sådana som du egentligen inte ska märka av. Att få 5 000 kr extra i kassan till att göra något annat trevligt för är ju inte helt fel det.