Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Matlåda

Jobbar man fem dagar i veckan brukar det innebära luncher lika ofta. Ska man käka ute kostar det normalt någonstans mellan 70 och 100 kr minst per gång. Summan av detta på en vecka blir en kostnad på minst 400 kr. Väljer man istället att göra en matlåda som kanske kostar i runda slängar 20 kr per portion så blir det en total kostnad på 100 kr i veckan.

Hur mycket man jobbar per år är ju lite olika men den som jobbar 46 veckor på ett år och äter ute varje dag betalar ungefär 18 400 kr per år på denna mat. Gör man istället matlådor kostar det då 4 600 kr. En besparing på klart över 10 000 kr per år. Pengar som går att använda till mycket skojigt.

Sen är det kanske inte realistiskt att inte äta ute någon gång då och då något som man ska unna sig. Uträkningen som utfördes här ska mest ses som en liten vägledning om att det kan bli ganska mycket pengar. Det går ju t ex att laga mat som är mycket billigare än 20 kr per portion om man så vill något som kan sänka kostnaderna ännu mera.

Att göra matlåda

Det kan ibland vara segt att göra mat till en matlåda för att ta med sig dagen efter. Då finns det ett antal tips som kan hjälpa för att detta ska bli gjort.

Stor middag - Ska det ändå lagas en middag till familjen på kvällen kan man lika gärna laga en portion till. Det tar inte mycket mer tid att göra 6 portioner istället för 4. Vill man sedan inte äta samma mat dagen efter så kan man antingen spara lådan i kylen ett par dagar eller så fryser man in den för senare användning. Gör man detta regelbundet kommer det att finnas matlådor att ta med.

Helglagning - Säg att man inte äter någon större middag på kvällarna och inte har suget att laga någon lunchlåda kan ett bra tips vara att laga mat på exempelvis söndagskvällen. Man kan då laga ett par rätt som man direkt lägger ner till lunchlådor för veckan som kommer. Då blir det bara ett tillfälle i veckan då man lagar mat. Sen att det tar lång tid vid detta tillfälle betalas ju av i det faktumet att man inte behöver laga mat fler gånger i veckan.

Lek storkök - Som vi tidigare skrev är det ju inte speciellt mycket jobbigare att laga 6 portioner än att laga 4. Att leka storkök är att dra detta ännu lite längre. Principen är att man då lagar väldigt stora omgångar av mat så att man får flera lunchlådor som kan frysas in. Säg att du gör korvstroganoff, lasagne, pizza, rotmos och chili con carne samtidigt. Gör du då kanske en 7-8 portioner som du kan frysa in skulle det innebära att du har mat för nästan två månader framöver om du äter dessa en gång i veckan. Sen kanske man tröttnar på maten ibland och vill lägga in något annat lite då och då något som ju funkar utan problem.