Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vad kostar det?

Många saker som man gör varje dag drar el ofta är det saker som man inte tänker på alls. Här kan du läsa vad ett antal av dessa saker drar och hur mycket det därmed kostar att utföra aktiviteten. Läser du igenom detta kommer du säkert att upptäcka ett antal grejer där du kan spara el och därmed pengar som kan användas till annat roligare.

Stänga av saker

Sitter du inte vid datorn eller tittar inte på TV så finns det ju ingen större anledning att ha dem igång. Detta gäller för allt som kan tänkas dra el i din bostad. Stänger du av sakerna när de inte används kan du spara några kronor per dag.

Stand by

I de flesta hemmen finns det många apparater som hela tiden står på stand by. Detta kan innebära kostnader på flera tusen kronor per år. Se därför till att stänga av grejer som inte behöver vara i stand by läget. T ex behöver en TV knappast stå redo att sättas på snabbt när du ändå ligger och sover på natten.

Lampor

Att ha lamporna tända kostar pengar det också. Dock kan man spara mycket pengar på att använda lågenergilampor som drar ungefär 1/5 del av det en vanlig klassisk lampa gör. Sedan att de räcker 10 ggr längre är också bra ur det ekonomiska perspektivet. En besparing på 500 kr per år är fullt möjlig.

Spisen

Kan du använda ett lock på kastruller och stekpannor kommer detta att dra ner markant på kostnaderna då du ofta kan spara upp mot 5 minuter i tillagningstid. Ska du sen bara värma vatten är det ekonomiskt sunt att värma vattnet i en vattenkokare då denna drar mycket mindre ström än en spis.

Gamla maskiner

Har du gamla maskiner som diskmaskin, frys, tv, tvättmaskin m.m drar de ofta klart mycket mer el än nya grejer. Sen kostar det ju självklart mer att köpa nya grejer än vad elkostnaden är per år men det kan vara intressant att veta att nya maskiner som du skaffar kommer att dra ner på kostnaderna. Du kan spara upp mot 500 kr per år med nyare maskiner.

Korta program

En diskmaskin som ska diska i 75 grader drar självklart mer energi än en som ska diska i 55 grader. Därför är det bra att välja att köra på det kallare programmet om det fungerar. Är disken väldigt smutsig så kanske den inte blir ren på ett lättare program men om den inte är speciellt smutsig går det att spara pengar på detta sätt. Att skölja disk innan du stoppar den i maskinen tar oftast bort den värsta smutsen och du kan därmed köra på lägre temperatur.

Samma sak gäller för tvättmaskinen. Inte speciellt smutsig tvätt behöver inte gå i så varmt vatten. Sedan något som gäller för bägge är att det är viktigt att fylla maskinerna innan man kör dem då du på detta sätt kan dra ner på antalet körning totalt per år.

Häng tvätten

Tvätt som du torkar genom att hänga upp drar ju ingen el alls. Tvätt som du istället kör i en torktumlare kostar ju mycket mer att torka. Sen att det sliter mindre på kläder när man hänger upp dem är ju också ett plus. Sparpotentialen ligger på några hundra kronor per år.

Duscha och bada

Väljer du att ta en dusch i fem minuter istället för att bada kommer du att spara cirka 3 Kwh. Besparingen blir därmed ca 4 kr. Görs detta varje dag på ett år sparar du cirka 1 460 kr. Byter du även till mer snålspolande duschmunstycken kan du spara in så pass mycket som 70 % i vatten. Duschkänslan ska inte försämras märkbart heller.

Rumstemperaturen

Väljer man att sänka rumstemperaturen med 1 grad kommer uppvärmningskostnaden att sjunka med ca 5 % beroende av vilken form av värme som finns i bostaden. Sänker man sedan värmen ytterligare på nätterna kan man komma upp i en besparing på cirka 10 %. Med 10 % lägre uppvärmningskostnader kan man ofta spara mellan 1 000 och 2 000 kr per år.

Jämför el