Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Blandade energitips

Jaga priser

Ska man hitta rätt elleverantör är det ju självklart viktigt att veta vilka som är billigast. Det man dock ska tänka på är att små skillnader på några ören inte innebär stora vinster på ett helt år. En storförbrukare som hittar en elleverantör som är 2 öre billigare kommer bara att spara 400 kr per år. Visst är detta en trevlig summa att spara men när det är så pass lite kommer mycket annat in i bilden som kan påverka om det är värt att byta eller ej. Vissa leverantörer har t ex fasta avgifter som kan göra att de blir dyrare fast att deras elpris är lägre.

Rätt säkring

Det är viktigt att har rätt huvudsäkring då detta påverkar kostnaderna för din el. Har du en för kraftig säkring kommer detta att kunna kosta dig flera tusen kronor per år. Kolla därför upp vilken säkring det är som du har och sedan besök din elleverantörs hemsida där du hittar information om vilken typ av säkring som du behöver för ditt boende.

Byta ut gamla el-element

Att värma ett hus med hjälp av el är inte speciellt billigt. Men har man det och tycker att investeringen för att ändra värmesätt är för stor eller kanske inte har möjligheten alls att ändra kan det vara en bra idé att fundera över vilken typ av element man har.

Visar det sig då att elementen är gamla kan det vara en bra sak att byta ut dem mot nyare som är klart modernare. Dessa är nämligen mycket effektivare och ger en bättre värme. Det går att spara in mellan 10-20 % på att ha nya element om man tidigare hade gamla. Investeringen som krävs för att byta ut elementen betalar sig vanligtvis på några år.

Jämföra priser

Online finns det sidor som jämför priser på nästan allt. Pricerunner t ex jämför nästan allt som går att köpa. Insplanet jämför försäkringar från en massa olika företag. Elskling jämför elpriser från olika elleverantörer. Detta är bara några exempel på sajter som kan hjälpa dig att hitta bra priser.

Går du in på dessa kommer du nämligen snabbt att se stora skillnader mellan olika säljare. Det är inte ovanligt att det skiljer flera tusen kronor mellan olika säljare på saker som faktiskt inte kostar så jättemycket från början.

Standby

Det är självklart smidigt att sätta på en TV genom att bara trycka på fjärkontrollen. Men man ska veta att en TV som står i standbyläge hela tiden dra ström. Detta gäller för alla andra elektriska prylar som står i detta läge i bostaden. Genom att hela tiden stänga av dem helt går det att spara över 500 kr för ett vanligt hushåll per år. Så det är bara att överväga vad som är viktigast när det gäller standby.

Täta fönster och dörrar

Är dina fönster och dörrar ordentligt täta eller ej? Är svaret på detta nej är det dags att se över vad som kan göras för att lösa detta problem. För alla varmluft som i onödan smiter ut ur bostaden måste ju värmas upp och det för ju självklart med sig högre kostnader.

Byt till lågenergilampor

Belysningen i en bostad står för en mycket stor del av den totala energiförbrukningen. Detta gör det intressant att se över vilken typ av lampor som man använder. En vanlig glödlampa på 60 watt som används 5h varje kommer att kosta ca 110 kr per år i el. En lågenergilampa på 11 watt kommer i jämförelse bara att kosta ca 19 kr per år.

Sen är inköpspriset högre på lågenergilampor vilket betyder att det kanske inte lönar sig att byta de lamport som man inte tänder speciellt ofta eller länge. Ytterligare en fördel med lågenergilampor är att de har en livslängd som är mycket längre än glödlampor.

Kastruller

Det finns några bra tips när det gäller kastruller som kan spara in en hel del pengar för dig.

Planslipade kastruller - En kastrull som är ojämn i botten kommer att ha mycket sämre kontakt med plattan vilket gör att det krävs mer energi för att värma upp innehållet.

Använd lock - Lagar du alla mat som går  med locket på ger detta besparingar då det inte lika mycket värme försvinner ut ur kastrullen. Summa blir ju därmed att man inte behöver tillföra lika mycket ny värme och då går energiförbrukningen ner.

Använd rätt storlek på plattan - Du bör inte använda en platta som är större än kastrullen. Gör du detta kommer den delen som är utanför kastrullen inte att tillföra något till uppvärmningen. Därmed går energi åt helt i onödan.

Vattenkokare - Använder man vanligt kokat vatten i matlagningen eller till t ex te är det en bra idé att använda en vattenkokare än spisen. Detta går dels mycket snabbare och är effektivare vilket leder till mindre kostnad.

Golvvärme

Att det är skönt med golvvärme är ju helt klart. Sen är frågan hur mycket man är beredd att betala för det hela. Det kostar nämligen cirka 3 000 kr att värma upp ett 10 kvadratmeter stort badrum varje år. Vad är viktigast att vara varm och go om fötterna eller spara pengar?

Diskmaskinen

Det är alltid en bra idé att hela tiden fylla diskmaskinen så att den är full ifall man vill spara in pengar. En diskmaskin som bara går halvfull måste ju användas två gånger för att rengöra lika mycket disk. Brukar man bara fylla den till hälften är ju risken därmed att man lägger ut det dubbla i driftkostnad.

Ytterligare ett bra tips är att strunta i torkfunktionen om man kan. Låt istället disken torka för sig själv så har du sparat mer. Tar lite extra tid men det kan det ju vara värt.

Möbelplacering

Ofta placeras en stor soffa när en vägg då det ju är det smidigaste stället att ha den på. Det man dock då ska se upp med är att ha den för nära ett element. Står den nära är risken att värmen inte sprids bra i rummet vilket lätt medför att man drar upp värmen för att det ska bli skönt. Testa därför istället att flytta ut soffan lite.

Jämför el

Följ oss på Facebook