Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Lågpris och fabrikat

Handla hos lågpriskedjorna

Det skiljer mycket i priser på mat på olika butiker. Vill man handla billigt ska man gå till lågpriskedjorna som ofta ligger klart lägre i sin prisbild exempel på sådana är Willy's, Netto och City Gross. Är det så att man inte trivs i dessa butiker kan man ju självklart handla på ICA, Cooper eller någon annan liknande. Tipset är då att man väljer vilken butik man väljer. Ser man till ICA t ex så är en ICA Maxi butik nästan lika billig som en Willy's men om du går till en mindre ICA kommer du att få betala mycket mer.

De butikerna man ska försöka undvika om det är ekonomin man tänker på är små kvartersaffärer eller mackar då dessa normalt alltid är mycket dyrare.

Är man inte speciellt förtjust i lågpris kan man ändå fundera på att handla delar av sina varor där. Basvarorna som behövs till ett hushåll kan man ofta handla där mycket billigare samtidigt som de håller klart godkänd kvalitet. Andra varor som kött, grönsaker och specialvaror kan man istället handla i andra butiker så har man blandat pris och kvalitet.

Köp andra fabrikat

I alla större butiker finns det nästan på alla varor mer än ett val av fabrikat. Dessa fabrikat brukar ligga i olika prisklasser. Ofta kan den dyrare varan nästan vara dubbelt så dyr som lågprisalternativet. Det finns också ofta mellanalternativ som ligger någonstans i mitten på prisskalan. Om det är värt att betala det dubbla för en vara är lite olika beroende på vad det är.

Personligen tycker jag att det ofta är ett bra alternativ att köpa en billigare vara, men sen finns det ju en del saker som inte alls smakar gott när man tar det billigaste alternativet. Då kan det vara passande att välja ett alternativ som ligger någonstans mellan ytterligheterna.

Det viktiga som jag vill framföra med denna punkt är att man ska tänka igenom vad man handlar. Har man haft som rutin att alltid ta en viss vara som är dyrare kanske det är dags att prova ett billigare alternativ för att se om kvaliteten är tillräckligt bra i förhållande till besparingen.