Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sälja hus utan mäklare

Även om de allra flesta väljer att anlita en mäklare när de säljer sitt hus så finns det inget som säger att det måste vara så. Man kan själv sälja sin bostad privat om detta är vad som önskas.

Fördelen med att sälja sin bostad själv är ganska enkel att lista ut. Det är ju självklart att man slipper betala det arvode som mäklaren tar ut för jobbet. Hur stor denna summa blir går inte att säga på förhand då det är en förhandlingsfråga. Men att det kommer att kosta ett femsiffrigt belopp är ganska klart.

Det mäklaren gör

En mäklare utför ju ett antal tjänster vilket är de som kostar dig pengar. Dessa måste du själv göra ifall du väljer att sälja utan en mäklare. Här kommer en liten lista på saker som du själv måste ta tag i.

  • Annonsering
  • Budgivning
  • Fotografering
  • Kontraktskrivning
  • Juridiska och skattemässiga råd

Vidare har en mäklare ett kontaktnät som han kan utnyttja när det är dags att sälja bostaden. Många känner också ett större förtroende när de köper ett hus genom en mäklare. Det är lättare att fråga en mer oberoende part frågor och be om information. Tips och råd kan också en mäklare ge dig vid en försäljning något som kan öka värdet på bostaden.

Ditt beslut

Det du helt enkelt får fundera på är ifall det är värt att anlita en mäklare eller ej. Du kan ju t ex be några mäklare att komma förbi för att kolla upp huset och få en värdering gratis. Det är ju bara att inte säga något till dem om att du funderar på att sälja bostaden utan en mäklare. När mäklaren besöker dig kan du även fråga varför du ska anlita honom. Kom då bara ihåg att mäklaren kommer att göra allt för att övertyga dig så det gäller att läsa mellan raderna.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.