Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Välja mäklare

Väljer du att sälja din bostad med hjälp av en mäklare är det dags bestämma vem som ska få jobbet. Eftersom mäklaren har en viktig uppgift att fylla och en god mäklare kan innebära ett högre pris ska man inte ta detta beslut för lättvindigt.

Se till att kolla med mer än en mäklarfirma innan du beslutar dig för vem du anlitar. Alternativet skulle vara ifall du själv har goda erfarenheter från en viss mäklare eller känner någon som har det.

Ställ frågor

När en mäklare besöker dig för att kolla huset och försöka få till en uppgörelse med dig om att få sälja huset är det viktigt att du ställer ett antal frågor först.

  • Vilka tidningar och annonsformat ingår i mäklarens förslag?
  • Var på webben kommer bostaden att annonseras ut. Någon mer plats än Hemnet.se?
  • Hjälper mäklaren till när du ska köpa ett hus? Ställer han upp som bollplank?
  • Kostar det något ifall huset inte säljs?
  • Hur långa är visningarna?
  • Anlitas någon professionell fotograf för att fota bostaden?
  • Hur många andra objekt säljer du samtidigt? Är det mer än 3 kan detta vara ett problem då mäklaren inte har tiden som krävs.
  • Hur bra känner mäklaren till området?
  • Vilket pris tror mäklaren är möjligt att få ut?

Förtroende

Det viktigaste är att du känner ett förtroende för den mäklaren du väljer att anlita. När du träffar den potentiella mäklaren och upptäcker att du inte alls trivs med personen är det troligen inte en bra idé att denna mäklare säljer bostad. Ställ dig helt enkelt frågan vad du själv skulle tycka om mäklaren ifall du var en köpare och gick på en visning.

Ett litet bra tips är att gå på en visning mäklaren anordnar för en annan bostad innan du bjuder hem. På detta vis känner du ju av ifall du har förtroende eller ej.

Arvodet

Detta är självklart en central faktor när du beslutar dig för att välja en viss mäklare. Jämför de erbjudandena inte bara i pris utan tänk även igenom vad det är som erbjuds i form av tjänster. Kanske är det värt att betala lite mer för en mäklare som känns trevligare och som även erbjuder lite mer än någon som är billig.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.