Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Köpa eller sälja först?

Som med väldigt mycket annat finns det inget generellt svar som alltid funkar. I denna artikel ska vi därför ta upp de olika fördelarna och nackdelarna med alternativen.

Köpa ett nytt boende först

Tidigare var det vanligast att man gjorde på detta vis men numera är det inte alls säkert att detta är vägen man väljer.

Den stora fördelen med att köpa det nya boendet innan man säljer det gamla är att men hela tiden har boendet fixad. Det blir ju ingen risk att man står där utan bostad i en övergångsperiod. Under en sådan som man kanske måste flytta in hos släkt och vänner eller möjligen hyra något kortvarigt.

Men det finns även en risk och den är att bostaden man tidigare bodde i inte säljs alls eller att priset blir lägre än vad man hade räknat med. Detta kan leda fram till ekonomiska problem då pengarna man får in vid försäljningen kanske inte är tillräckliga. Det finns ju även risk att man får stå där med kostnader för två boenden under ett tag. Sen går det att ta ut en försäkring mot dubbelt boende, men detta kostar ju självklart pengar.

Sälja det gamla boendet först

En stor fördel att göra på detta vis är att man hela tiden vet exakt hur mycket pengar man har att röra sig med när det gäller sökandet efter den nya bostaden. Risken att man köper ett nytt boende som är för dyrt ska man utan problem kunna undvika om man har valt att göra sig av med den tidigare bostaden först.

Risken är att man som vi tidigare skrev att man stå utan boende under en period. En situation som absolut kan vara jobbig för många. Det finns även en risk att man köper det nya boendet för snabbt och även att man bjuder mer än vad boendet är värt då man har bråttom att fixa ett boende.

Hur ska du tänka?

Det är inte vår plats att säga hur du ska tänka men tipset är att verkligen fundera igenom alternativen noga innan ett beslut tas.

En bra idé är att ställa dig själv lite frågor som vars svar kan hjälpa till att lösa frågeställningen.

Om du säljer först och sedan inte hittar ett nytt boende snabbt hur jobbigt skulle det då vara att hitta något annat ställe att bo temporärt? Vad är kostnaden att förvara möbler och annat under denna period? Hur mycket är det värt att slippa den risken?

Hur skulle det vara om du istället köper en ny bostad först och sen den gamla inte säljs? Skulle det bli ekonomiska problem? Vad kostar en försäkring mot dubbelt boende?

Som du märker är det ett antal frågor man ska ställa sig innan ett beslut tas. Sedan är detta självklart inte alla frågor utan du får själv fundera igenom din egna situation och där se vad som passar in och vad mer du behöver fundera på.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.