Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fondförsäkring

När du pensionssparar så kan du antingen välja den traditionella varianten av pensionsförsäkring eller så kan du välja att spara i en fondförsäkring. Skillnaden är att du gör ett aktivt val att spara i fonder istället för att helt och hållet låta pensionsbolaget bestämma hur dina pengar ska förvaltas. Du har dessutom då oftast möjlighet att välja lite mer exakt hur dina pengar ska placeras, alltså vilka fonder du vill spara i. En fondförsäkring är ett sätt av flera när det gäller privat pensionssparande.

Traditionell Pensionsförsäkring vs Fondförsäkring

Vad är egentligen bäst, att köra på den vanliga varianten i form av en pensionsförsäkring där pensionsbolaget förvaltar dina pengar eller en mer aktiv involvering genom en fondförsäkring? Det är självklart en bra fråga och svaret är föga överraskande att det finns vissa fördelar och nackdelar med båda varianter.

Det som talar för en fondförsäkring är i första hand att det normalt kan ge en bättre avkastning. Fonder har visat sig vara ett bra alternativ om man vill att pengarna ska växa över en längre tid och den stora fördelen med att välja en fondförsäkring, och då börja spara i fonder, kan alltså sägas vara att du kan spara ihop mer pengar på detta sätt. En annan fördel, åtminstone om du är lite insatt eller intresserad av fonder och att investera pengar, är att du har möjlighet att vara mer delaktig i hur dina pengar investeras. Du kan själv vara med och välja en del fonder och se till att dina pengar hamnar i sådana fonder som du tror kommer att gå bra.

Om vi istället tittar på vad som kan tala emot en fondförsäkring så är det i första hand säkerheten som kommer på tal. Pensionsbolag väljer oftast väldigt säkra kort när de investerar dina pengar på lång sikt. De satsar på sådant som räntor, obligationer och fastigheter, vilket inte innebär en lika stor risk. De traditionella pensionsförsäkringarna garanterar ofta en viss avkastning på dina pengar, men denna avkastning brukar ligga relativt lågt. Du får alltså en större trygghet genom att köra på det vanliga alternativet medan en fondförsäkring är lite mer osäkert men även kan leda till klart högre avkastning på pengarna.

Lite mer viktig information om fondförsäkring

Att förvalta fonder kostar oftast mer pengar för bolagen än deras traditionella investeringar. Det innebär att du får betala en högre avgift för en fondförsäkring än ifall du hade kört på som vanligt. Denna högre avgift kan du ju dock tjäna in med råge om du gör några bra val när du väljer att spara i fonder.

Ifall du väljer en fondförsäkring så kan du även byta fonder efter hand om du känner att du vill satsa på något annat. Det är bra att vara lite mer aktiv och försöka följa med i utvecklingen så att man inte bara sitter på samma fonder år ut och år in trots att dessa fonder inte har gått så bra. Ifall du tror på en annan fond än de du har kanske det är läge att byta. Dock kan det kosta lite att byta fonder då det uppstår kostnader även för bolagen som förvaltar dina pengar. Kolla alltid upp vad som krävs för att få byta fonder.

Risker med att spara i fonder

Det finns alltid vissa risker kopplade till att spara i fonder. Det finns fonder som är säkrare och fonder som innebär en klart större risk men ofta är risken hårt kopplad till möjligheten att tjäna mycket pengar. En tryggare fond kanske kommer att öka stabilt under många år men chansen att tjäna mycket pengar på den är mindre än om man satsar på något som är mer riskabelt. De fonder som finns att välja på i t ex pensionsbolag och fondbolag brukar dock vara aningen säkrare. Jämfört med att välja den traditionella pensionsförsäkringen där man inte själv kan påverka vart pengarna investeras är det dock alltid lite mer riskabelt. Du har nämligen ingen garanti för att du kommer att få ökad avkastning (du kan till och med om du har otur förlora pengar). Det gäller alltid att väga risken mot belöningen och vi kan inte säga hur du ska göra, bara att det genom tiderna har visat sig bra att spara i fonder.

Pension

Avanza Bank kan vara ett alternativ för dig som funderar på pensionssparandet.