Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Samla dina lån - minska kostnaderna

Att ha flera olika lån, mindre krediter eller köp på avbetalning innebär att man får betala ganska mycket varje månad i räntor och andra avgifter. Det är ganska vanligt att folk drar på sig onödigt många dyra lån som det sedan blir väldigt jobbigt att betala. Med höga räntor och andra avgifter blir det tyvärr inte så mycket pengar över och man hamnar lätt i ekonomiska problem. Då kan faktiskt ett nytt lån vara lösningen.

När man börjar märka att kostnaderna varje månad är klart högre än de borde och det börjar bli svårt att klara av alla räkningar, har man kanske redan försatt sig själv i en jobbig situation med många dyra lån och köp på avbetalning som tynger ner ekonomin. Dessa lån och krediter kostar mycket varje månad bara i ränta och avgifter, vilka är rena kostnader. Sedan ska man ju dessutom amortera på lånen för att de ska minska och slutligen försvinna.

Har man hamnat i en sådan situation kan det kännas tufft. När man inte har tillräckligt med pengar i slutet av månaden för att betala av alla lån etc känns det kanske som att man bara hamnar djupare och djupare ner i skuldfällan. Vissa tar ett nytt dyrt lån bara för att kunna betala kostnaderna för de befintliga lånen men den lösningen är endast väldigt temporär och leder snabbt till att man får ännu mer problem. På det viset har man fortfarande kvar alla gamla skulder plus en ny, som också kostar pengar.

Låna för att få ordning på ekonomin

Det är dock inte en helt dum idé att ta ett lån för att få bukt med sina skulder. Det handlar då dock inte om att ta ett nytt dyrt lån för att betala räntor och räkningar utan om att ta ett stort billigt lån som täcker de befintliga lånen. Man tar t ex ett stort privatlån eller någon slags lån med säkerhet (t ex belånar sin bostad) och använder pengarna för att betala tillbaka alla de dyra lånen som man har. På så vis har man ett enda stort lån istället för en mängd olika lån och krediter.

Tanken med det här är att det blir mycket billigare totalt varje månad att betala av ett stort lån med vettig ränta än att betala av t ex fyra små lån som alla har en hög ränta. Det är dessutom klart smidigare och man får en mycket bättre överblick. Genom att samla lånen får man bättre koll på sin ekonomi och kan även spara en hel del pengar varje månad. Men det är inte hur lätt som helst att fixa.

Viktigt att tänka på när man vill samla sina lån

Det viktigaste när man samlar sina lån är att man faktiskt ser till att lösa alla gamla dyra lån och krediter med det nya lånet. Har du fyra mindre lån tidigare och har köpt din tv på avbetalning så måste du med pengarna från det nya lånet betala av så mycket du bara kan på dessa lån. Om du har möjlighet ska du helt återbetala alla de dyra små lånen och även betala av hela din tv, så att du inte har några skulder förutom detta stora billiga lån. Kan du göra detta ligger du bra till och du kommer se klart lägre utgifter varje månad.

Tänk på att man inte bara kan fixa ett stort lån och samla sina lån hur som helst. Det är inte säkert att banken tycker att det känns bra att låna ut till dig. Har man många skulder och skakig ekonomi är det självklart svårare att få låna. Du måste visa att du klarar av att sköta ditt lån. T ex är fast inkomst väldigt viktigt och även att du visar att du verkligen tänker ta tag i din ekonomi. Det är ofta bäst att prata igenom det hela med någon på din bank.

Läs mer om skulder och skuldsanering...

Följ oss på Facebook