Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Privatekonomins ABC - U och V

Nu kommer det ytterligare ett blogginlägg i Privatekonomis ABC som denna gång tar upp Underhåll och Verkligheten. Dessa begrepp kanske låter lite luddiga men det handlar om att sköta om sin ekonomi och att ta rätt beslut. Med lite tur kanske du får något tips som hjälper dig att få lite bättre ordning på din privatekonomi.

U som i Underhåll

Underhåll kan rent allmänt kännas som en väldigt tråkig och dryg grej. Äger man ett hus så måste man måla om det då och då när det börjar bli slitet eller så måste man dammsuga insidan. När det gäller ekonomi är det lite liknande fast det handlar framför allt om utgifter och investeringar. Många glömmer tyvärr bort denna lite tråkigare men ändå viktiga punkt, viket leder till att man slösar mer eller sparar mindre än man borde.

När du skaffar en försäkring eller ett mobilabonnemang eller något annat sådant kanske du tar dig tid att jämföra och kolla runt och hitta en bra och prisvärd sådan. Det är väldigt bra i sådana fall. Dock kan du inte sedan bara glömma bort att du har en försäkring 20 år framöver och bara låta det rulla på. Du bör kolla över dina försäkringar med jämna mellanrum och se att du har det skydd du behöver och att det inte finns klart billigare alternativ någon annanstans.

Detta gäller många typer av kostnader, t ex även abonnemang, elavtal, lån och ett antal olika fasta kostnader som vanligen bara löper på om man inte gör något med dem. Även om man en gång i tiden var noga och duktig när man först skaffade dessa tjänster så kan det tänkas att de inte är optimala just nu och därför bör man med jämna mellanrum kolla igenom dem och se om man kan förbättra eller sänka kostnaderna. Detta är underhåll av ekonomin.

Den andra varianten av underhåll förknippas med sparande och investeringar, t ex i aktier och fonder. Det är lätt att man bara köper några fonder eller aktier och sen behåller dem i all evighet, speciellt ifall man inte är så insatt. Man tänker att det är smidigast att låta dem vara och låta dem öka i värde med tiden, eller så glömmer man i princip bort dem helt.

Man ska dock tänka på att en fond som var bra vid ett tillfälle kanske inte längre är så het ett år senare. Med aktier kan det gå upp och ner klart oftare. Vill man tjäna mer pengar och maximera sina investeringar kan man inte bara låta dem vara vind för våg utan man måste titta över dem med jämna mellanrum, sälja ibland och köpa nytt. Det handlar om underhåll där man säljer när saker och ting är värda som mest och köper sådant som kommer att gå uppåt i framtiden.

I grunden är vi människor ganska bekväma av oss och det gör att vi ofta inte vill syssla med sådant som underhåll. Det är inte roligt nog. Att köpa ett hus är skoj men att måla det 10 år senare är inte så roligt (om man inte får byta färg, då blir det lite roligare). Många tycker att ekonomi är svårt eller ganska tråkigt och det gör inte det bättre utan det blir snarare så att man håller sig borta från den.

Ifall du inte bara lägger tid när det händer något nytt, t ex att du fixar ett nytt lån eller skaffar en ny tjänst av något slag, utan även med jämna mellanrum kollar över allting som du redan har så kan du spara eller tjäna en hel del extra pengar. Det finns ganska mycket pengar att göra för den som engagerar sig kontinuerligt i sin ekonomi och ger sig tid att kolla om det går att optimera den bättre.

V som i Verkligheten

En av människans egenskaper är vår förmåga att drömma om saker och ting. Vi har mål och drömmar om framtiden, saker som vi vill göra, saker vi vill ha och olika saker som vi vill uppnå i livet. Det är en bra förmåga att kunna se sig själv i en annorlunda och bättre sits än man verkligen befinner sig eftersom det inspirerar oss att jobba mot att göra verklighet av det.

En risk med det hela är dock att man föredrar att leva i drömvärlden framför verkligheten och av detta skäl agerar på ett sätt som inte fungerar i den riktiga världen i längden. T ex kan det allt som oftast hända att folk vill ha ett lite bättre och lyxigare liv än de egentligen har råd till. De kanske köper saker på kredit eller lånar för att åstadkomma ett liv som inte går ihop sig med den ekonomi som faktiskt finns.

Att drömma är som sagt bra men man ska akta sig för att skapa ett för stort glapp mellan drömmen och vad som verkligen går att genomföra. Pengar sätter ofta käppar i hjulen när man vill göra roliga saker eller köpa fina prylar. En del inser att de inte kan köpa en ny bil eller åka på semester till Thailand, åtminstone inte förrän de har sparat i ett halvår eller ett år. Andra vägrar att se verkligheten eller tänker att det nog löser sig på något vis och handlar eller reser trots att de inte egentligen har råd.

Mitt råd är att du försöker leva i verkligheten så mycket du kan när det gäller din ekonomi. Ifall du har koll på din ekonomi och vet hur mycket pengar du har att röra dig med så kan du även snabbt se vad du har råd att göra och vad du inte har råd till. Då blir det uppenbart att du kanske inte kan köpa en ny bil eller tv just nu eller åka på den där resan. Samtidigt kanske det är så att du faktiskt har råd och då är det inget som hindrar dig. Ifall du tänker ur ett ekonomiskt perspektiv och du märker att du har pengar över så finns det inte som säger att du inte kan unna dig saker.

De som har hamnat i ekonomiska problem verkar också tyvärr ofta ha en tendens att blockera ut problemen och ignorera dem. De ger helt enkelt upp och slutar bry sig bara för att det är för jobbigt att ta itu med problemen. Räkningar blir liggande oöppnade och med lite otur är det snart ärenden hos Kronofogden.

Har du problem med din ekonomi är detta tyvärr helt fel metod. Du bör ta tag i din ekonomi så fort du kan ifall den börjar krångla. Ju snabbare du reagerar och försöker fixa problemen ju mindre blir skadan. Du kan ofta undvika många problem bara genom att hantera dem direkt istället för att skjuta dem på framtiden. Men du kommer inte se dina problem ifall du bara lever i din drömvärld och ser saker som du vill att de ska vara. Du måste vara realist och se verkligheten för att kunna påverka den.

Om du tar ansvar och inser att du kanske inte kan få allt du skulle vilja ha just nu blir det lite lättare. Du kan givetvis sätta upp mål för vad du skulle vilja kunna göra eller saker du vill köpa etc och sen jobba mot dessa mål. Se bara till att du jobbar mot dem på ett bra sätt. T ex genom att spara pengar eller att skaffa högre inkomster eller genom att investera förnuftigt. Det går aldrig bra när man tänker för mycket på målet och för lite på hur man ska ta sig dit.

Ibland tänker jag på alla saker jag skulle vilja ha. Man kan drömma om en ny schysst bil, ett stort hus, en semesterbostad i ett varmt land söderut, tillräckligt med pengar för att kunna göra lite vad man vill utan att behöva räkna kronorna. Jag vet dock att jag inte är där ännu och att jag måste jobba för det. Jag vet att jag får nöja mig med det jag har tills vidare men jag vet också att om jag vill ha alla de där sakerna jag drömmer om så får jag försöka vara smart och arbeta hårt. Jag tror inte att jag kommer vinna på lotto eller triss. Vill man nå sina mål får man kämpa lite.

Följ oss på Facebook