Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Privatekonomins ABC - M och N

I det här inlägget tänkte jag ta upp några bra spartips när det gäller mat och sen även gå igenom lite tips för den som vill ha en nystart på sin ekonomi. Det är alltså M som i Matkostnader och N som i Nystart som står på menyn. Två bra saker för den som vill bättra på sin ekonomi lite.

M som i Matkostnader

Av alla kostnader man har under en månad är maten en av dem man faktiskt kan påverka mest. Har man en bil kostar den en hel del i fasta kostnader så som bilskatt, försäkringar och underhåll och det enda som egentligen går att påverka månad efter månad är hur mycket man kör. Med maten kan man faktiskt göra ganska mycket och spara mycket pengar om man bara vill.

Av detta skäl tycker jag att matkostnaderna är värt att ta upp i en egen punkt. De som har stora familjer kan spara extra mycket på att ha koll på sina matkostnader men även för den som lever ensam går det att påverka hur stor budget man behöver ha på denna front. Det går att göra av med jäkligt mycket pengar eller inte speciellt mycket pengar. Om behovet finns att verkligen snåla kan man göra det också, vilket vi lärt oss t ex under "billiga veckan" och när vi provade på utmaningen "Live below the line" där vi båda gångerna testade att äta en vecka för riktigt lite pengar.

Spara på dina matkostnader

Det går ofta åt mer pengar till mat än man egentligen tror. Det blir lätt att man köper på sig lite extra eller lyxar till det emellanåt och att man handlar oftare än man kanske egentligen borde. Om man dessutom är van att äta ute på restaurang vid lunch eller middag så blir det snabbt ännu mycket dyrare. Om man gör upp en mer noggrann budget och kollar vart pengarna tar vägen kan man troligen minska kostnaderna en hel del.

Konkreta spartips för maten

Så vad kan man då göra för att spara in pengar på mat? För det första kan man dra ner lite på restaurangbesöken. Det är klart billigare att laga egen mat och det kan vara värt att sluta äta ute om man vill spara pengar. Visst är det trevligt men det finns ofta andra saker som man behöver lägga pengar på som prioriteras.

Ett väldigt bra tips är att börja planera dina måltider bättre så att du har koll på vad du ska laga och vad som behöver inhandlas. På så vis kan du försöka komponera lite billigare rätter men du kan även börja storhandla, vilket är bevisat bra för din ekonomi. Att man vet vad man behöver och inte handlar några onödiga saker är bra och genom att storhandla i en billig stormarknad lite mer sällan kan spara en hel del. Om du dessutom tar kampanjpriser och rabatter med i beräkningen och försöker planera en del rätter runt vad som är billigt just nu så kan du komma undan ännu billigare.

Var inte rädd att prova lite billigare varianter av olika produkter. En del av dem är inte alls lika bra men vissa är i princip likvärdiga eller smakar lika gott. Du kan byta ut sådana saker som kostar mycket mot billigare produkter där det inte märks och behålla de lite dyrare där det är så pass stor skillnad att det inte blir gott eller funkar lika bra med de billiga.

Spara pengar

Storkok är ännu en sak som kan hjälpa dig att spara in pengar på mat. Gör du mycket på en gång blir det ofta ekonomiskt, speciellt om du satsar på en maträtt som i grunden också är billig, t ex köttfärssås eller korv stroganoff etc. Det finns många bra och billiga recept du kan prova. Gör du mycket på en gång så blir det över och det kan ätas senare i veckan eller frysas in. Ifall du vanligen äter lunch ute på jobbet är en matlåda en väldigt bra och ekonomisk idé. Ta mat från kvällen innan eller från senaste storkoket.

Man ska veta att billig mat inte alls behöver vara likställd med onyttig, dålig, äcklig eller tråkig mat på något vis. Billig mat kan vara god och nyttig och innehålla alla delar av kostcirkeln. Kött är givetvis dyrt så om du verkligen vill snåla bör du bli vegetarian, åtminstone tillfälligt, men så drastiskt behöver det inte alls vara. Du kan göra många bra rätter utan att lägga dyra pengar. Försök bara hoppa över de dyraste ingredienserna och planera in prisvärda middagar.

N som i Nystart

Att ha ekonomiska problem är många gånger som att sitta fast i kvicksand. Ju mer man kämpar och försöker klara sig undan ju djupare sjunker man ner. Jag säger givetvis inte att man ska sluta kämpa för att komma ur sina ekonomiska problem och att det är fel, men det gäller att göra det på rätt sätt för annars är risken bara att man skapar en snöbollseffekt som leder till ännu värre problem.

Det finns rätt och fel sätt att göra det mesta på och så är det även med skulder och ekonomiska bekymmer. För att komma igång ska vi börja med de sakerna man inte bör göra och sedan går vi vidare med lite bra tips för den som vill starta om sin ekonomi och komma på rätt köl igen.

Först och främst ska man inte stoppa huvudet i sanden och bara ignorera sina problem. Det är en vanlig lösning tyvärr och den funkar aldrig. Har man dyra skulder och räkningar att betala kan man inte bara låta dem läggas på hög och blunda för att de finns. Det blir bara dyrare och dyrare om man ignorerar dem och ifall man har den inställningen kommer man heller aldrig att bli av med sina ekonomiska problem.

Ekonomiska problem

Vidare ska man heller inte försöka ta fler lån för att täcka upp gamla lån eller för att betala räkningar och liknande. Om man tar dyra snabba lån bara för att klara sig ännu en månad så försöker man bara sätta ett plåster på ett djupt köttsår. Det blir en väldigt temporär lösning som nästa månad kommer att göra att du har ännu fler kostnader och om du inte då kan betala tillbaka lånen så har du bara ännu mer skulder som lägger sig på hög.

För att starta om sin ekonomi och få en ny start behöver man göra några grundläggande saker. Nummer ett är att man behöver titta över sin ekonomi noggrant så att man verkligen vet vilka skulder och kostnader man har och vart alla pengar tar vägen. Man får gärna också kolla på sina inkomster så att man vet vad som kommer in varje månad. Det handlar helt enkelt om att gå igenom finanserna och att helst göra upp en bra budgetkalkyl för sin ekonomi.

Nästa sak man behöver göra är att försöka betala alla de viktiga räkningarna så som hyra / amortering på bolån, minsta möjliga inbetalningar på lån och allting som man inte kan komma undan. Genom att göra detta undviker man att få dröjsmålsränta, förseningsavgifter, att ärenden hamnar hos Kronofogden etc. Det gör även att man har tak över huvudet fortsättningsvis.

Sedan måste man börja försöka minska ner sina kostnader på alla vis man kan. Alla utgifter som du inte absolut behöver ha just nu kan du försöka göra dig av med. Du behöver pengar till mat och hyra men du behöver kanske inte mobilabonnemang för hela familjen, stort paket med tv-kanaler, två bilar etc. Se över allt som inte är absolut nödvändigt och gör dig av med alla kostnader som inte är på den mest grundläggande nivån. Du kan alltid återvända till en del av dessa saker sen när du har fått ordning på din ekonomi igen.

En annan del av ditt sökande efter att få mer pengar över varje månad är att se vilka av dina räkningar / skulder som du kan få lite uppskov med eller bli av med. Ett sätt är att kontakta långivare eller företag som du ska betala in pengar till för att be om uppskov eller att fixa någon slags betalningsplan. Det kanske inte alltid funkar men många gånger är de mer samarbetsvilliga än man kan tro. De vill gärna ha sina pengar tillbaka och då är detta bättre än att de inte ser några pengar alls.

Spara på dina matkostnader

Nästa steg efter detta är att göra sig av med de dyraste skulderna. Har du tagit t ex snabblån eller handlar på avbetalning är detta ofta dyra saker. Sådant som du handlat på avbetalning kan du försöka lämna tillbaka och om du tagit ett dyrt lån är det viktigt att återbetala det så fort som möjligt. Man kan lösa detta t ex genom att sälja något av värde för att få en större summa pengar (t ex en bil) som man sedan använder för att helt återbetala de allra dyraste lånen. Man kan även försöka få ett enda stort billigt lån (privatlån eller lån på bostaden) som sedan kan användas för att lösa mindre dyra lån.

Ditt mål är att gå på de allra dyraste skulderna och göra dig av med dem ett i taget. Detta kan gå snabbt ifall du har en större summa pengar som du kan använda till att betala av skulderna rakt av men det kan även ta längre tid, t ex om du hittat olika småsaker att spara in på så att du får några hundralappar extra över varje månad. Det viktiga är att du kämpar med att betala av och att du väljer den skuld som kostar dig mest varje månad.

Att få en ny start i sin ekonomi är ingen dans på rosor. Man får ofta kämpa hårt och leva snålt för att kunna uppnå sina mål. Allt beror givetvis på hur djupt i skiten man satt när man började kämpa sig tillbaka. I vissa fall handlar det mest om att ta sig i kragen och börja leva efter sina tillgångar men i andra fall kan det handla om att ta sig ur djupa ekonomiska problem och då är det viktigt att man verkligen gör allt man kan. Det går inte att satsa halvhjärtat eller att göra det halvdant. Man måste arbeta hårt och även om det kan ta tid så kan det ofta lösa sig.

Nystart med skuldsanering hos Kronofogden

För den som har skulder hos Kronofogden och verkligen sitter i klistret kan man få en nystart genom en så kallad skuldsanering. Det är något man ansöker om hos Kronofogden och det innebär att de tittar över din situation och lägger upp en betalningsplan för dina skulder. Du betalar vad du kan och får leva på existensminimum i övrigt (vilket är väldigt snålt) och när denna plan är klar så skrivs resterande skulder av.

För att kunna få en skuldsanering måste du ha skulder som du inte rimligen kan betala av inom en överskådlig framtid och du har i princip bara chans att få en enda skuldsanering i ditt liv, så använd den chansen väl. Långt ifrån alla som ansöker om en skuldsanering blir godkända då kraven är ganska strikta.

Följ oss på Facebook