Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Dominera jobbintervjun och fixa jobbet

Att lyckas få en intervju när man har sökt ett jobb är inte alltid lätt och det kan kännas som en stor vinst bara att bli kallad till en intervju. Intervjun är ett väldigt viktigt steg mot att få jobbet och därför är det viktigt att göra bra ifrån sig. Vi ska här försöka sammanställa en del bra information och tips som kan hjälpa dig att bli bättre på jobbintervjun.

Ofta söker väldigt många samma tjänst och att bli utvald för intervju kan bara det ses som något riktigt bra. Då har man redan besegrat ett antal andra kandidater och är ett stort steg närmare jobbet. Dock är det trots allt en ganska lång väg kvar att gå och jobbintervjun kan vara ganska lurig att ta sig igenom.

Det är ofta den som avgör vem som får jobbet, då en personlig kontakt med de sökande ger allra mest information om hur de är som personer, deras sociala kompetens, kvicktänkthet, förståelse och andra sådana saker. Man kan utläsa mycket genom att prata med någon helt enkelt. Därför gäller det att du kan göra det bästa av din intervju och det ska vi försöka hjälpa dig lite med.

Förbered dig inför intervjun

Förberedelser är oftast väldigt viktiga. En del lyckligt lottade kanske kan lyckas med sin intervju genom att bara gå dit och improvisera helt, utan några förberedelser. Är man väldigt social,har en stark karisma och dessutom är duktig på att svara på kluriga frågor med kort betänketid så kan det gå vägen. Dock är det inte allt för många som skulle göra bra ifrån sig på detta vis och det vore en onödig risk att gå till en intervju utan förberedelser.

Läs på om företaget

Det första du kan göra för att förbereda dig är att läsa på lite om företaget som du vill ta anställning hos. Det är bra att kunna mer om vad de gör, deras arbetsområden och verksamheten, vad avdelningen gör som du har sökt jobb på osv. Det kan komma frågor om varför du vill jobba hos just dem och då är det bra att ha konkreta svar kopplade till deras verksamhet.

Det kan även tänkas att du får möjlighet att själv ta upp lite småsaker om företaget och börja prata om detta. Det är ett bra sätt att visa att du är intresserad och insatt. Att ställa frågor är också ett bra sätt att visa detta. Har du läst på kommer du förmodligen också få koll på frågor som är värda att ställa.

Läs på om tjänsten

Minst lika viktigt som att plugga på vad företaget sysslar med är att du kollar upp lite mer exakt vad de vill ha från den tjänsten som du har sökt. Försök kolla upp arbetsuppgifter då du på så vis kan anpassa ditt “sales pitch” till detta. Du kan då prata mer om sådana saker som är relevanta för just den tjänsten.

Du kan även kolla upp kraven mer noga och se vilka av dem som du uppfyller och om det är något som du inte har gjort eller kan som de letar efter så får du chansen att förbereda ett litet försvarstal som säger varför du trots allt är bästa alternativet för tjänsten. Du kan på så vis hitta en väg runt de saker som kanske fattas i ditt CV gällande det här jobbet.

Plugga på vanliga intervjufrågor

En del frågor som kommer på intervjun är ganska enkla att svara på, t ex vad du har för utbildning, vad du gillar och vilka styrkor du har. Andra frågor kan vara klart svårare att svara på, speciellt när man har kort eller ingen betänketid och ska försöka få till ett svar som låter bra. Av det skälet är det en mycket god idé att kolla igenom vanliga intervjufrågor och försöka förbereda allmänna svar på dem.

Ibland är intervjufrågorna konstruerade på ett sådant vis att du ska behöva tänka till lite extra innan du svarar. En vanlig fråga kan vara exempelvis “Vad har du för svagheter?” och det kan i sig vara lite svårt att komma på ett bra svar på den frågan då man vill säga något men man vill inte skrämma bort arbetsgivaren genom att säga något allt för farligt. Ibland kan dock samma fråga ställas på andra vis, vilket gör dem ännu lurigare.

Exempelvis kan frågan istället ställas som “Vad skulle dina nuvarande / gamla arbetskamrater säga att dina svaga sidor är?” eller “Hur ska en arbetskamrat vara för att komplettera dig”. Den senare är ju en ganska smart och vag formulering som i grunden kan ha som mål att du ska säga något om dina svagheter, utan att det blir lika tydligt som om man frågar rakt ut.

Om du inte är förberedd på sådana frågor kan du också få till dåliga svar eller bli så pass ställd att du inte säger något vettigt alls. Se därför till att du funderar igenom alla de vanliga intervjufrågorna och svarar dem för dig själv så att du har i huvudet vad du kan säga, inför din intervju. Det skadar helt klart inte om du hittar en lista med intervjufrågor från någon mall som du sedan går igenom. Då blir du inte alls lika överrumplad och kan ha mer uttänkta och smarta svar redo.

Ta ett djupt andetag och håll dig lugn

Att går på intervju kan vara väldigt nervöst. Det står mycket på spel, du har fått chansen att gå vidare till nästa steg i processen och du vill inte göra bort dig osv. Plus att det rent allmänt kan vara lite obehagligt att sitta med ett antal främlingar och svara på frågor om sig själv och försöka sälja in sig.

Många blir väldigt nervösa och då blir resultatet ofta också sämre. Man pladdrar på, ger ett nervöst och oroligt intryck, svarar sämre på frågorna för att man inte riktigt kan tänka lika bra som vanligt osv. Det är helt enkelt inte så bra att vara allt för nervös när man kommer in på intervjun.

Vad ska man då göra åt det? Att förbereda sig väl rent allmänt är ett sätt att minska nervositeten då man känner sig tryggare ju bättre förberedd man är. Ett annat sätt att bli mindre nervös är att träna på att svara på frågorna och rent allmänt på att känna sig bekväm i sociala situationer med främlingar.

Ett väldigt bra sätt att öva är just att gå på jobbintervjuer, vilket innebär att varje intervju som du blir kallad till inte bara är en chans att få ett jobb utan även ett bra sätt att öva upp sina intervju-skills. Även om du inte får jobbet efter en intervju så är det alltså inte helt bortkastad tid då du får erfarenhet och trygghet i att intervjuas. Det är värt en hel del i sig.

Försök att ta ett djupt andetag och lugna ner dig innan en intervju. Att visa upp en lugn och trygg personlighet, som är bekväm i sociala situationer, kan göra mycket för att få folk att gilla dig och ökar dina chanser att få jobbet. Försök att prata avslappnat och skämta gärna lite lagom, men glöm inte att svara på frågorna ordentligt och att visa framåtanda och ett genuint intresse för tjänsten.

Under intervjun

Det som jag precis skrev ovan gäller givetvis under intervjun och kan lika gärna hamna under den här rubriken som den förra. Att visa sig från sin bästa sida intervjun är så klart viktigt och då måste man verka lugn och trygg, ha lätt för att prata med folk, lätt för att uttrycka sig och kommunicera och svara på frågorna på ett bra sätt.

I grund och botten är givetvis svaren på frågorna det allra viktigaste och om man har bra svar på alla frågor så ligger man redan här ganska bra till. Dock är det ju även viktigt med intryck, social förmåga och sådant då alla som anställer vill ha någon som verkar vettig och som kan passa in i gänget. Få vill anställa någon som känns som en allt för svår eller konstig person.

Här ska jag dock gå igenom ett antal saker som man kan tänka på att göra under intervjun, från hur man pratar till kroppsspråk och klädsel. Det mesta har betydelse och spelar en ganska stor roll för helhetsintrycket.

Kroppsspråket säger mer än man tror

Det är kanske inte helt lätt att hela tiden ha 100 procent koll på sitt kroppsspråk då mycket kommer naturligt men man kan försöka tänka på det och därmed öka sina chanser att göra mer rätt än fel.

Du bör alltid hälsa vänligt på de som ska intervjua dig. Ta givetvis gärna i hand och ha ett lagom fast handslag. Gärna för fast hellre än för slappt, då slappa handslag ger ett sämre intryck. Du vill inte att det första intrycket ska vara att du är en mesig eller svag person.

Ögonkontakt är mycket viktigt under intervjun då detta gör att man ser engagerad ut och att man lyssnar på det som sägs. Att undvika ögonkontakt brukar förknippas med att tala osanning och att vara nervös osv, vilket inte är saker du vill att folk ska tro om dig under din arbetsintervju. Om det är flera personer närvarande så ska du ha ögonkontakt främst med den som tilltalar dig för ögonblicket. När du själv talar kan du byta mellan alla personerna för att visa dem alla att du bjuder in dem i samtalet och bekräftar deras närvaro.

Hur du sitter osv är också av betydelse då det går att utläsa en hel del av detta. Den som sitter eller står med armarna i kors brukar t ex vara mindre mottaglig för information eller kritik osv och visar tecken på att vara obekväm. Om du sitter allt för ihopsjunken kan du se slö och trött ut osv. Alla sådana småsaker kan göra skillnad i hur folk uppfattar dig som person.

Försök därför att tänka lite på vad du gör med din kropp. Försök sitta på ett bekvämt och avslappnat sätt, bjud in de andra genom att inte sitta med armarna i kors eller bortvänd. Hoppa inte med benen eller trumma med fingrarna, vilket kan ge ett nervöst intryck. Om du känner dig nervös men inte vill avslöja dig kan du tänka lite extra på dessa saker och ta ett extra djupt andetag ibland för att hitta lugnet.

Ställ frågor och verka intresserad

En arbetsintervju är inte bara tänkt som ett sätt för arbetsgivaren att se om du kan passa in på deras arbetsplats och på den tjänsten du har sökt. Den ger också dig möjlighet att lära dig mer om företaget och tjänsten och för att se om du verkligen vill ha jobbet och passar in där.

Därför är det viktigt att du ställer frågor och verkar intresserad av både företaget och den tjänst som du har sökt. Att fråga saker är givetvis det mest uppenbara sättet att visa engagemang och du kan med fördel inflika med egna frågor här och var där det passar sig, beroende på vilket ämne ni diskuterar för ögonblicket.

Ju mer du kan binda ihop dig själv, din utbildning och erfarenheter med det aktuella företaget och jobbet ju bättre är dina chanser att få jobb. Det kan vara lite olika vem eller vilka som deltar i en jobbintervju men ibland är det den som kommer vara din omedelbara chef och medarbetare (i alla fall vid något tillfälle, t ex intervju nummer två eller tre).

Om du kan hitta en bra koppling till de du ska jobba med kan du vinna mycket på det, t ex om ni råkar komma fram till att ni alla gillar samma fritidsintressen. Det kanske inte är avgörande men om det finns ett par likvärdiga kandidater kan det spela in vem som kändes mest engagerad och vem det klickade bäst med.

Blandade bra tips

Kom i tid - Första intrycket är viktigt och det första som någon märker är om du skulle vara sen. Se till att vara i god tid så att du inte riskerar att bli sen på grund av någon oförutsedd händelse (försenad buss eller vad som helst) och att du väl på plats hinner lugna ner dig och förbereda dig mentalt i några minuter.

Löneanspråk - Vad man ska säga att man vill ha för lön kan vara lurigt då man vill få så mycket man kan men inte dra till med något som skrämmer arbetsgivaren. Titta runt lite i förväg och se vad som kan vara rimligt och väg in vad du skulle vilja ha för lön för att vara nöjd. Det är nästan bättre att begära lite för mycket än lite för lite då det ändå visar att man tror på sig själv, även om man sedan inte kan få riktigt så mycket.

Konkreta exempel - När du pratar om dig själv och vad du kan är det alltid en bra idé att knyta ihop dessa kunskaper med konkreta exempel från ditt liv. Det är oftast väldigt stor fokus på arbetslivserfarenhet och vad man har gjort tidigare, t ex om de vill ha någon som ska hålla i föreläsningar så är det ett stort plus om man själv har hållit i föreläsningar.

Om du kan väva in i ditt svar att du lärde dig något när du gjorde si och så och höll i den eller den föreläsningen och vad du fick ut av detta så väger det ofta tyngre än att du bara säger att du är bra på att tala inför folk osv. Att kunna peka på specifika erfarenheter som har gett kunskaper ger lite extra djup och gillas av de som intervjuar dig.

Efter intervjun är klar

När du väl har genomfört din jobbintervju och kan andas ut känns det vanligen riktigt skönt. Även om det i princip är över nu så finns det ändå några saker man kan göra och tänka på i detta läge.

För det första kan du utvärdera dig själv och hur bra det gick för dig. Kändes det som att du pratade på bra och var naturlig och avslappnad osv? Gav du bra svar på frågorna? Vilka frågor var du duktig på att svara på och vilka var du sämre på? Gå igenom så mycket sådant du kan och ta framför allt vara på det du var mindre bra på.

Om det fanns frågor där du svamlade mycket, inte hade något bra svar eller på annat vis hade problem med kan du gå igenom dessa i efterhand för att komma på bra svar, så att du gör bättre ifrån dig nästa gång. Som jag sa tidigare är just riktiga jobbintervjuer det bästa sättet att träna inför kommande intervjuer och ju fler du gör ju bättre blir du normalt. Då måste du dock lära av dina misstag och om du inte analyserar din insats i efterhand är det mycket svårare att upptäcka sina misstag.

En annan sak du kan göra är att höra av dig efter ett tag om ingen hör av sig till dig. Genom att ringa och fråga hur det går kan du slå många flugor i en smäll. För det första kan du faktiskt få veta lite hur det går, vilket är spännande. Dessutom visar du intresse för tjänsten och påminner arbetsgivarna om dig så att du hamnar högst upp i deras medvetande. Kanske kan det göra att de tar en titt till på dig och ger dig en chans.

Detta är något du även med fördel kan göra efter att ha skickat in ditt CV för att ansöka om en tjänst. Om det har gått några veckor och ingen har hört av sig så kan det vara väldigt bra att ringa för att kolla läget. Om de av något skäl har valt bort dig kan du få en andra chans att snacka till dig en intervju eller förklara något som är oklart i ditt CV. Det visar även här på intresse och framåtanda, vilket är bra egenskaper.

Följ oss på Facebook