Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ha is i magen när du investerar långsiktigt i fonder och aktier

Har du fonder som du tänkt behålla på längre sikt men oroar dig för nedgångar? Försök att inte tänka för mycket på att det går ner på kort sikt eftersom det bara handlar om kortare svackor som sedan återhämtar sig. Konsten med att investera långsiktigt är att vara kall och att utnyttja nedgångarna till sin fördel. Läs vidare för mer tips och tankar.

Många fonder köper man för att behålla under en längre tid. Det är givetvis lite olika beroende på vad man väljer men i många fall är fonder den investeringsform som folk väljer för lite mer långsiktigt sparande, t ex pensionssparande eller sparande för framtiden. För den som vill spara i fonder går det att välja ganska många fonder som man kan köpa och behålla i många år och som inte behöver ses över så ofta.

Det är bra att göra en genomgång av sina fonder minst en gång om året. Har du fonder som kräver lite mer aktiv kontroll får du se över dem lite oftare men många fonder kan man nöja sig med att kolla på en eller max två gånger per år. När du vill spara riktigt långsiktigt ska du tänka dig att du behåller dem i minst tre år eller ännu längre, så då behöver man egentligen inte göra så mycket med dem årligen, men det skadar aldrig att titta lite och se om det finns något bra skäl till att byta eller ändra sin fördelning.

Det man ska tänka på, både när det gäller fonder och när det gäller aktier som man köpt med en längre sparhorisont (som man tänkt sig att behålla ganska länge), är att det alltid kommer att gå upp och ner på börsen. Oroa dig inte ifall det går ner ibland, det kommer alltid att hända. Med tiden bör dina fonder gå upp sakta men säkert och ge dig en vettig avkastning, trots att det kanske är lite vingligt periodvis med en och annan dal i utvecklingen.

Tänk på att det är en långsiktig investering och ta det lugnt

Is i magen när du investerar i fonder och aktier långsiktigt

När du köper fonder med planen att behålla dem i många år behöver du inte göra så mycket med dem. Så länge du har en allmän tro att en viss fond eller marknad kommer att gå bra över tid så kan du bara låta fonden vara ifred. Du kan kolla den då och då men du får i sådana fall inte bli allt för nervös om den skulle ha en svacka.

För aktier kan det vara ännu viktigare eftersom man ofta blir frestad att sälja om en aktie går lite dåligt. Risken är att man säljer den vid en dålig tidpunkt för att man är nervös. Ofta kan man istället vänta ut den och på sikt få tillbaka pengarna och göra en vinst.

Ifall du är intresserad av fonder och aktier, eller om du bara har ett intresse av att se dina pengar växa för den delen, så kanske du är inne på ditt fondkonto och tittar ganska ofta. Jag kan t ex vara inne dagligen och slänga ett öga på utvecklingen, om fonderna har gått upp eller ner och vilka trenderna är osv.

Risken med att gå in för ofta är att man ser varenda liten upp- och nedgång och då kan det ibland svida lite. Det är lätt att man blir nervös när det har gått ner under en lite längre period och när man ser sin (från de senaste månaderna) avkastning minska varje dag. När man har tjänat ihop en slant i avkastning är det inte så roligt att se den krympa bort igen när marknaden går dåligt.

Det är i det här läget man som sagt ska ha lite is i magen och rida ut stormen. Tänk på att investeringen är tänkt för flera år framåt och även om det går ner just nu så är det väldigt troligt att fonderna kommer att hämta sig igen och så sakta stiga uppåt. Det är ofta likadant med stabila aktier som du har investerat i på lite längre sikt och som borde ha skäl att gå bra över lite tid.

Ett litet exempel från mitt fondkonto

Jag öppnade ganska nyligen ett Investeringssparkonto (ISK) där jag tänkte att jag skulle ha lite pengar som jag investerar i just fonder med lång sparhorisont. Dessa pengar är t ex pensionspengar eller pengar som jag kan ha nytta av i framtiden. I och med att jag öppnade detta konto blev jag även lite mer intresserad och engagerad i aktier och fonder än jag varit på senare tid.

Jag var för ganska länge sedan lite mer aktiv och handlade mer med aktier men tröttnade lite efter t ex IT-bubblan och en del mindre lyckosamma köp i den vevan. Efter det har jag ägt en del aktier men mestadels sådant som har fått ligga på lång sikt, där jag inte har engagerat mig speciellt mycket. Nu blev jag dock lite mer sugen igen och av det skälet har jag varit inloggad på mitt fondkonto nästan dagligen bara för att ha lite koll på utvecklingen.

Mina nya fonder (som var en blandning av olika lågprisfonder som följer index, så kallade Indexfonder) gick ganska bra från start. Jag hade en globalfond, en Sverigefond, en USA-fond och en Asienfond med ett värde på ca 50 000 kr totalt. Efter ett antal månader hade jag en avkastning på ca 4000 kr som högst, vilket kändes bra i förhållande till storleken på mitt satsade kapital.

Då kom plötsligt en ganska stor nedgång på samtliga marknader vilket gjorde att alla mina fonder började gå ner. Den svenska börsen gick dåligt och det fick jag lida lite av men jag tänkte att jag skulle klara mig eftersom den största delen var globalfond. Dock gick även denna ner ganska mycket och det var lika illa med både USA och Asien.

Jag gick från ca 4000 kr i vinst till knappt 600 kr, vilket är ett stort procentuellt tapp. Medan detta hände kände jag mig lite ledsen givetvis men samtidigt tänkte jag på att detta var just långsiktiga investeringar och att det inte var någon idé att bli upprörd och definitivt inte att fundera på att sälja fonderna.

Jag kände mig så klart lite hjälplös när jag tittade på mina pengar och såg hur den vinst jag lyckats bygga upp under tre, fyra månader försvann bit efter bit. Men trots det funderade jag aldrig på att göra något, t ex att sälja. Jag tänkte snarare att jag skulle försöka passa på att köpa på mig lite extra när fonderna gick ner, för då är de billigare och på så vis kan jag utnyttja svackan till min fördel istället.

Nu har mina fonder sakta men säkert börjat arbeta sig upp igen. Just nu har jag ca 2900 kr i vinst igen, vilket inte är riktigt lika bra som när det var som bäst, men det är ändå på god väg. När man har ett långsiktigt sparande ska man alltså alltid tänka på att det är ok ifall det går ner lite då och då och inte få panik. Om du har köpt stabila aktier / fonder så kommer de nästan säkert att gå upp igen.

Kom ihåg vilken typ av investering du valt och känn dig trygg

Vill du köpa och sälja ofta och vara mer aktiv kan du göra det med rätt typ av aktier. Det finns många sådana som du kan investera i kortare perioder och sedan sälja igen när de har gjort en lagom bra vinst. Det är alltid en större risk med att handla med aktier av det här slaget men vinsten brukar också kunna bli ganska bra. Det gäller dock att man har lite koll på vad man ska satsa i, för att undvika nitlotter.

I mitt fall är jag bara ute efter långsiktiga fonder och jag vet att jag inte behöver göra så mycket mer än att avvakta. När det kom en större svacka i utvecklingen så “red jag ut den stormen” utan att oroa mig. Jag till och med försökte köpa på mig lite mer fonder eftersom jag tänkte att de då är billiga och eftersom jag var övertygad om att denna nedgång bara var tillfällig. Om du befinner dig i samma läge - kom alltid ihåg att det inte spelar så stor roll vad dina fonder eller aktier står i dag för dag utan det viktiga är vad de står i om 3, 5 eller 10 år när du har planer på att sälja dem.

Följ oss på Facebook