Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Det turbulenta aktieåret - med personlig koppling

Aktiemarknaden kan vara ett bra ställe för att bygga på sina sparpengar och öka sitt kapital, men det är också en ganska osäker väg att vandra. Även om du anser dig vara duktig på det här med aktier och att investera pengar så finns det inga garantier för att du alltid gör bra affärer eller att börsen går bra. Här tänkte jag sammanfatta året lite och se på vad som påverkar börsen.

Det här året har varit ett väldigt bra exempel på att det kan gå väldigt mycket upp och ner när det gäller aktier och även att det finns många olika saker som påverkar aktiemarknaden både positivt och negativt. Även om man investerar i fonder, som är ett lite säkrare alternativ jämfört med aktier, finns risken att dessa går ner av det enkla skälet att börsen rent allmänt går ner.

I det här inlägget tänkte jag försöka sammanfatta lite hur det egentligen har gått på aktiemarkanden i år, sett utifrån ett personligt perspektiv. Jag ska gå igenom olika händelser under året som har påverkat börserna runt om i världen och även återkoppla detta till egna investeringar i aktiefonder i början av året. På det här sättet kan man få en liten uppfattning om vad som hänt i år och hur väldigt blandade saker kan få ekonomiska effekter både lokalt och globalt.

Början av året stark

2015 inleddes väldigt starkt och de första månaderna gasade Stockholmsbörsen och även andra börser på riktigt bra. Det var här som jag valde att investera i några olika fonder på ett så kallat investeringssparkonto, som var tänkt att vara en långsiktig placering. Min sparhorisont för dessa pengar var minst fem år, så jag visste att mindre upp- och nergångar inte skulle spela någon roll och att jag skulle hålla ut även om det blev turbulent. Men trots detta har jag under året hållit uppsikt över mina fonder och jag kan klart säga att det har varit en berg-och-dalbana.

Jag investerade i en globalfond, en USA-fond, en Sverigefond och en Asienfond. Alla var indexfonder vars mål är att försöka efterlikna index på de olika marknaderna. Jag valde att lägga den allra största delen av investeringen i min globalfond och klart minst i Asienfonden, eftersom detta var den mest osäkra marknaden i mina ögon. USA-fonden och Sverigefonden fick lika mycket vardera.

Greklandskrisen påverkade mycket

Efter att ha gått riktigt bra i ett antal månader började det dock gå klart sämre. Det stora skälet till detta var Greklandskrisen. Den väldigt dramatiska situationen med Grekland hade stor påverkan på ekonomin i Europeiska länder men även till viss del globalt och det gjorde att börserna drog ner. Detta påverkade i princip alla mina fonder. Asienfonden kanske inte stördes så mycket av Greklandskrisen men Asien hade tyvärr egna problem istället.

En kris som Greklandskrisen är inte så lätt att göra mycket åt. Det går att sälja av sitt innehav om man anar att en kris är på väg och försöka spekulera i utgången och tjäna pengar på det. Det är dock riktigt svårt. En medelväg hade kunnat vara att sälja av innehav och sen sitta på pengarna istället för att ha dem investerade. På så vis kan man undvika nedgångar och vänta ut stormen, så att säga. För långsiktiga investeringar som den jag gjort i början av året handlar det dock mer om att ha is i magen och att vänta ut nedgångar och tro på en långsiktig uppgång.

Mina fonder tappade under sommaren allt som jag hade tjänat ihop under vintern och våren och låg på minus istället. Det är aldrig kul att se röda siffror men jag var som sagt på det klara med att det handlade om långsiktigt sparande och att jag hade tid att vänta ut det dåliga och titta framåt. Jag var dock i detta läge ungefär lika mycket back som jag hade varit upp som mest tidigare.

Efter ett tag verkade det som att den värsta faran var över för Grekland och krisen. Det var dock ett antal turer fram och tillbaka som tyvärr påverkade mina fonder. Den fond som gick bäst var faktiskt USA-fonden just eftersom den inte behövde oroa sig så mycket för problemen i Europa. Sakta men säkert började fonderna hämta sig igen.

Biljätten gav mig en törn

Efter ett tag hade jag nästan hamnat på noll igen och jag var nöjd över detta, även om det ju inte är så kul att ligga på minus eller näst intill ingen avkastning alls. Det var dock ett klart bättre läge än att ligga mycket minus - och man får ju vara nöjd över alla framgångar. Då slog nästa sak till - nämligen Volkswagen och deras härva med fejkade mätningar av utsläpp.

Detta var en riktigt stor grej och det påverkade klart mer än man kan tro. Det drog ner börser i hela världen och så även i Sverige och USA t ex. Det påverkade både Sverigefonden, USA-fonden och Globalfonden och jag började gå minus lite mer igen. Det var ännu ett bevis på att en specifik händelse kan påverka en eller flera börser ganska mycket. Det är en sådan sak som dessutom är väldigt svår att förutse och därmed i princip omöjligt att skydda sig mot.

Efter ytterligare ett tag började aktiemarknaden ta sig lite igen. Sakta men säkert arbetade sig mina fonder uppåt och plötsligt låg jag på lite plus igen. Generellt brukar index sakta men säkert gå upp och tittar man tillbaka så har t ex Sverigefonder, Europafonder och andra liknande fonder gått ganska bra. Så den där allmänna drivkraften höll på att ge lite utdelning och börserna var på väg att återhämta sig lite.

För inte så länge sedan var jag en del plus igen. Inte alls lika mycket som det var som bäst i våras men ändå helt ok. Det kändes i vilket fall klart roligare än att ligga på minus. Jag började bli lite hoppfull igen och tänkte att det här året kanske ändå slutar på plus för min del, vilket är bra. Det är speciellt bra om man har sina investeringar på ett investeringssparkonto eftersom man får betala en liten skatt på det hela oavsett om det har gått upp eller ner under året.

Hemska händelser med stor effekt på oss alla

Men tyvärr var det inte slut på negativa överraskningar för året. Givetvis vill man inte prata pengar när man ser tillbaka på de hemska terrordåden i Paris men nu så här i efterhand kan man ändå distansera sig aningen och se att det så klart haft en del effekter, framför allt på Europas börser.

Terrordåden var mycket hemska och att som Åsa Romson näst intill direkt börja diskutera hur dessa dåd kan komma att påverka andra mer triviala saker, känns så klart okänsligt, men ser man idag i backspegeln kan man se de ekonomiska biverkningarna av de brutala dåden. Utöver den stora skada som gjordes vid dåden i sig har det helt klart även blivit efterverkningar av andra slag. En sådan stor negativ händelse har inte direkt gjort det enklare i ett redan dåligt ekonomiskt landskap.

Senaste veckorna har det även sett mörkt ut på börserna runt om i världen av andra skäl. Asien går väldigt dåligt och det gör givetvis att min Asienfond går dåligt, även om det inte är några större innehav där. I Sverige har vi sett ganska stora nedgångar också och det påverkar Sverigefonden. Globalfonden påverkas av en kombination av olika börser runt om i världen.

Aktiemarknaden svår att förutse även för de duktiga

Det jag försöker säga och visa här är att det är väldigt svårt att förutsäga hur det ska gå på börsen. En del saker kan man förutse och förbereda sig för genom att sälja eller genom att flytta investeringar och en del andra saker kan man eventuellt förutse om man har bra koll på läget. Det finns dock även många saker som är mycket svåra eller rent ut sagt omöjliga att förbereda sig på.

Saker som terrorattacker, skandaler, oväntade dåliga resultat eller lite vad som helst kan påverka ekonomin lokalt eller globalt och på ett eller annat sätt kan detta påverka dig och dina investeringar. En kris i Grekland kan mycket väl påverka börsen i Sverige, vilket vi har sett i år och en skandal hos ett specifikt företag (Volkswagen) kan, om det är ett stort och betydelsefullt företag, mycket väl påverka det ekonomiska läget i hela världen, om än kanske mest tillfälligt.

Utvecklingen för OMX S30 (Stockholmsbörsen) under 2015 så här långt

Det finns inga direkt bra sätt att skydda sig helt och hållet mot sånt här. Det är alltid en risk att handla med aktier och fonder och det är något man får väga mot en eventuell chans till avkastning. Normalt går indexfonder ofta upp lite med tiden och det är rent allmänt en klart mindre risk att handla med sådana fonder än enskilda aktier. Aktier kräver mer av dig som sparare, att du är mer insatt och mer aktiv. Det finns dock även här säkrare eller mer riskabla val.

För den som investerar i fonder är det ett bra tips att sprida ut sina inköp under året. Om man gör en stor investering vid en specifik tidpunkt finns risken att man råkar pricka in en topp och att det sedan går ner. Du som tycker dig ha lite bättre koll på ekonomi och aktiemarknaden etc kanske då säger att man ju samtidigt även har möjligheten att pricka in när det är riktigt billigt att köpa., men detta är dock väldigt svårt att göra och även duktiga investerare har fel nästan lika ofta som de har rätt.

Att sprida ut investeringarna över en längre period ger det klart bästa resultatet eftersom du då ganska säkert prickar in både toppar och dalar och kan hitta en balans mellan uppgångar och nedgångar. Av det skälet är det också bra att månadsspara i fonder och sätta in nya pengar varje månad. På det viset kan du få ut något positivt även av nedgångar eftersom du då har kunnat köpa ytterligare aktier eller fonder till ett lägre pris.

Våga investera

Att investera sina pengar för att få dem att växa är väldigt vanligt givetvis och det är oftast en vinstaffär, om man bara är lite försiktig och förnuftig. Man ska så klart vara måttlig och man ska även se till att inte investera i något som man inte förstår eller har någon kunskap om. Ifall du vill börja handla med aktier eller fonder inför nästa år kan jag säga att du troligen kommer bli nöjd med utfallet, men att du också måste göra jobbet och förbereda dig ordentligt om du vill lyckas väl.

Ifall du vill investera i aktier eller fonder kan du t ex testa att bli medlem hos Avanza, där jag nu har mitt Investeringssparkonto. Det är en bra nätbank som har låga priser och ett bra utbud. Du kan givetvis även testa någon annan bank om du hellre vill det. Ifall du vill investera i råvaror, valuta eller syssla med lite mer avancerade saker kan en sida som IG Markets vara intressant istället. Där har du många alternativ och handelsverktyg plus en trading-app.

2016 ska bli ett spännande år för investeringar och troligen också en ganska stor utmaning. Jag vet att 2015 blev skakigt för min del men jag är inte avskräckt. Jag vill avsluta med att säga att det givetvis är många fler saker som har påverkat aktier och fonder under året och att de saker som jag tagit upp bara är ett urval. Det är stora händelser som har haft ganska stor påverkan, men tveklöst inte de enda sakerna som har resulterat i upp- och nergångar under 2015.

Jag tror i vilket fall att 2016 kan bli ett bra år och jag vill vara med och investera lite. Vare sig du har investerat pengar tidigare eller är ny i gamet så kan det bli ett spännande år även för dig. Glöm inte bort att vara förnuftig i dina val och att inte investera pengar som du inte har råd att förlora.

Följ oss på Facebook