Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

SEB första svenska bank som inför kvar på amortering av bolån

Under hösten har det varit ganska mycket snack om att det borde finnas någon slags lag som säger att man måste amortera på sitt bolån. Bakgrunden till detta är att en sådan regel skulle innebära mindre osäkerhet och att folk måste ha bättre buffert etc när de tar bolån. Tidigare har ingen bank varit speciellt sugen på att införa sådana regler men nu tar SEB steget.

Tanken med att införa krav på amortering är som sagt att det ska bli en större säkerhet ekonomiskt för de som lånar och att det även ska mer allmänt ska leda till att folk mer sällan tar bolån när de egentligen inte riktigt har råd.

Själva idén om krav på amortering har diskuterats en hel del den senaste tiden men bankerna har inte direkt varit på hugget när det gäller att införa kraven själva och någon lag har vi alltså inte fått som reglerar det hela.

Inför 2013 verkar det dock som att första banken tar steget mot att kräva amortering på bolånet och detta utan att ha blivit tvingade på något vis. SEB väljer att införa dessa kvar på alla nya bolån och på alla de som förnyas och de har valt helt på egen hand att ta detta steg.

SEB kräver att du amorterar på ditt bolån

Kraven som SEB framöver kommer att ställa är att du måste amortera på de lån som ligger över 70 % av bostadens värde och att du ska ha betalat tillbaka lånet på som mest 60 år. Tidigare fanns en rekommendation om amortering på lån över 75 % av bostadens värde men detta har nu alltså omvandlats till ett krav och procentsatsen har sänkts lite.

SEB kommer att hålla på dessa regler så långt de kan men tittar även på de individuella förutsättningarna och försöker komma till en lösning som passar låntagaren. Man kan t ex ansöka om att inte behöva betala tillbaka lånet på 60 år och om det finns speciella omständigheter kan det kravet skippas.

Utvecklingen har enligt SEB varit på väg åt det här hållet en tid nu men ingen har riktigt vågat ta steget och införa kvar om amortering. Nu är banken alltså först med detta och vi får se om övriga banker följer efter nu när en har vågat gå mot strömmen. Det skulle innebära lite större säkerhet i svenskarnas ekonomi och större krav på buffert.