Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Så påverkas ditt bolån av världsutvecklingen

Det kan kanske kännas lite konstigt att ditt bolån ska påverkas av vad som händer i helt andra delar av världen, men det gör faktiskt det trots allt. Hur funkar den här påverkan då? Och på vilket sätt blir ditt bolån slutligen påverkat? Det ska vi titta lite på nu.

Så påverkas ditt bolån av utvecklingen i andra länder

Det som huvudsakligen påverkas av sådant som händer i andra länder är hur det går för Sveriges ekonomi, t ex priser på olika saker som mat, el och bränsle, inflation, hur stark den svenska kronan är och liknande. Dessa saker kan sedan i sin tur göra så att andra saker påverkas i nästa led - bostadspriser, reporäntan osv.

Att skriva om detta just nu är passande då saker som händer i andra länder har påverkat oss ganska mycket just 2022. Rysslands krig mot Ukraina har haft en stor påverkan men även vad som händer borta i USA etc. Vi har sett höga priser på bränsle, högre priser på viss typ av mat och även höga elpriser.

Inflationen påverkar

Inflationen har sprungit iväg långt mycket mer än vad Riksbanken vill. De har ett mål om att hålla inflationen på runt 2 procent men nu har den kommit upp i hela 7,2 procent. Inflationen, om du inte har så bra koll, är ökningen av den allmänna prisnivån, som avgör hur mycket man får för sina pengar.

En hög inflation gör att man får mindre för samma mängd pengar, alltså att pengarna minskar i värde i praktiken. Om man går och handlar så får man betala mer för samma varor jämfört med vad de kostade tidigare när det var lägre inflation, t ex 2 procent. Eller att man får mindre mat i kassen för samma summa pengar.

Riksbanken är de som har ansvar för att försöka hålla inflationen nere på en lagom nivå (deras mål på 2 procent) och verktyg som de har innefattar t ex att höja eller sänka reporäntan. Reporäntan / styrräntan bestämmer vad det kostar bankerna att låna pengar t ex och det gör att banker och långivare också kommer att justera sina räntor efter vad reporäntan blir.

Om reporäntan går upp så höjer de normalt räntan på sina lån och då även bolånen. Vi kan se att det hände nyligen också. Riksbanken beslutade senast att höja räntan med hela 0,5 procentenheter, till 0,75 procent. Vi har haft en mycket låg ränta under många år nu så detta är inte bara en ganska stor skillnad från tidigare, det är även en stor höjning på en gång.

Tanken var tidigare att Riksbanken skulle höja räntan lite i taget under många år och slutligen nå upp till en procent, men just på grund av oförutsedda händelser till stora delar i andra delar av världen, har de fått skynda på och höja räntan rejält redan nu. Största skälet till detta är inflationen som dragit iväg så pass mycket.

Höjd ränta på bolån

Den största påverkan som kommer att ske är alltså att räntan på bolånet höjs, på grund av saker som händer i omvärlden. Om det inte hade varit krig i Ukraina och en del annat som hänt runt om i världen så hade vi troligen inte sett en inflation på den här nivån och inte behövt en så pass hög reporänta i dagsläget.

Då hade också boräntorna kunnat ligga kvar lägre. Men bankerna har nu höjt sina räntor och kan höja mer framöver. Den rörliga räntan är nu uppe en bit över 3 procent hos de större bankerna och om du vill binda ditt lån får du räkna med räntor en bra bit över 4 procent (hos t ex Danske Bank kan du få lägre ränta om du har lägre belåningsgrad).

Om man går tillbaka bara något år så var det helt annorlunda med låga räntor och i princip lika billigt att binda som att köra rörligt.

Högre räntor påverkar också ditt bolån mycket. Det blir klart dyrare när räntan börjar gå upp och man märker av det ganska snabbt också. Om man har ett lån på t ex 4 miljoner kronor och räntan går upp med så lite som 0,5 procentenheter så blir det 20 000 kr mer per år / 1 666 kr mer per månad.

Det är ganska mycket bara det och tänk då om räntan går upp 1 procent eller mer, då börjar det snabbt dra iväg. Den som inte har bra marginaler kan börja få det lite tuffare när räkningarna ramlar in. Det är därför viktigt att man har planerat sin ekonomi ordentligt och gjort en budget med vettiga marginaler.

Annat som kan påverka

Det finns givetvis även andra saker som påverkas av förändringar runt om i världen. En sådan sak är börsen. Det har gått väldigt mycket nedåt i år och det beror till stor del på saker i andra länder, t ex kriget i Ukraina samt vad som händer i USA etc.

När börsen går ner och stora värden försvinner så blir det givetvis en helt annan spelplan när man ska köpa bostad. Många vill eller kan inte köpa när stora delar av deras kapital är (åtminstone tillfälligt borta) i börsnedgångar. Man får avvakta helt enkelt.

Det tillsammans med högre räntor gör att bostadsmarknaden påverkas och bostadspriserna har börjat sjunka. Så det kanske går att hitta en billigare bostad men det är samtidigt också dyrare att äga den när lånen är en hel del dyrare.

Vill du ha lite mer info om vad som kan hända på bostadsmarknaden år 2022 och vad man ska tänka på kan du titta på på denna artikel som behandlar utvecklingen på bostadsmarknaden. Du kan även fortsätta kolla runt och lära dig mer om du känner dig orolig.

Följ oss på Facebook