Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Tips vid löneförhandling 8 - 14

8. Påminn om tidigare överenskommelser – Är det så att du har haft löneförhandlingar tidigare där chefen har sagt saker som att du inte kan få så stor löneökning detta år men att det kommer nästa år istället. Har chefen kommit med ett sådant löfte eller något annat liknande löfte är det bra att komma ihåg det för att kunna påminna chefen om detta vid förhandlingen.

9. Fokusera inte enbart på resultatet – Det är viktigt att du lägger fokus på det som du kan påverka vid en löneförhandling. Och det du kan påverka allra mest är hur du själv agerar vid förhandlingen. Ett bra agerande från din sida ökar chansera till framgång.

Ett bra tips är att du går in i förhandlingar utan allt för stora förväntningar. Detta gör att du kan släppa fokus på att få till ett visst resultat. Går du in med sådana förväntningar blir du istället positivt överraskad över alla ja du får något som är mycket bättre än att få ett nej när du förväntade dig ett ja.

Bara för att du går in i en förhandling utan att förvänta dig att allt ska gå din väg betyder inte det att du ska ge med dig. Du ska fortfarande stå på dig när det gäller dina egna krav.

10. Tänk inte bara på pengar - Det kanske låter lite konstigt att tipsa om att du ska gå in i en förhandling och inte tänka på att få ut allt vad du kan. Dock är det så att det finns annat än pengar att ta hänsyn till vid en förhandling.

Vid vissa tillfällen kanske det bara är att gå på och försöka att få ut så mycket som möjligt. Vid andra tillfällen kan det vara så att det är bättre att inte kräva lika mycket lön om det istället passar bättre om man ser till det stora hela på företaget. Är det t ex svåra tider för företaget kanske kraven inte ska vara så fokuserade vid pengar utan du kanske kan ha andra idéer istället.

Det finns många andra saker än en högre lön som du kan försöka att förhandla dig till. Detta kan vara saker som högre bonus, längre semester, flexiblare arbetstid, vinstdelning etc. Tänk igenom om något annat än bara högre lön passar för dig.

11. Håll inte tal – Börjar du förhandlingarna med att lägga fram din position i form av ett litet tal så kommer du säkerligen att göra en rad antagande om vad företaget och chefen vill. Dock finns det inget som säger att dina antaganden är rätt. Skulle det vara så att de är fel kommer detta troligen att negativt påverka din position i förhandlingarna.

Istället är det bättre att ta en vanlig diskussion där du får tillfälle att ställa en del frågor som kan visa vad chefen anser. Se även till att inte ställa ja och nej frågor då de inte kommer att ge dig lika mycket information plus att de mer definitiva så möjligheterna till att hitta lösningar minskar vid sådana frågor.

12. Inga ultimatum - Att ställa ultimatum är mycket riskabelt. Håller inte din motpart med så är risken mycket stor att irritation uppstår något som är allt annat än bra om du vill få din vilja igenom. Se istället till att vara bestämd men bara lagom mycket.

Det finns ju även en stor risk att ett ultimatum möts med en väldigt definitivt nej som i princip avslutar alla möjligheter till vidare förhandlingar. Detta är ju något som du definitivt inte vill ska inträffa.

13. Den nuvarande lönen är inget problem – Det är fullt möjligt att den är det på riktigt men det är inte en bra taktik att använda vid en löneförhandling. Att prata om din nuvarande lön som ett problem är även det inte bra.

Istället ska du försöka att framhäva vad du tillför företaget och vad du kan göra för att föra det framåt. Meningen är att chefen ska känna att han behövera öka din lön med tanke på vad du bidrar till företaget inte för att du behöver pengar.

14 . Se till att ni är på samma våglängd – Skulle du inte förstå vad chefen menar eller misstänker du att chefen inte riktigt förstår det du vill så är viktigt att du ställer frågor. Försök även att sammanställa det ni har sagt och skriv ner det ni har kommit överens om.

Följ oss på Facebook