Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Telefonkostnader

Analys

Ett tips är att i princip aldrig bestämma hur du ska göra med din telefon när du pratar med en försäljare. Denna försäljare kommer ju självklart att försöka få dig att köpa det han tjänar bäst på. Ta därför och gör en egen analys där du funderar över vad det är som just du behöver.

Titta över vilka kostnader du har för tillfället och fundera på hur du tänker använda telefonen i framtiden. Efter denna analys kan du ta ett bra och informerat beslut.

Vidarekoppling

Använder du dig av vidarekoppling av samtal ska du tänka på att du då får betala för varje samtal som kopplas vidare. Tänk därför över om du verkligen ska använda dig av vidarekoppling då det går att spara ganska mycket om du använder det flitigt.

Behöver du fast telefon?

Det vanliga är att man har en fast telefonlina till sitt hem. Dock kan man fundera över ifall man verkligen behöver ha detta. Kommer man fram att detta inte behövs kan man spara 125 kr varje månad.

Låsa upp telefonen

Ofta låses telefonen som du skaffar tillsammans med ett abonnemang till just en operatör. Vill du sedan byta operatör men fortfarande är nöjd med telefonen stöter du på problem. Det går dock att komma undan detta då det finns företag som kan hjälpa dig att låsa upp en telefon. Ett exempel på detta är Tryck till.

Nummerupplysning

Att ringa nummerupplysning är inte billigt om man gör det ofta. Ett bra alternativ om du har tillgång till en dator är att göra det på nätet. På Eniro kan du t ex hitta alla numren gratis, det spelar ingen roll om det är nummer till privatpersoner eller företag då alla finns med.

Billigare att ringa fasta nätet från mobilen

Detta kan låta lite konstigt men det är ofta billigare att ringa från en mobiltelefon till det fasta nätet än vad det är att ringa från en fast telefon till en mobil. Ringer man därför t ex samtal ofta inom familjen mellan mobil och fast telefon är det bättre att det är personen med mobil som ringer upp. Detta är självklart beroende av abonnemang så kolla upp om det stämmer för dig först.

Samordna abonnemang

Pratar du mycket i telefon med någon vän eller inom familjen är det bra att försöka samordna så att man har samma operatör. Det finns nämligen många abonnemang där man ringer gratis till andra telefoner som har samma operatör. Pratar man mycket går det på detta vis att spara väldigt mycket pengar.

Ringer du mycket?

Då är det extra viktigt att kolla upp vilket abonnemang du har då kostnaderna annars har en tendens att dra iväg. Det finns ju numera många abonnemang där man betalar en ganska hög summa varje månad men som för detta ger dig möjligheten att i princip ringa och SMS:a hur mycket du vill utan extra kostnad.

Telefon för 1 kr

Visst låter det bra när du får köpa en telefon för bara 1 kr. Det viktiga är här bara att se upp med vad kostnaden totalt blir. Det tillkommer då ju ett abonnemang där telefonen egentligen betalas av under en period. Räkna därför på vad priset för telefonen är utan abonnemang och med. Det är fullt möjligt att det fortfarande är billigare att köpa en telefon på detta viset men det är inte säkert.

Inkommande samtal när du är utomlands

Är du ute och reser och har telefonen med dig kan detta bli en dyr historia. Det är nämligen så att du betalar trafikkostnaden för samtalet mellan Sverige och dig. Se därför till att alla vänner och familj vet om att du är ute och reser och att de bara ringer om det verkligen är något viktigt.

Följ oss på Facebook