Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Dela bredband med grannarna

Eftersom den trådlösa tekniken har blivit så pass bra på senare år kan man lugnt dela en uppkoppling tillsammans med grannarna. Det som behövs införskaffas är en trådlös router och eventuella trådlösa nätverkskort (sitter normalt som standard i nyare bärbara datorer). Sedan kopplar man upp alla datorerna på samma nätverk som bara har en anslutning till Internet som delas mellan datorerna.

Laddar man inte ner tunga filer hela tiden så kommer det troligen inte ens att märkas att man delar uppkopplingen med flera personer. Det ska inte vara några problem alls att dela abonnemang med 5-10 hushåll.

Är det lite längre avstånd mellan grannarna finns det risken att det måste införskaffas en lite mer kraftfull router. Dock ska detta inte innebära några större extrakostnader. Att installera grejerna är inte svårt alls men känns det inte tryckt att försöka sig på detta är det troligen bara att kolla lite med vänner så finns det med största säkerhet någon som har lite datorkunskap då det inte krävs några större alls.

Vad kostar det?

Väljer man att dela uppkopplingen med sina grannar går det att spara mycket pengar varje månad. Räknar man lite på det så blir investeringen ungefär 500 kr per hushåll om det är 5 familjer som går ihop till ett abonnemang.

Månadskostnaden blir ju sedan lite olika beroende av vilken operatör som väljs. Men kostnad totalt på cirka 350 kr per månad för en 24 Mbit/s uppkoppling är ganska normala. Detta betyder 70 kr per familj och månad.

Detta ska jämföras med en 0,25 Mbit/s som kostar cirka 230 kr per månad. Att den snabbare välj när det är fler hushåll som delar på uppkopplingen är smart då hastigheten som finns att dela mellan husen då blir betydligt större. Hur som är det en besparing på 160 kr varje månad och då är detta uträknat på det långsammaste och billigaste alternativet om abonnemanget inte delas. Är det en 24 Mbit/s uppkoppling som nu redan finns sparar man 280 kr varje månad.