Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Blandade mattips

Laga egen mat

I butikerna finns det mängder av hel- och halvfabrikat som man kan köpa. Dessa är oftast mycket dyrare än vad det är om du gör maten själv. Vill du därför spara pengar så ska du laga maten själv istället.

En bra kokbok

En grundkokbok med tips om vanliga rätter är en bra investering för dig som vill har lite variation i din matlagning. Har du en bra kokbok kommer du även att enklare att hitta de recepten som är billigare att tillaga. Sedan är det ju bara att söka runt på nätet när man är ute efter lite mer exotiska recept.

Veckomatsedel

Planera din mat en vecka framöver i tiden. Detta innebär att du dels kan handla mer mat på billiga ställen men även att du kan handla rätt saker. Behöver du t ex falukorv till två rätter kan du köpa en större vid ett tillfälle istället för att köpa två små. En veckomatsedel kanske kan vara svår att komma på när du ska skriva men den kan spara mycket pengar åt dig.

Kassabok

För du en kassabok över dina matkostnader kommer du att snabbt få en bättre överblick över vad det är som kostar pengar. Tipset är att även föra in alla småkostnader som godis eller ett fika på stan. Sen när man går igenom kassaboken får man helt enkelt ta ställning till vad det är som kostar pengar och vad det är som får kosta pengar. Tar man fika på stan som ett exempel tycker man kanske att det är värt pengarna som det kostar och då ska man göra det. Kommer man dock fram till att det kändes onödigt att småhandla godis ett par gånger i veckan kan man ju strunta i det.

Ligger budgeten för middagarna på en nivå som du tycker är acceptabel eller kan du dra ner på den? Kanske är det t o m så att du kommer fram till att summan som spenderas på mat varje månad är ganska liten och att den kan ökas.

Släng inte mat i onödan

Att slänga mat är som att kasta pengar i sjön. Blir det mat över kanske det räcker till en lunch. Om det överblivna inte är så mycket kan man kanske använda det i en annan måltid. Har du t ex gjort en pizza där du gjort en tomatsås och det blir lite över kan de t ex tillföras i en köttfärssås eller likande. Blir det bara en halv portion över kan denna sparas och käkas vid ett tillfälle när hunger inte är så stor eller kan man ta ett par smörgåsar till och därmed få en hel måltid.

Laga mat energisnålt

Vid tillagning där ett lock kan användas är det bara bra att utnyttja det då det då krävs mycket mindre energi för att tillaga maten. Ett annat exempel är ifall du ska använda ungen så är det bra att kunna kombinera ihop t ex bakning och matlagning till samma tillfälle. Att värma upp en ugn kostar ungefär lika mycket som att ha den på i en halvtimme.

Tina mat

Detta är ett tips som kanske inte ger jättemycket men det är ändå lite smart. När du ska tina mat så ska du göra det genom att ta fram saker i god tid och istället för att antingen tina dem i mikron eller låta dem ligga framme ska du tina dem i kylen. Lägger du in något fryst i kylen så kommer den saken att hjälpa till att hålla resten kallt i kylen. Detta innebär att kylen i sin tur kommer att dra mindre ström.

Låt ugnsluckan vara

Lagar du mat i ugnen är det ett bra tips att inte öppna luckan allt för ofta. Varje gång du öppnar så försvinner det ju ut värme något som för med sig att ugnen måste jobba hårdare och därmed ökar energiförbrukningen kraftigt. Se bara till att hålla din glasruta ren så ser du bra vad som händer inne i ugnen.

Handla inte när du är hungrig

Detta är ett väldigt klassiskt tips som både är bra ur hälsoperspektivet och för plånboken. Går du och handlar när du är hungrig är risken väldigt stor att du kommer att lägga ner onödiga saker i kundvagnen. Det som har en tendens att åka ner är även onyttiga saker som snabbmat och godis. Ta istället och ät en macka eller någon frukt innan du åker och handlar så kommer du troligen inte att ha samma sug och därmed spara pengar.

Ta med egen kasse eller använd tygkasse

Vanligt är att en kasse kostar minimum en krona när man handlar. Köper man då varje gång minst en kasse blir det faktiskt en ansenlig summa pengar på ett helt år. Ta därför med dig en egen kasse att stoppa ner varorna i. T ex kan du köpa en tygkasse som kostar några kronor extra men som i gengäld kommer att hålla mycket längre.

Baka eget bröd

Att köpa bröd inte en billig historia. Priserna ligger ofta nära 20 kr per limpa. Köper man en limpa per vecka skulle det innebära en total kostnad på 1 040 kr per år. En limpa per vecka är ju inte speciellt mycket om man tittar på vad en hel familj kan tänkas äta. Räknar man en limpa per person och vecka så blir det ju en ganska stor kostnad per år, en familj med två barn kan då äta bröd för minst 4 000 kr på ett år.

Väljer man istället att baka det själv kommer man undan med mycket mindre pengar. Att baka eget bröd kostar någonstans mellan 10-30 % av vad det kostar att köpa det. Räknar man att man bakar dyrt bröd som kostar 30 % skulle det innebära en kostnad på 300 kr per person och år. En ensamstående kan därmed spara in 700 kr på bara bröd. Samma fina hembakta bröd för en familj med fyra skulle kunna innebära en besparing på 2 800 kr bara på bröd.

Välj frysta grönsaker när det passar

Till vissa måltider vill man ju självklart ha färska grönsaker men till en del andra saker fungerar det minst lika bra med frysta grönsaker. Med tanke på att frysta grönsaker normalt kostar mycket mindre än färska så finns det pengar att spara på detta.

Använd medlemskort

I princip alla matkedjor har olika former av medlemskort som du kan använda när du betalar. Detta kort ger oftast olika förmåner. Tar man t ex ICA som ett exempel så ger de en bonus på 1 % på alla köp som du gör där. När du har handlat för 2 500 kr får du alltså tillbaka 25 kr. Detta kanske inte låter så mycket men om du alltid handlar på samma ställe blir totalsumman på ett år ganska mycket. Skaffa därför ett kort som ger dig lite tillbaka iaf.

Följ oss på Facebook