Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Blandade uppvärmningstips

Ventiler

Gå igenom ventilerna i din bostad och kolla hur öppna de är. Visar det sig då att öppna mer än nödvändigt är ett tips att du stänger dem helt eller delvis. Har du många öppna ventiler kan du spara bra mycket över 1 000 kr per år genom detta enkla ingrepp.

Bättre isolering

Vanligtvis är det ännu lönsammare att se till att hålla kyla ute än att installera ett nytt effektivare värmesystem. Sen finns det ju inget som säger att man inte kan göra både och. Därför är det bra att fundera över olika sätt att minska värmen som försvinner från huset. Isoleringen är väldigt viktig här om man ser till den totala mängden värme som förloras.

Tipset är att ta hjälp av någon sakkunnig som kollar upp vilka besparingar du kan uppnå genom investeringar i bostaden. Det går nämligen inte att säga generellt vad man ska göra då alla bostäder ser olika ut. Det viktiga är även att ta hjälp av någon som inte säljer bara en viss produkt. Han kommer ju då självklart att propagera för den. Hitta istället någon som säljer antingen allt eller någon som inte säljer alls utan som bara utför tjänsten.

Vanliga saker som fram är att man behöver ny isolering på vinden. Annat som kan göras är t ex fönsterbyte eller fasadisolering. Beroende på bostadens tidigare skick kan man spara upp mot 8 000 kr per år genom bättre isolering.

Enkel isolering

Det brukar finnas många småställen i en bostad som släpper ut mycket onödig värme. Det kan t ex vara dörrspringor och fönster. Titta över detta och se om du har några sådana. Upptäcker du det kan du sätta dit nya tätningslister. Ett relativt litet jobb som kan spara dig upp mot 2 000 kr per år beroende av den tidigare situationen.

Tvärdrag

Ska du vädra när det är kallt ute är tipset att du gör detta på ett snabbt sätt. Skapa ett tvärdrag så att alla luft snabbt byts ut. Anledningen till varför detta är bra istället för ett långsamt luftombyte är att väggar och likande behåller sin värme. Byter du luften långsamt hinner väggarna tappa sin värme. Och när sedan värmen ska tillbaka till huset krävs det då mindre energi om väggarna hjälper till än om de också ska värmas upp.

Följ oss på Facebook