Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spara pengar på resan

Res när det är lågsäsong

Du kanske inte har möjlighet att själv bestämma när du ska ge dig iväg på semester. Men om du har det är det ofta en väldigt bra idé att resa när det inte är högsäsong. Till högsäsong räknas beroende på resmål också skolloven in. Kan du resa någon annan tid på året går det att spara en massa pengar.

Att t ex ta den klassiska sommarsemestern mellan januari och mars är mycket mer ekonomiskt. På detta vis slipper du även en del av den kalla tiden i Sverige och kan istället ligga på en varm strand och sola. Att resa på sommaren kan ju vara slöseri med bra väder då vi ju här ofta har bra temperaturer då.

Boka resan långt i förväg

Beställer man en resa i god tid är det ofta möjligt att få något som kallas för boka-tidigt-rabatt. Så direkt när du har bestämt dig kolla då upp vilka möjligheter du har.

Sista minuten resa

Lika väl som det kan vara billigare att boka tidigt är det också ofta lönsamt att ta köpa en resa väldigt sent. Har bolagen platser över säljer de ofta ut dessa väldigt billigt. Allt enligt logiken att det är bättre att tjäna lite pengar än att inte tjäna något alls.

Nackdelen med sista minuten resor är att det kan vara svårt att veta på förhand vart man kan resa. Men är du öppen för att resa till olika resmål är detta ett väldigt bra sätt att få till en billig resa.

Försäkringar

Ta kontakt med ditt försäkringsbolag innan du beställer en reseförsäkring, avbokningsskydd osv. Det kan nämligen vara så att du har ett skydd redan genom din vanliga hemförsäkring. Har du betalat resan med kort ingår det ofta där också ett visst skydd. Kolla därför upp vad som gäller innan du betalar för något du eventuellt inte alls behöver.

Jämför priserna

Glöm inte bort att utnyttja Internet ordentligt. Det finns här flertalet sajter som jämför priser för t ex flygresor till olika destinationer. Bokar du en hel charterresa blir det ju lite svårare att jämföra då olika resebolag har olika hotell osv. Men kollar du på nätet får du iaf en bra uppfattning om prisnivåerna.

Dyrare hotell i city

Som vanligt är det dyrast att bo mitt inne i städerna. Visst är detta smidigt om man är ute efter kvällsliv och liknande. Men detta kanske inte är huvudmålet med resan eller så är du beredd att ha en liten resa in till centrum. Priserna skiljer nämligen ordentligt beroende på var du bor.

Ta med egen mat / vatten

Reglerna säger att man inte får ta med sig mer än en mindre kvantitet med flytande vätska in genom säkerhetskontrollen på flygplatserna. Ta därför med dig en egen tom flaska som du fyller på med vanligt vatten när du kommit innanför dessa kontroller. På detta vis slipper du att köpa dyr dricka i kioskerna eller på flygplanet.

Du kan även ta med egen mat in för att på detta sätt slippa betala dyrt. En liten matsäck kan spara pengar som går att använda till andra mer spännande saker.

Tax Free

Det är alltid intressant att handla tax free och är priserna låga ska man klart överväga detta. Se bara till att inte köpa en massa onödiga saker bara för att det är billigt. Det är även viktigt att ha koll på vad det gäller för några begränsningar i tullen. Du vill ju inte åka på några tråkiga överraskningar där som kostar pengar.

Kolla även upp vad de olika varorna kostar att köpa på andra ställen innan du handlar i en tax freebutik. För det är ju inte säkert att det alls är billigare.

Köp ett telefonkort

Det är ofta svårt att veta exakt vilka taxor som gäller när man ringer från utlandet. Har du ett abonnemang och ringer hem mycket under resan finns det risk att kostnaderna blir mycket höga. Därför är det en idé att skaffa ett kontantkort innan resan. På detta vis vet du att kostnaderna aldrig kommer att dra iväg mer än vad du har tänkt dig.