Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Köra bränslesnålt

Det finns mängder av tips på vilket sätt man ska köra sin bil för att det ska vara så ekonomiskt som möjligt. Här tar vi upp ett par av dessa tips som kan spara dig ganska många kronor på ett år faktiskt. Ytterligare en bonus är att det även blir klart mycket bättre för miljön om bilen framförs i enlighet med dessa tips.

Accelerationen

Att trycka ner gaspedalen i botten är inte något ekonomiskt sätt att köra bil på. Det man istället ska göra är att så snabbt som möjligt lägga i tvåan. Sedan ska man så snabbt som möjligt få i högre växlar dock gäller det fortfarande att inte trycka gaspedalen i botten. Halvgas är ungefär där som pådraget ska ligga. En bra grundregel är att undvika att varvtalet överstiger 3 000 varv/minut.

Hög växel

Det bästa är att ha ett jämnt gaspådrag hela tiden när man kör. Inte accelerera och sedan bromsa ner då det drar extra bränsle. Vidare ska man försöka att köra på så hög växel som möjligt. Vissa bilar går bra i 50 km/h på högsta växeln medan andra behöver gå i kanske 70 km/h. Var gränsen går för din bil märker du själv det viktiga är att du lägger i högsta växel så tidigt som funkar.

Motorbromsa

Planerar du din körning på ett bra sätt kan du använda motorbromsen mycket. Detta är ett klart mer bränsleeffekivt sätt att köra bil. Så om möjligt släpp upp gasen när du ska bromsa in i god tid.

Kör lagligt

Det kanske är tråkigt att köra lagligt och tar längre tid att komma fram. Men det är definitivt mycket mer ekonomiskt att köra i laglig hastighet. Om du på en 90 väg kör i 110 km/h kommer din bränsleförbrukning att öka upp mot 20 %. En ganska stor besparing kan man alltså göra genom att hålla sig på rätt sida av lagen.

Planera körningen

Genom att ha god uppsikt på vad som händer i trafiken kan man planera sina aktioner i förväg mycket effektivare. Har du koll kan du t ex släppa upp gasen i god till eller öka den bara lite lagom för att göra en bra omkörning. Summan är att all planering ökar chanserna till en lugnare och därmed bränslesnålare körning.

Tomgång

En bil som går på tomgång under längre perioder drar dels bränsle men sedan påverkar den också miljön klart negativt.

Följ oss på Facebook