Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Blandade biltips

Bort med takbox

Allt som man kan sätta på en bil som innebär att den får större luftmotstånd kommer att innebära sämre bränsleekonomi. Kör du med en takbox hela året runt kan detta betyda en ökad bensinförbrukning på upp mot 0,1-0,2 l/mil. Kostanden för detta per år vid 1 000 mils körning blir då i runda slängar mellan 1 000 - 2 000 kr. En liten arbetsinsats kan alltså spara många kronor.

Mer tryck i däcken

Det är väldigt viktigt att inte ha för lågt däcktryck i bilen då detta ökar bränsleförbrukningen markant. Livslängden på däcken sjunker de även om man har ett för lågt däckstryck. I manualen till bilen så står det vilket däckstryck det ska vara och om du ska ändra detta något så ska du isf ha ett litet högre tryck då detta kan spara lite mer pengar.

Köpa nya däck

Ska nya däck inhandlas är det värt att kolla upp vad det kostar på nätet. Speciellt om nya fälgar också ska köpas. Är detta fallet kan man spara upp mot 20-30 % genom att köpa dem på nätet.

En kurs i eco-driving

Det går att köra en bil på många olika sätt. Snabbt och ryckigt eller långsamt och smidigt. Bensinförbrukning, slitaget och miljöpåverkan är mycket större om man kör på fel vis. Väljer du att gå en kurs i eco-driving kommer du att få lära dig att köra på ett sätt som både är ekonomisk och bra för miljön.

Hur mycket pengar du kan tjäna på detta styrs till stor del av hur du har kört tidigare. Men siffror mellan 2 000 - 4 000 kr är fullt rimliga om man kör ganska mycket per år.

Sen finns det även många tips som du själv kan läsa dig till om du inte vill gå en kurs. En sida som t ex kan hjälpa dig med tips av detta slag är eco-driving.se. Du hittar ju även ett antal goda tips på denna sida som kan hjälpa dig att köra bättre ur ett miljö och ekonomiskt perspektiv.

Luftkonditioneringen

Det är inte alltid så att man behöver använda luftkonditioneringen i bilen då vädret ändå innebär en lagom temperatur i bilen. Detta kan man spara pengar på då bensinförbrukningen ökar mellan 2-5 % när man använder luftkonditioneringen.

Mindre vikt

Varje kilo som bilen väger extra kommer att innebära en ökning av bränsleåtgången. Lägger du i 50 kg extra i en bil kommer den att dra ungefär 2 % mer bränsle. På en resa blir det ju inga stora summor men om du hela året kör runt med saker som inte används i bilen kommer det att blir pengar. Kanske värt att gå igenom lasten?

Minska luftmotstånd

Ett ökat luftmotstånd betyder att bilen behöver mer kraft för att ta sig fram med en viss hastighet. Därför är det bra att få bilen så strömlinjeformad som bara möjligt. Tidigare har vi tipsat om att ta bort takbox om man har en sådan på men det finns andra saker som påverkar luftmotståndet som man kan ta bort. Exempel på detta är takräcken och cykelställ. Använder du inte dem finns det pengar att spara på att ta bort dem.

Oljan

Olja som har blivit gammal och dålig innebär ett större slitage på motorn. Ett ökat slitage innebär att risken för kostsamma reparationer ökar. Det är även så att en bil med fräsch olja drar mindre bränsle än en med gammal. Du bör byta olja minst en gång på år om du kör bensin och två gånger per år om du kör diesel. Kör du mycket kan detta innebära att oljan bör bytas ännu oftare.

Vägen

Dåliga grusvägar eller liknande gör att bilen drar upp mot 30 % mer bränsle. Kan du därför köra en alternativ väg som har bättre underlag och som inte innebär någon direkt omväg kan du dra ner kostnaderna på detta vis.

Låt bilen stå

Det sista tipset är ett ganska självklart tips men som ändå är något som ska beaktas. Försök att undvika att ta köra bilen helt enkelt. Kan du t ex bunta ihop ett par ärenden till ett större blir det mindre åkande med bilen. Alternativt kan det vara så att du bara har ett par hundra meter till mataffären men ändå tar bilen. Kan du då istället gå får du dels lite trevlig motion samtidigt som du sparar pengar.

Tänker man över sitt åkande finns det säkert tillfällen som det går att spara in på utan att det försämrar livskvaliteten något märkbart.