Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ackord

En uppgörelse av denna typ innebär att skulderna helt enkelt skrivs ner till en viss procent av den ursprungliga skulder. Fordringsägaren efterskänker resten av skulden. Hur mycket skulden skrivs ner med brukar anges med något som kallas ackordprocent. Om en skuld är på 10 000 kr och denna skrivs ner till 40 procent innebär det att 4 000 kr ska betalas.

Ett mycket vanligt villkor för att en fordringsägare ska gå med på en uppgörelse av detta slag är att hela summan betalas in på en gång. Således krävs det att du kan få fram en ganska stor summa pengar snabbt. Men om du klarar detta och fordringsägaren går med på en ackorduppgörelse så kan detta vara en mycket bra lösning då du därmed kommer att helt bli av med en skuld. Dina månadskostnader kommer ju på detta vis att gå ner i framtiden.

Chanserna att få till en uppgörelse som denna ökar om du har haft skulderna under en ganska lång tid. Då har nämligen långivaren redan tjänat in pengar på ditt lån som gör att de är mer benägna att gå med på förslaget. Detta är ju ganska logiskt för om du tittar på ett lån som skulle vara taget för någon månad sedan på säg 100 000 kr så är det ju klart att de inte vill skänka bort en stor del av lånet då det skulle vara direkt förlust för långivaren.

Följ oss på Facebook