Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Premiepension 1954-

Vad är premiepension?

För det allmänna pensionssystemet så finns tre olika delar som alla grundas på din inkomst. Dessa är inkomstpension, tilläggspension och premiepensionen. Till just premiepensionen så förs 2,5 % av det som du har haft i inkomst in.

Det är sen du själv som bestämmer hur pengarna från premiepensionen ska förvaltas. Det är alltså du som själv bestämmer i vilka fonder pengarna ska placeras. Det som krävs är att fonderna ska vara registrerade hos PPM vidare får du max fördela pengarna i fem olika fonder.

Bara för att det finns ett max på fem fonder så innebär inte det att du inte kan göra aktiva val när det gäller förvaltningen då du när som helst kan byta de fonderna som du väljer att placera dina premiepensionspengar i.

Tycker du att du inte har kunskaper om fonder eller om du helt enkelt inte vill placera pengarna själv så kommer de att automatiskt placeras i Premiesparfonden som är en global aktiefond. Att det är en global aktiefond betyder att det är en fond med förhållandevis låg risk.

Hur stor blir premiepensionen?

Det finns tre olika saker som alla påverkar hur stor premiepension kommer att bli:
Inkomst – Har du haft en hög lön eller har jobbat länge kommer det självklart att finnas mer pengar på ditt premiepensionskonto.
Värdeförändring – Har du gjort bra investeringar kommer fonderna att ha gått upp i värde ordentligt under tiden. Hur bra avkastningen är påverkar därför mycket hur stor pensionen blir.
Pensionsålder – Går du i förtidspension har du ju inte tjänat in lika mycket pengar och därför blir pensionen mindre. Tvärtom för dig som jobbar länge som då normalt få en högre pension.

PPM kommer att beräkna hur mycket du får i premiepension. För att komma fram till denna summa använder man sig av ett delningstal. Delningstalet styrs av hur länge en person förväntas att leva och ett antagande för hur fonderna kommer att förändras i framtiden. Detta är siffror som uppdateras varje år och därför justeras premiepensionen också.

Överföring av pensionsrätt

Din inkomst ligger till grunden för hur stor din pension blir, detta kallar man för din pensionsrätt. För dig som är gift eller registrerad partner kan föra över denna pensionsrätt till en maka, make eller partner om du vill. Detta är något som t ex kan passa om det är så att en av er har jobbat mindre när ni har haft små barn.

Viktigt är det att veta att det inte går att dela upp pensionsrätten. Så om du bestämmer dig för att göra över den så gäller det på årsbasis. Det går heller inte att ångra en överföring senare. Ta därför inga förhastade beslut om överförande av pensionsrätt.

Pension

Avanza Bank kan vara ett alternativ för dig som funderar på pensionssparandet.


Följ oss på Facebook