Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Premiepension 38-53 och pensionär

Din premiepension är din klart mindre delen av den inkomstgrundade pensionen. Den motsvarar nämligen 2,5 % av det du tjänar. Denna summa kan du sedan själv välja i vilka fonder som pengarna ska placeras i. Det är Premiepensionsmyndigheten (PPM) som har hand om detta.

Du kan välja upp till fem olika fonder som du vill placera dina premiepensionspengar i. Det som krävs är att fonderna ska vara registrerade hos PPM. Det går även att byta fonder när man vill.

Sen är det också viktigt att veta att det inte finns något krav på att välja fonder själv. Gör man inget eget aktivt val kommer pengarna att placeras i Premiesparfonden. Detta är en global aktiefond som inte har något större risk.

Hur stor blir premiepensionen?

Det är tre faktorer som spelar roll för storleken på premiepensionen. För det första är det så att en större lön under arbetsåren innebär att mer pengar sätts in på kontot.

Eftersom det går att förvalta pengarna själv finns det också möjligheter till bra affärer om fonderna som väljs går bra. På samma sätt går det att förlora pengar vid ett dåligt val. Över ett flertal år kan detta göra väldigt stor skillnad för storleken på premiepensionen.

Sedan spelar det ju också väldigt stor roll hur du tar ut pengarna. Väljer du att ta ut dem så tidigt som möjligt när du blivit pensionär kommer det ju att blir mindre pengar varje månad än om du väntar flera år med uttaget av pengarna. Själva uttaget kan du styra till stor del själv, det finns inte speciellt många regler som styr detta mer än att det inte går att plocka ut pengarna innan du fyllt 61 år.

Pension

Avanza Bank kan vara ett alternativ för dig som funderar på pensionssparandet.


Följ oss på Facebook