Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Premiepension 38-53 och arbetar

Vad är premiepension?

Den allmänna pensionen innehåller tre delar som alla grundar sig på din inkomst. Dessa är inkomstpensionen, tilläggspensionen och premiepensionen. För premiepensionen avsätts varje år 2,5 % av det du har tjänat.

Det är sedan du själv som bestämmer hur pengarna som sparas in till din premiepension ska förvaltas. Nu är detta en sanning med lite modifikation, det är nämligen så att du själv väljer i vilka fonder som pengarna ska placeras. Det som krävs är att fonderna är registrerade hos PPM. Sen kan du välja att placera pengarna i upp till fem olika fonder som du gillar. Det går när som helst att byta fonder så det är inget val som ligger för alltid.

Skulle det vara så att du själv inte anser dig kunna tillräckligt mycket eller helt enkelt inte vill välja någon fond så kommer pengarna att placeras i Premiesparfonden. Detta är en global aktiefond som därmed är en ganska säker fond att placera pengarna i.

Hur stor blir premiepensionen?

Det är tre faktorer som alla spelar in när det gäller hur stor premiepensionen blir.

Hur mycket pengar – Självklart spelar det stor roll hur mycket pengar du har tjänat. Eftersom 2,5 % av lönen går till premiepensionen skiljer det mycket när det gäller de totala besparingarna beroende på lönen.

Värdeförändringen – Eftersom det är frågan om pengar som investeras i fonder så har värdeförändringarna på dessa en stor betydelse. Har du tjänat mindre pengar än din chef men placerar dem bättre kan du mycket väl få ut mer i premiepension.

Uttag av pensionen – Den sista saken som påverkar är när du väljer att ta ut pengarna. Tar du ut pengarna tidigt får du helt enkelt inte lika mycket i premiepension.

Delningstal

Hur mycket du kan få ut i premiepension räknas ut av PPM. För att räkna ut detta använder man sig av ett så kallat delningstal. Detta är ett tal som styrs av hur länge en person som är född ett visst år i snitt kommer att leva plus att man gör ett antagande för hur fonderna som pengarna är placerade i kommer att gå i framtiden. Det man sen gör är att dividera det sammanlagda innehållet på premiepensionskontot med detta delningstal.

Överföring av pensionsrätt

Det du har tjänat in kallas för pensionsrätt. Är du gift eller registrerad partner har du möjlighet att föra över denna pensionsrätt till din maka, make eller partner. Detta är något som man exempelvis kan använda sig av ifall en i familjen har varit hemma mer för att ta hand om barn när de var små.

Det är dock viktigt att veta att det inte går att dela upp pensionsrätten. Ska den föras över så måste det vara för ett helt år minst. Det går heller inte att ångra sig senare.

Hur kan man ta ut premiepension?

Det är när du fyller 61 som det går att ta ut pengar från premiepensionen. Efter att du har passerat denna ålder kan du själv bestämma hur du vill göra med uttagandet av premiepensionen. Det ända som du inte kan göra är att ta ut hela beloppet på en gång utan det kommer att betalas ut varje månad, det du bestämmer är om du vill ta ut några pengar alls eller hur stor del av det möjliga beloppet.

Pension

Avanza Bank kan vara ett alternativ för dig som funderar på pensionssparandet.


Följ oss på Facebook