Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Pension och Pensionssparande

Pensionen består av flera olika delar och det kan vara bra att vara lite insatt i hur det hela fungerar. Stora delar av pensionen består av de pengar du får in när du arbetar och som du betalar in via skatt, eller som din arbetsgivare betalar in åt dig. Andra delar kommer från privat pensionssparande. Vi ska här försöka förklara de viktigaste bitarna som rör pension och pensionssparande så att du får åtminstone en övergripande förståelse för hur det funkar och vilka möjligheter du har att påverka hur mycket pengar du kan få ut i pension när du blir äldre.

Detta består din pension av

Din pension består som sagt av flera olika delar. Du har först och främst allmän pension som är den stora biten, vilken består av inkomstpension och premiepension. Utöver detta har du tjänstepension ifall du har ett jobb och slutligen privat sparande.

Allmän pension

Inkomstpensionen är den allra största delen av den allmänna pensionen och betalas ut av staten. Du betalar själv in en del av denna via skatten och får senare igen dessa pengar i form av pension när du blir gammal och väljer att pensionera dig. Premiepensionen är en mindre del av den allmänna pensionen där pengarna sparas i fonder, och du har själv möjlighet att styra vilka fonder du vill investera dessa pengar i. Det röda / orange kuvertet som du får hem från Pensionsmyndigheten kan du hålla koll på hur det går för din allmänna pension.

Tjänstepension

Tjänstepensionen betalas in av din arbetsgivare och på så sätt får du in mer pengar till din pension. I princip alla har rätt till tjänstepension via sin arbetsgivare och hur mycket pengar arbetsgivaren betalar in beror på vad avtalet med fackföreningen säger. Olika fackföreningar har sina egna avtal så du kan kolla upp hur mycket du får via tjänstepensionen via facket. De flesta får dessutom välja sparform även för sin tjänstepension och det är alltid bra att försöka att göra aktiva val och investera pengarna på ett sätt som man tror kan generera en bra avkastning.

Privat sparande

Slutligen har vi även privat sparande, som man kan säga är toppen pyramiden, alltså oftast den minsta delen av ditt pensionssparande. Det är vanligt att man får ut ca 60 - 65 % av den lön man haft under tiden man arbetade ifrån den allmänna pensionen och tjänstepensionen tillsammans. Ifall man vill förbättra denna procent och få ut mer än så i pension bör man även satsa på ett privat pensionssparande hos ett pensionsbolag eller fondbolag som erbjuder olika typer av sparande i t ex pensionsförsäkringar eller fondförsäkringar. Genom att spara några hundralappar varje månad privat kan man öka det belopp man varje månad får ut i pension med flera tusenlappar, vilket kan vara väl värt det längre fram.

Att tänka på när det gäller privat pensionssparande är att du kan göra avdrag i skatten för den premie du betalar in för din pensionsförsäkring. Du kan göra avdrag för upp till 12 000 kr varje år för pensionssparande. Din pension kommer nämligen sedan att beskattas som vanlig lön när den sedan betalas ut till dig.

Mer information om pension och sparande

Det finns självklart ganska mycket som är bra att veta när det gäller pensionen och pensionssparande. Du har bra källor till information i t ex Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan, olika pensionsbolag och det orange kuvert som kommer från just Pensionsmyndigheten och som innehåller en enkel översikt över din allmänna pension. Läs gärna mer på deras respektive webbsidor för att fördjupa dig i ämnet.

Glöm inte bort att det finns mycket som påverkar hur stor din pension till slut blir. Några av de viktigaste faktorerna är hur länge du jobbar, hur mycket du tjänar under ditt aktiva yrkesliv, hur bra dina premiepensionsfonder går, hur mycket du lägger på privat pensionssparande och vad du väljer för typer av privat sparande etc. Det är viktigt att inte bara strunta i pensionen och låta allt sköta sig själv utan att aktivt arbeta för att pengarna ska växa så mycket som möjligt. Satsa även gärna på privat pensionssparande då det gör en markant skillnad när pensionen börjar betalas ut.

Pension

Avanza Bank kan vara ett alternativ för dig som funderar på pensionssparandet.


Följ oss på Facebook