Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kostnad när man får barn

När familjen utökas med ett barn är detta självklart en tid av stor glädje. Men eftersom vi här pratar ekonomi ska vi ta upp lite vilka kostnader man kan räkna med att detta barn medför. För kostnader tillkommer det utan tvivel, sen är det är värt det i nästan alla fall är en annan sak.

Lön

Det man får i inkomst kommer att sjunka under tiden man är föräldraledig. Detta eftersom ersättningen från föräldrarförsäkringen är lägre än lönen som arbetsgivaren ger. Det är rimligt att räkna med att det man får ut är strax under 80 % av den normala lönen.

Det är dock inte säkert att det behöver bli så mycket sämre då man kan komma undan en del kostnader som annars jobbet medför. Ett exempel på kostnad som försvinner är resan till och från jobbet. Vidare blir ofta matkostnaden lägre då man inte äter ute lika ofta. Är man lite ekonomisk ska det alltså inte vara så svårt att få detta att gå ihop ganska bra.

Kostnad första året

Det går som med allt annat att själv påverka mycket vad barnet kommer att kosta under dess första år i livet. Väljer man t ex att köpa en dyr barnvagn kostar detta mycket mer än ifall man köper en begagnad eller lånar / övertar.

Konsumentverket har gjort en uträkning som säger att kostnaden för ett barn ligger på cirka 30 000 kr under det första året. Det man då har räknat med är den basutrustning som krävs (barnvagn, säng m.m) och de löpande kostnaderna. De löpande är mat, kläder, blöjor, leksaker, barnförsäkring och andra liknande kostnader. Basutrustningen står för ungefär hälften av den totala summan.

De 15 000 kronorna som består av basutrustning går det alltså att spara in mycket pengar på genom att välja alternativa lösningar än att köpa nytt. Det går sedan självklart att spara in pengar på de löpande utgifterna också. Nu ska man självklart inte snåla när det gäller sitt barn men det går t ex att spara bra med pengar på att handla mat i stora butiker än små. Leksaker finns också av bra kvalitet som inte kostar speciellt mycket.

Att göra egen barnmat är ett sätt att spara in pengar. Tittar du på blöjor finns det många olika alternativ i olika prisklasser. Det man kan säga är att den billigaste blöjan som gör ett bra jobb är det du ska välja. Sen vilken blöja det är får du testa dig fram till. När det gäller prylar som måste skaffas in så finns t ex Blocket som ett billigt alternativ, sedan kanske du känner någon som har fått barn för ett litet tag sedan som kanske har saker över som du kan köpa billigt eller möjligen få. Tänker du till finns det mycket pengar att spara utan att det är negativt för barnet.

Barnbidrag

Det är faktiskt inte bara så att det kostar att ha ett barn. Staten ger nämligen ut ett barnbidrag för varje barn. För närvarande är denna summa 1 050 kr per år. Har man fler barn kommer denna summa att gå upp för varje barn. Maxsumman är 2 300 kr per barn och månad men då krävs det att man har 4 barn sedan tidigare.

Få ordning på ekonomin med hjälp av en budget

Här på Ekonomi-portalen.com kan du hitta en enkel budgetkalkylator som går att använda till det mesta.


Letar du dock efter ett verktyg som ger dig lite mer funktioner så är Smartbudget något för dig. Där kan du t ex importera in data direkt från dina konotutdrag vilket ger dig en snabb och smidig koll över ekonomin.

Smartbudget är helt webbaserat vilket gör det väldigt enkelt att få en bättre kontroll på ekonomin.


Följ oss på Facebook