Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Betala hemma

Hur mycket och om man alls ska betala när man bor hemma är en klassisk fråga i många hem. Och här pratar vi då om barn som har en försörjning och fortfarande bor kvar med föräldrarna. Vi tänker här inte alls ta ställning till denna fråga utan mer bara ta upp vad som skulle vara en rimlig summa att betala ifall ett sådant beslut tas.

Siffrorna kommer här ifrån Konsumentverket. Uträkningen grundar sig på en man eller kvinna som är 20 år gammal och boende i en mellanstor stad. Hushållet består sedan av fyra personer. Alla egna kostnader tas för givet att barnet själv betalar. Exempel på denna typ av kostnader som inte är med är kläder, bio, godis osv.

Utgifter per månadKvinna Man
Alla måltider hemma utom lunch1 270 kr1 650 kr
Förbrukningsvaror70 kr70 kr
Hemutrustning180 kr180 kr
Medier250 kr250 kr
Hyra, el1 800 kr1 800 kr
Hemförsäkring30 kr30 kr
Summa hushållsutgifter 3 600 kr3 980 kr

Enligt denna uträkning skulle det alltså vara rimligt att ta ut mellan 3 600 och 3 980 kr av ett barn som bor hemma. Sen är det som sagt var ert egna beslut hur ni gör.

Få ordning på ekonomin med hjälp av en budget

Här på Ekonomi-portalen.com kan du hitta en enkel budgetkalkylator som går att använda till det mesta.


Letar du dock efter ett verktyg som ger dig lite mer funktioner så är Smartbudget något för dig. Där kan du t ex importera in data direkt från dina konotutdrag vilket ger dig en snabb och smidig koll över ekonomin.

Smartbudget är helt webbaserat vilket gör det väldigt enkelt att få en bättre kontroll på ekonomin.


Följ oss på Facebook