Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vår budgetkalkylator

Vi har tagit fram en budgetkalkylator som du kan använda för att få en bättre ordning på din ekonomi. Det som krävs av dig för att kunna använda denna budget är att du har tillgång till Excel. Har du detta är budgetkalkylatorn helt gratis att ladda ner och du kan sedan ändra i den om du inte skulle tycka att de olika posterna passar dig perfekt.


OBS! Du måste packa upp Rar-filen för att få fram en Excel-fil som vi har döpt till Ekonomi-portalen.com - Budget.xlsx vilken är vår budgetkalkylator. När du har Excel-filen kan du sedan öppna den i Excel (2007) eller en senare version.

Hur fungerar budgetkalkylatorn?

Budgeten är uppdelad i flera olika kategorier där alla har poster under sig som du fyller i för att få en så bra koll som möjligt på din ekonomi. Först av alla fylls dina inkomster i och sedan efter det kommer det ett flertal olika delar som ber dig att fylla i dina kostnader.

Exempelvis fyller du i dina boendekostnader uppdelade på bolån / hyra, el, vatten & avlopp, möbler, TV, Internet m.m. Detta är en ganska detaljerad budget. Tanken bakom detta är att du ska få så stor möjlighet som möjligt att se exakt vart pengarna går varje månad. Något som hjälper dig när du väl ska dra slutsatserna av det du fyllt i. Det är sedan bara att fortsätta att gå igenom alla de olika kategorierna och fylla i den informationen som eftersöks. Tittar du på bilden här nedan får du en snabb överblick över hur det ser ut.

Budgetkalkylator
Klicka för större bild

Tipset är här att du har tagit fram papper från din bank så att du kan se exakt var alla pengar går till för att informationen ska bli korrekt. Gissar du dig fram är risken att du antingen överskattar eller underskattar din ekonomi vilket kan leda fram till onödiga problem. För att få bästa möjliga resultat bör du spara alla dina kvitton för att verkligen kunna föra in rätt siffror. Vill du bara ha ett lite mer sammanfattande resultat kan du exempelvis gruppera ihop dina kontouttag och föra in dem som en post istället för att fylla i alla detaljer.

När du fyller i dina siffror kommer du snabbt att märka att programmet hela tiden räknar ut exakt vad den totala summan blir. Du behöver själv aldrig räkna på något utan det sköter Excel helt åt dig. Vi har även fyllt i lite siffror redan från början i dokumentet för att du snabbt ska kunna se hur det fungerar. Den övre delen där det står totala inkomster och kostnader ska du alltså inte fylla i något. Det är bara i rutan ingående balans du ska fylla i om du har något sådan du vill ha med i uträkningen.

Resultatet

När du sedan har fyllt i siffrorna i budgeten kommer du att få fram ett resultat. Vad detta blir är ju omöjligt för oss att säga bara att vi hoppas att du självklart har pengar över varje månad. I artiklarna som heter Resultat - Spara och Resultat - Minus i budgeten kan du läsa lite vad vi tycker att man bör göra utifrån vad siffrorna visar.

Få ordning på ekonomin med hjälp av en budget

Här på Ekonomi-portalen.com kan du hitta en enkel budgetkalkylator som går att använda till det mesta.


Letar du dock efter ett verktyg som ger dig lite mer funktioner så är Smartbudget något för dig. Där kan du t ex importera in data direkt från dina konotutdrag vilket ger dig en snabb och smidig koll över ekonomin.

Smartbudget är helt webbaserat vilket gör det väldigt enkelt att få en bättre kontroll på ekonomin.


Följ oss på Facebook