Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Resultat - Plus i budgeten

Om du går plus i din budget är det ganska självklart ett klokt beslut att öka på sparandet. Det är ju t ex mycket bättre att spara pengar under en längre tid för att sedan kunna köpa något kontant än vad det är att låna pengar för att köpa. Detta ur ett rent ekonomiskt perspektiv då det ju tyvärr alltid kostar pengar att låna. Sen kan det ju självklart finnas andra aspekter på frågan som gör att man vi ta ett annat beslut.

Buffert

Att spara ihop till en buffert är mycket viktigt. Det kan t ex vara så att man blir uppsagd på sitt jobb och därmed tappar inkomst. Vid ett sådant tillfälle är det väldigt bra om det finns sparade pengar som man kan använda för att leva på under tiden det är tufft ekonomiskt.

Är du husägare är det också väldigt viktigt att skapa en buffert för att klara av eventuella saker som inträffar med huset. Går t ex värmepannan sönder är detta något som måste fixas direkt och detta riskerar att kosta mycket pengar. Det går att komma på en massa exempel som visar på hur viktigt det är med en buffert.

Spara till en viss sak

Som vi nämnde innan är det mycket bättre att spara ihop pengar till något för att sedan kunna betala det kontant än vad det är att låna pengar för att klara av kostnaden. Ett bra exempel på denna typ av sparande är ett semestersparande. Passande är då att lägga under kanske 2 000 kr i månaden om man har råd till detta som sedan används för att kunna betala en trevlig semester senare. Eller vill du kanske köpa en TV och sparar för att få den.

Ett bra exempel på att visa hur mycket billigare det är att betala det kontant än att låna är att räkna på vad det kostar att låna 25 000 kr på 3 år. Denna summa är nämligen inte speciellt billig att låna antigen genom en handlare eller låneinstitut och det kan kosta över 10 000 kr extra när lånet är återbetalat.

Pensionssparande

Detta är inte den typen av sparande som man först kanske tänker på. Är man ung vill man ju t ex flytta och då behövs det pengar till kontantinsats och liknande. Men när man börjar få bättre ordning på livet är det absolut värt att fundera på att spara extra till en pension. En mindre summa varje månad kommer att göra mycket långt fram i tiden.

Öka utgifterna

Har du pengar över kan du självklart också öka på dina utgifter ifall de så skulle önska. Har du levt knapert och vill börja unna dig lite småsaker kan det vara idé att räkna med dessa extra utgifter i budgeten. Sen att det generellt är bättre rent ekonomiskt att öka på ett sparande är ju en sak. Men du kanske tycker att det istället är värt att kunna gå på bio, äta ute, köpa lite kläder ibland och då har du ju möjlighet till detta när du går plus varje månad. Ställ dig frågan om du tycker att det är värt att kunna spara mindre pengar.

Få ordning på ekonomin med hjälp av en budget

Här på Ekonomi-portalen.com kan du hitta en enkel budgetkalkylator som går att använda till det mesta.


Letar du dock efter ett verktyg som ger dig lite mer funktioner så är Smartbudget något för dig. Där kan du t ex importera in data direkt från dina konotutdrag vilket ger dig en snabb och smidig koll över ekonomin.

Smartbudget är helt webbaserat vilket gör det väldigt enkelt att få en bättre kontroll på ekonomin.


Följ oss på Facebook