Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Resultat - Minus i budgeten

Är det tyvärr så att din budgetuträkning visar att du går minus varje månad är det verkligen dags att fundera igenom vart pengarna går. En enkel grundregel säger nämligen att ju längre tid det går innan man tar tag i ekonomin desto svårare blir det när man väl gör detta. Skulderna kommer ju att fortsätta att växa och detta leder bara fram till större problem. Ta därför ta i det hela så snabbt det går. Se till att bestämma dig för att göra allt du kan för att få ordning på ekonomin. Har du rätt inställning är det mycket enklare att ta de lite tuffare besluten.

Vad är svårt att spara på?

Det finns ju ett antal saker som det är svårt att spara in på. Detta betyder dock inte att man ska bortse från dessa helt och hållet. Ett exempel på en kostnad som kan vara svår att ändra på är boendekostnaden. Men det man då kan fundera på är ifall man ska flytta för att få en lägre kostnad om detta nu går. Det är bättre att bo lite sämre men att ha en godkänd ekonomi då bostadskostnaden oftast är den största enskilda kostnaden vi har.

Annat det kan vara svårt att spara på är de där grundläggande kostnader som vi har för att leva. Men fundera iaf över om det finns några andra alternativ som är billigare men som är godtagbara.

Saker att spara in på

Det finns mängder av saker som det går att spara in på och vi har faktiskt en hel avdelning på denna sajten med en massa olika tips om hur man kan spara pengar på olika saker. Första tipset är därför att besöka vår sparttipsavdelning.

Men om man tar lite snabbtips kan man t ex fundera på matkostnaderna man har. Konsumentverket säger att en kvinna äter för cirka 1 600 kr per månad och en man för ca 2 000 kr. Dessa siffror är lite beroende på ålder. Men om man planerar sitt handlande och inte köper de dyraste varorna hela iden går det absolut att få ner denna kostnad med minst 500 kr per månad. Vilket skulle vara 6 000 kr per år.

Lyxkonsumtion som t ex alkohol, tobak, dyra nöjen, taxiresor, onödiga bilresor osv går det ju självklart att spara in en massa pengar på. Det gäller att ställa sig frågan vad som är viktigast. Är det verkligen att konsumera lyxgrejer eller är det att ha en fungerande ekonomi?

Svaret på denna fråga borde vara ganska klar och när man kommit fram till det är det bara dags att fundera på var pengarna kan sparas in.

Hushållskostnader

Vi tog tidigare upp det där med kostnader som är svåra att spara in på och där nämndes ett antal hushållskostnader. Men sen tog vi även upp ett antal hushållskostnader som det går att spara pengar på.

Vill du veta vad som Konsumentverket anser är en lagom nivå för de olika hushållskostnaderna är tipset att du läser artiklarna i vår avledning som heter Vad kostar det som du hittar här till vänster.

Öka inkomsterna

För att få ordning på ekonomin är det inte alltid ett måste att sänka utgifterna utan du kan gå den andra vägen och öka intäkterna istället. Fler vägar finns det faktiskt inte att gå för att få ekonomin att gå ihop.

Om det är möjligt att öka inkomsterna är väldigt svårt att säga då det är väldigt individuellt. Åtgärder som kan undersökas är t ex löneförhandling, jobba fler timmar per vecka och skaffa ett extrajobb. Vad om något som passar dig kan vi inte här säga. Ofta är det svårare att öka inkomsterna än att sänka utgifterna. Jobbar du redan heltid exempelvis kan det vara mycket tufft att skaffa ett extrajobb eller jobba fler timmar.

Få ordning på ekonomin med hjälp av en budget

Här på Ekonomi-portalen.com kan du hitta en enkel budgetkalkylator som går att använda till det mesta.


Letar du dock efter ett verktyg som ger dig lite mer funktioner så är Smartbudget något för dig. Där kan du t ex importera in data direkt från dina konotutdrag vilket ger dig en snabb och smidig koll över ekonomin.

Smartbudget är helt webbaserat vilket gör det väldigt enkelt att få en bättre kontroll på ekonomin.


Följ oss på Facebook