Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Budget

För att få så bra koll som möjligt på din ekonomi bör du göra en budget. Hur denna sedan ser ut är mycket upp till dig själv. Det går att göra väldigt enkla budgetar som in princip inte skrivs ner alls om man har bra koll på pengarna sedan tidigare. Dock är vår rekommendation att man gör en lite mer avancerad budget för att verkligen kunna vara säker på att siffrorna stämmer. Om du går igenom dina siffror i huvudet är det ofta enkelt att veta hur mycket som betalas i hyra, hur mycket lön du får osv. Men det är klart svårare att veta hur mycket pengar som varje månad spenderas på fika, godis, mobil och andra mer rörliga kostnader.

Kort går en budget ut på att du skriver upp alla dina inkomster och utgifter. När du sedan jämför dessa båda poster kommer ett resultat att visa ifall din ekonomi är i ett bra skick eller ej. Resultatet kommer här att visa vad du dels kan dra in på varje månad och vad du kan satsa mer. Visar det sig t ex att du går plus med flera tusen kronor varje månad kan det ju vara idé att sätta av mer pengar till ett pensionssparande eller kanske till en drömsemester.

En budget ska till slut gå plus minus noll och detta är inte fel på något vis. Det kanske låter som att man ska gå plus men så är inte riktigt fallet. Om du för tillfället har mer inkomster än utgifter är tanken att dessa extra pengar ska föras in som ett sparande eller något annat liknande. Detta räknas i en budget som utgifter även om det självklart inte är pengar som försvinner för dig.

Enkel budget

Är du sugen på att bara göra en väldigt enkel budget är tipset att du besöker vår artikel för detta där vi tipsar om lite saker att ha med i denna budget. Även en enkel budget är bättre än att inte göra någon alls. Vår enkla budget. Du kommer snabbt att där märka att det inte är speciellt avancerat att sätta ihop en enkel budget. Det svåra är oftast att leva efter det man bestämt.

Vårt budget verktyg

Vi har även tagit fram ett Exceldokument som du kan använda för att få fram en lite mer avancerad budget då den är med detaljerad. En stor fördel med detta dokument är även att du här slipper räkna på något själv utan det gör programmet åt dig. Ladda ner vår stora budget. Bilder här nedan ger dig en snabb överblick hur vårt dokument ser ut.

Budgetkalkylator
Klicka för större bild

Andra alternativ

Om våra förslag här ovan inte passar dig finns det även sidor på nätet som har valt att specialisera sig på att hjälpa folk att räkna ut hur deras budget ska se ut. Dessa är ofta bra då man t ex kan importera data direkt från sitt bankkonto och därmed slipper fylla i lika mycket själv. Nackdelen är att det inte alls är säkert att dessa sidor erbjuder sina tjänster gratis. Ofta kan man bli medlem gratis men då bara få tillgång till delar av funktionerna. Det är därför bara att välja vad du känner är bäst av de olika alternativen som finns.

Få ordning på ekonomin med hjälp av en budget

Här på Ekonomi-portalen.com kan du hitta en enkel budgetkalkylator som går att använda till det mesta.


Letar du dock efter ett verktyg som ger dig lite mer funktioner så är Smartbudget något för dig. Där kan du t ex importera in data direkt från dina konotutdrag vilket ger dig en snabb och smidig koll över ekonomin.

Smartbudget är helt webbaserat vilket gör det väldigt enkelt att få en bättre kontroll på ekonomin.


Följ oss på Facebook